Συνεχίζονται και το 2016 οι ανασκαφές στον Αζοριά Καβουσίου

10:53 π.μ. - Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016
10:07 π.μ. - Παρ, 01/53/2016
Image: Συνεχίζονται και το 2016 οι ανασκαφές στον Αζοριά Καβουσίου

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (Archeological Institute of America) ανακοίνωσε ότι από 28 Μαΐου έως 18 Ιουλίου 2016 θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στον Αζοριά Καβουσίου.

Η σχετική ανακοίνωση για το «Azoria Project 2016» περιλαμβάνει και το «Πρόγραμμα των Εθελοντών» (Volunteer Program) που θα εργαστούν στις φετινές ανασκαφές.
 
Ο υστερομινωϊκός οικισμός του Αζοριά ήκμασε την Αρχαϊκή Περίοδο (7ος – 5ος αιώνας π. Χ.) και αποτελεί σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο, καθώς έχει διαπιστωθεί η διαρκής κατοίκησή του από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο έως τον 5ο π. Χ. αιώνα, όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά.
 
Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1900 από την Harriet Boyd. Στο κέντρο του οικισμού βρέθηκαν δημόσια κτίρια, αποθήκες, χώροι εστίασης, ναός, ενώ είναι εμφανή τα μονοπάτια που οδηγούσαν στην αγορά της πόλης. Οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τις τριγύρω πλαγιές και τις πεδιάδες με ελιές, αμπέλια, δημητριακά, ενώ ασχολούνταν και με την αλιεία, την κτηνοτροφία και την αγγειοπλαστική. Είχαν ποικίλα σκεύη για την αποθήκευση, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της τροφής, με πιο χαρακτηριστικά τα μεγάλα πιθάρια.
 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
anatolh.com