ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Η μεγάλη καταστροφή στη Σητεία χρειάζεται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα

7:25 μ.μ. - Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022
07:10 μ.μ. - Τρί, 18/25/2022
Image: ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Η μεγάλη καταστροφή στη Σητεία χρειάζεται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα

Αυτοψία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην πληγείσα Σητεία

Την "σκληρή πραγματικότητα της επόμενης μέρας της μεγάλης καταστροφής της 15ης Οκτωβρίου 2022", όπως σημειώνεται, αντίκρισαν ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργος Καλλιντέρης και Μιχάλης Οικονόμου, της Συντονίστριας της Ο.Μ. Σητείας Ειρήνης Καζαμία και της πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πελαγίας Πετράκη (που ήταν από τους πληγέντες).

hxonews

Όπως συνεχίζεται στην ίδια ανακοίνωση:

"Συνομιλώντας με τους κατοίκους, διαπιστώθηκε ότι:

δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για το φαινόμενο, που είχε προβλεφθεί πριν από 30 ώρες, το μέγεθος της βροχόπτωσης ήταν πρωτοφανές για την περιοχή (αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία), η δυνατότητα ανταπόκρισης των υπηρεσιών ήταν περιορισμένη παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων (πυροσβέστες, πολιτική προστασία, εθελοντές) και λόγω της έντασης του φαινομένου αλλά και λόγω της ελλιπούς στελέχωσης. οι ζημιές στο τμήμα της πόλης που χτυπήθηκε είναι τεράστιες, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον σχεδιασμό της απορροής των ομβρίων σε αυτό το τμήμα της πόλης, ο φόβος για το μέλλον και η απόγνωση ήταν κυρίαρχα.

Η μεγάλη καταστροφή της Σητείας από τις πλημμύρες της 15 Οκτωβρίου 2022 θα σημαδέψει την πόλη. Δεν είναι απλά οι ζημιές σχεδόν στο 100% σε εκατοντάδες επιχειρήσεις αλλά και καλλιέργειες, δεν είναι μόνο η καταστροφή υποδομών, δεν είναι μόνο η απώλεια σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων (αυτοκίνητα, εξοπλισμοί, ακίνητα κ.ά.).

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη διάλυση όλου του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της πρωτεύουσας του Δήμου Σητείας. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και μακροχρόνιες, τόσο για την πόλη όσο και για τους περισσότερους κατοίκους που επλήγησαν αλλά και αυτούς που δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των υπηρεσιών διάσωσης (πυροσβεστική, πολιτική προστασία, εθελοντικές οργανώσεις) αλλά και της αλληλεγγύης των πολιτών.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο Δημαρχείο, οι φορείς της πόλης παρουσίασαν την κατάσταση και έβαλαν πολύ συγκεκριμένα και σαφή αιτήματα. Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης στην δική του τοποθέτηση, με βάση την κατάσταση που είχε δει ζήτησε:

Άμεση καταγραφή και γρήγορη αποζημίωση για σπίτια, οικοσκευές, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων.

Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε άμεσες ανάγκες.

Άτοκα δάνεια για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν.

Άμεση ενίσχυση του Δήμου Σητείας για αποκατάσταση υποδομών.

Ανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης με βάση τα νέα δεδομένα, για να αποφύγουμε νέες καταστροφές.

hxonews

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες από το πολυμελές κλιμάκιο υπουργών και γραμματέων ήταν αόριστες, δείχνοντας ότι δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για το ισχυρό καιρικό φαινόμενο (παρά τις σαφείς ανακοινώσεις του Αστεροσκοπείου), για να δικαιολογήσουν την αποστολή μηνύματος μετά το τέλος της βροχής!

Το μόνο που εξαγγέλθηκε ήταν 400.000 € προς τον Δήμο, σαν προκαταβολή για τις πρώτες επισκευές των υποδομών που καταστράφηκαν και ένα ποσό 500.000 € που προστέθηκε εκ των υστέρων από το Υπουργείο Ναυτιλίας για τα αντλιοστάσια και το λιμάνι. Ούτε άμεσες ενισχύσεις, ούτε αναστολές πληρωμών για τους πληγέντες. Σε αντίθεση με τον Δήμο Μαλεβιζίου, όπου ανακοινώθηκε άμεση καταβολή 6.000 € στους πληγέντες της Αγίας Πελαγίας από τον κ. Αυγενάκη, για τη Σητεία το “επιτελικό κράτος” δεν έχει αντίστοιχη πρόβλεψη!

Είναι ανάγκη η τωρινή καταστροφή να μην αντιμετωπιστεί με την συνήθη λογική των αποζημιώσεων που καθυστερούν να φτάσουν (ακόμα περιμένουν στη Χερσόνησο και το Αρκαλοχώρι), αλλά με ένα συνολικό πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας της πόλης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί αυτό το δυνατό κίνημα αλληλεγγύης των κατοίκων που χαρακτήρισε τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή.

Η Σητεία έχει υποστεί τεράστια καταστροφή και οι απαντήσεις πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές".