Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια για τη λήξη της πανδημίας

12:59 μ.μ. - Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021
12:01 μ.μ. - Δευ, 04/59/2021
Image: Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια για τη λήξη της πανδημίας

Ο Γ. Γεροτζιαφάς, καθηγητής Αιματολογίας στο Παν/μιο της Σορβόννης και επικεφαλής του Τομέα Αιματολογίας στο Παν/μιο Τενόν του Παρισιού, καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Δασκαλάκη "Όλα στη φόρα"

Η πανδημία του κορωνοϊού θα μας απασχολεί τουλάχιστον για μια διετία και όποιος θεωρεί τα εμβόλια πανάκεια, απλά κάνει είναι ολέθριο λάθος στη χάραξη πολιτικών υγείας. Το σχέδιο που θα έχει πυξίδα την υγεία του λαού πρέπει να συνοψίζεται.

1. Πρόληψη της διασποράς του ιού και προστασία από την έκθεση στον ιό των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρό COVID-19. Δηλαδή εμβολιασμός, μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης (μάσκες κλπ) και εφαρμογή στοχευμένων lockdown (όταν χρειάζεται)

2. Eγκαιρη διάγνωση της νόσου COVID-19; ιχνηλάτηση, περιορισμός επαφών

3. Έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρό COVID-19 και ταχεία εφαρμογή των συνιστάμενων θεραπευτικών στρατηγικών με στενή ιατρική παρακολούθηση ώστε να νοσηλεύονται έγκαιρα οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρό COVID-19.

Δηλαδή

(α) ανάπτυξη εθνικού δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης με επίκεντρο το COVID-19 για την αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών με COVID-19 ήπιας και μέσης βαρύτητας και έγκαιρη ταυτοποίηση και νοσηλεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν βαρύ COVID-19

(β) ενίσχυση των νοσοκομείων σε κρεβάτια και προσωπικό για την νοσηλεία των ασθενών με σοβαρό COVID-19,

(γ) πρόγραμμα διαρκούς εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όλα αυτά είναι πολιτική. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης διαχείρισης της επιδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το επιστημονικό γίγνεσθαι και την συζήτηση που διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο στον προοδευτικό κόσμο της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντελώς λάθος γραμμή και έχει χάσει την ικανότητα αντίληψης της κατάστασης είναι επείγουσα ανάγκη να τεθεί θεσμικά το θέμα και η εφαρμογή του να αποτελέσει υπόθεση του λαού.