Στο «έλεος» του καύσωνα η χώρα- «Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη

9:28 π.μ. - Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
09:08 π.μ. - Τετ, 04/28/2021
Image: Στο «έλεος» του καύσωνα η χώρα- «Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη

Έκτακτα μέτρα - Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη ο ισχυρός καύσωνας σε ολόκληρη τη χώρα με την Κρήτη για μια ακόμη ημέρα να «ψήνεται».

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 17 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 40-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 40-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-44 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Κρήτη - Που αναμένονται μέγιστες τιμές

Για σήμερα Τετάρτη η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στο Ηράκλειο αναμένεται στους 36 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί-δυτικοί, εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ.

Στο Τυμπάκι ο υδράργυρος θα “σκαρφαλώσει” στους 43 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειανατολικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 μποφόρ.

Στην Ιεράπετρα, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται στους 42 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ.

Στα Χανιά ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39 βαθμούς, στο Ρέθυμνο και τη Σητεία τους 34 και στον Άγιο Νικόλαο στους 36. Στην Παλαιόχωρα Χανίων η θερμοκρασία θα φτάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 3 έως 4 μποφόρ. Στην περιοχή Πρέβελη Ρεθύμνου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις (4-5 μποφόρ).

Στον Λέντα Ηρακλείου, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται στους 42 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 4 έως 6 μποφόρ.

Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η Κρήτη και η υπόλοιπη χώρα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά χθες, κατά τόπους, τους 45 βαθμούς Κελσίου!

Σε ουκ ολίγες περιοχές του νησιού ο υδράργυρος χθες υπερέβη τη χθεσινή ημέρα το “φράγμα” των 40 βαθμών, ενώ παρόμοιο καιρικό σκηνικό αναμένεται και σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με το meteo.gr, στον Σίβα της Μεσαράς η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας ήταν χθες 45,3 και στο Πετροκεφάλι της Μεσαράς 45,2. Στην Παλαιόχωρα η θερμοκρασία έφτασε τους 44,1 βαθμούς, στην Πλώρα Ηρακλείου τους 43,1, στον Λέντα Ηρακλείου τους 42,7 και στη Γόρτυνα τους 42,2. Στον Νεροκούρο Χανίων ο υδράργυρος άγγιξε τους 41,9 και στον Άγιο Νικόλαο τους 41,6.

Ελλάδα

Σε πανελλαδικό επίπεδο, για τη σημερινή ημέρα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται στους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα αστικά κέντρα της χώρας θα υπάρχει πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας. Ας σημειωθεί ότι θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ. Επίσης, οι θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και κατά τις βραδινές ώρες.

Έκτακτα μέτρα

Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύσκεψη για λήψη έκτακτων μέτρων πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Π.Ε. Ρεθύμνου για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων πυρασφάλειας με αφορμή την υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς αυτή την εβδομάδα εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι προϊστάμενοι των Αρχών και φορέων προστασίας και των εμπλεκομένων υπηρεσιών, συζητήθηκαν θέματα βέλτιστου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και επίσης αποφασίστηκε η αύξηση των περιπόλων πυρασφάλειας κατά τις δύσκολες ημέρες και ώρες, καθώς και η έκτακτη ενημέρωση του κοινού και των τουριστών για την υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιάς, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές, μέσω ανακοινώσεων, διανομής ενημερωτικού υλικού και τοποθέτησης σήμανσης κινδύνου.

«Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που παρατηρούνται το διάστημα αυτό, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος και συζητήθηκε η λήψη περαιτέρω μέτρων πυρασφάλειας στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα αν εκδηλωθούν πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει άμεση εντατικοποίηση των περιπόλων πυρασφάλειας, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές, αλλά και συνεχής ενημέρωση του κοινού», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή.

Στο μεταξύ, με δεδομένη την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς - που ισχύει για σήμερα Τετάρτη 4/8 - και επειδή προβλέπεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, ζητήθηκε η συνεχής επαγρύπνηση των πολιτών. Επιπλέον συνιστάται να λάβουν επίσης όλα τα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας όπως αυτές γνωστοποιούνται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Τέλος, επισημάνθηκε εκ νέου ότι «απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και η παραμονή και διανυκτέρευση εκδρομέων, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

* Δήμος Ρεθύμνου: Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφήτη Ηλία και Αγίου Ιωάννη και περιοχή αναδάσωσης Αρκαδίου.

* Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγίου Ιωάννου, πηγές Κουρταλιώτη έως και την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει τη λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας), καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης.

* Δήμος Μυλοποτάμου: Φαράγγι Μαργαριτών».

Πηγή :Νέα Κρήτη