Ταξίδι στην Ιεράπετρα του 1975 μέσα από φωτογραφίες ενός Νεοζηλανδού

11:37 π.μ. - Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016
11:05 π.μ. - Δευ, 09/37/2016
Image: Ταξίδι στην Ιεράπετρα του 1975 μέσα από φωτογραφίες ενός Νεοζηλανδού

Συγκίνηση από συμπολίτες που αναγνωρίζουν τα πρόσωπά τους, φίλων ή συγγενών τους

Τραβηγμένες από τον Julian Ward, έναν Νεοζηλανδό φωτογράφο που είχε έρθει κι είχε μείνει μερικές μέρες στην πόλη μας.
Ο Julian Ward τράβηξε εκατοντάδες φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες έχει δημοσιεύσει εδώ: http://www.julianward.co.nz/Galleries-…/Irapatra-Crete-1975/
Πολλοί συμπολίτες βλέποντας τις φωτογραφίες που ανάρτησε στο διαδίκτυο  ο Julian,  συγκινήθηκαν αναγνωρίζοντας τον εαυτό τους φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Ο ίδιος βλέποντας την ανταπόκριση που υπήρξε από συμπολίτες έγραψε μεταξύ άλλων ως σχόλιο σε κάποια ανάρτηση:  
<< "Γειά σε όλους, είμαι ο Julian Ward, ο φωτογράφος από τη νέα Ζηλανδία. Ελπίζω να μην σας πειράζει να κάνω σχόλια και να σας ευχαριστήσω για τα όμορφα λόγια σας για τις φωτογραφίες μου.
Ήταν προς τα τέλη του 1975, όταν η νεαρή μου σύζυγος κι εγώ - ήμασταν λίγο μετά τα 20 και μόλις είχαμε παντρευτεί - επισκεφτήκαμε την Κρήτη και την ερωτευτήκαμε. Ο λόγος που κάναμε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι από τη Νέα Ζηλανδία, ήταν πως ο πατέρας της γυναίκας μου ήταν Νεοζηλανδός στρατιώτης στην Κρήτη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο(*). Κι ήταν εκεί όταν ήρθαν οι Γερμανοί. Επέζησε από τον πόλεμο και μιλούσε με πολλή αγάπη για τους Κρητικούς.
Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το νησί και τo γυρίσαμε ολόκληρο, για τρεις εβδομάδες. Στην Ιεράπετρα μείναμε πέντε μέρες σε μια πανσιόν κοντά στη θάλασσα , για μια αγγλική λίρα τη βραδιά. Ήμουν πάντα φωτογράφος και πήρα εκατοντάδες φωτογραφίες γύρω στην Ιεράπετρα….. Η Ιεράπετρα ήταν τότε μικρή και γεμάτη ερείπια, όμως τώρα βλέπω φωτογραφίες από τεράστια ξενοδοχεία κλπ…… Επιστρέφοντας στη Νέα Ζηλανδία έφτιαξα ένα μικρό άλμπουμ που ονόμασα «Ιεράπετρα», αν και τώρα δεν έχω αντίγραφα. Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες αρνητικά, όμως θα χρειαστούν ψηφιοποίηση για να τα δούμε. Έχω μια μακέτα του βιβλίου από τότε, και θα σκανάρω μερικές να τις δείξω σε όλους. Εκατοντάδες αναμνήσεις από την πανέμορφη χώρα σας.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Τζούλιαν Γουόρντ (40 χρόνια μεγαλύτερος) >>.
Μετάφραση Μαριάννα Μαστοράκη