Στον αέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις - «Απευκταίο» σενάριο για Σεπτέμβριο

8:38 π.μ. - Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020
08:04 π.μ. - Δευ, 06/38/2020
Image: Στον αέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις - «Απευκταίο» σενάριο για Σεπτέμβριο

Η εξέλιξη της πανδημίας θα καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων

Η υγειονομική κρίση έχει πλήξει και τον χώρο της Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα όλα να βρίσκονται στον "αέρα". Σοβαρότερο, ωστόσο, πρόβλημα φαίνεται πως αποτελεί ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Δεδομένης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί αλλά και της νέας μορφής εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευσης) όπως εφαρμόζεται στα σχολεία, το ζήτημα των εισαγωγικών εξετάσεων λαμβάνει διάφορες διαστάσεις.

«Οι πανελλαδικές θα γίνουν κανονικά;», «θα γίνουν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο;», «η ύλη θα μειωθεί ή θα παραμείνει ίδια;»... είναι ερωτήματα που ζητούν απάντηση, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει, ούτε και οι πλέον αρμόδιοι όπως το υπουργείο Παιδείας, καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αυτή είναι και η μόνιμη επωδός: ότι δηλαδή βασική στόχευση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να διενεργηθούν οι εξετάσεις σε ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες τους. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της εξάπλωσης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού, καθώς επίσης και από τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ.

Έκτακτο σχέδιο

Με δεδομένο ότι η υπουργός Παιδείας έχει επισημάνει ότι δε θα χαθεί ούτε η σχολική, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά, τα σενάρια είναι πολλά και εξετάζονται όλα.

Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει παράταση του σχολικού έτους και μετάθεση των πανελλαδικών για τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, με παράλληλη δραστική μείωση της εξεταστέας ύλης.

Το σενάριο για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο υπάρχει και θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες που θα δώσουν οι ειδικοί για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο", στόχος είναι να διεξαχθούν οι πανελλαδικές «Ιούνιο ή Ιούλιο, όσο πιο κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Γι' αυτό "τρέχουν" οι δηλώσεις και οι διαδικασίες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απευκταίο» το σενάριο διεξαγωγής των εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, γιατί εκτός των άλλων «επιμηκύνει και την αναστάτωση στους μαθητές».

«Περιμένουμε τις οδηγίες των ειδικών για το πότε μπορούμε να ανακοινώσουμε ημερομηνία των εξετάσεων», τόνισε, ενώ συσχέτισε την ύλη με το πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

«Μέχρι στιγμής υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής των σχολείων μετά το Πάσχα. Αν για παράδειγμα ανοίξουν αρχές Μαΐου, θα υπάρχουν δύο μήνες μαθημάτων», υπογράμμισε σχετικά με τη διδακτέα ύλη.

Εξ αποστάσεως

«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σε όλους πρόσβαση στην εκπαίδευση», ανέφερε επίσης στις δηλώσεις της το πρωί του Σαββάτου στο Mega η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους διαδικτύου προκειμένου «να στηρίξουν την προσπάθεια της τηλεκπαίδευσης». Επιπλέον προανήγγειλε διαμοιρασμό tablet στους μαθητές που έχουν ανάγκη, αλλά και δυνατότητα «να συνδεθεί κάποιος στη σύγχρονη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης με αστική χρέωση μέσω σταθερού τηλεφώνου εάν δεν έχει ίντερνετ».

«Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση για την ύλη»

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρία Ρηγάκη, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι κατανοητό γιατί η κ. Κεραμέως δεν έχει ήδη ανακοινώσει τον περιορισμό της ύλης σε κεφάλαια και σελίδες. «Αυτή τη στιγμή, οι μαθητές βρίσκονται σε ανησυχία. Θέλουν ένα ήρεμο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον ηρεμίας ώστε να νιώσουν καλύτερα. Η τηλεκπαίδευση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης. Από εκεί και πέρα, όμως, θεωρώ μη φυσιολογικό γιατί η υπουργός Παιδείας δε δίνει στη δημοσιότητα την περιορισμένη ύλη. Μέσω της τηλεκπαίδευσης οι μαθητές δεν προχωρούν σε επόμενα κεφάλαια, αλλά κάνουν επαναλήψεις της εξεταστέας ύλης. Η κ. Κεραμέως οφείλει να πει με ξεκάθαρο τρόπο ποια κεφάλαια και σελίδες θα μείνουν εκτός ύλης. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να σεβαστούμε τα παιδιά!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρηγάκης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί ότι σήμερα όλοι οι μαθητές θα έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να παρακολουθούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα και να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό που αναρτούν οι εκπαιδευτικοί. Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 945.003 μαθητικοί λογαριασμοί ήταν ενεργοί. Καθώς ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός ανέρχεται σε 1,3 εκατ. παιδιά, το υπουργείο έδωσε παράταση για δεύτερη φορά στην προθεσμία εγγραφής μέχρι και σήμερα.

neakriti.gr