Στις 26 Νοεμβρίου οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου

10:18 π.μ. - Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017
10:11 π.μ. - Σάβ, 11/18/2017
Image: Στις 26 Νοεμβρίου οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου

Στις 26 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου

Στις 31 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου κατέθεσε ο δικηγόρος εξ Ιεραπέτρας, κ. Γεώργιος Παραουλάκης. Ο νυν πρόεδρος Νίκος Παπαδάκης αποχωρεί μετά τη συμπλήρωση δύο διαδοχικών θητειών στη θέση αυτή, μιας και ο νέος Δικηγορικός Κώδικας δεν επιτρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και για τρίτη θητεία.
 
Επίσης μια νέα διαφορά είναι ότι από τριετής, η θητεία του νέου συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, θα είναι πλέον τετραετής. Και αντί των αρχών Μαρτίου, πλέον η θητεία του νέου Δ.Σ. θα ξεκινά από 1ης Ιανουαρίου.
 
 
 
Απολογισμός
 
Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου του, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας. Ο κ. Παπαδάκης συμπλήρωσε μια δεκαπενταετία ως μέλος και ως πρόεδρος στα διοικητικά πράγματα του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου, έχοντας έτσι αποκτήσει πλήρη εικόνα για τα θέματα που αφορούν το σημαντικό επαγγελματικό σωματείο του νομού μας.
 
Όπως μας είπε ο κ. Παπαδάκης, ο δικηγορικός κλάδος, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει προβλήματα όπως και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.
 
Αναφερόμενος στην περίοδο της δικής του προεδρίας, που διήρκεσε 7 περίπου χρόνια, με την παράταση που δόθηκε στην τελευταία, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές με βάση το χρόνο των εκλογών (τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και ανάληψη κάθε 1η Ιανουαρίου), ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος που ανέλαβε όταν πρωτοεξελέγη, «ήταν ανύπαρκτος»…
 
«Όλα αυτά τα χρόνια που διετέλεσα πρόεδρος, καταφέραμε να πάρουμε το Σύλλογο από την αφάνεια και να τον φέρουμε στην επιφάνεια, εκφράζοντας δημόσιο λόγο και άποψη για όσα συνέβαιναν στην τοπική κοινωνία.  Κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ πριν, ημερίδες, εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, παρεμβαίναμε και βοηθούσαμε όπου και όσο μπορούσαμε. Το σημαντικότερο είναι ότι έγινε μηχανογράφηση του Συλλόγου, εγκαταστήσαμε συστήματα ώστε κάθε μέλος μας να μπορεί να εκδίδει από το γραφείο του τα διπλότυπα και να ενημερώνεται για την «εικόνα» του ως μέλος του Συλλόγου. Χτίσαμε καινούρια ιστοσελίδα, φροντίσαμε για τα γραφεία του Συλλόγου, διαμορφώσαμε τον δίπλα εξωτερικό χώρο και φτιάχνουμε και τον άλλο υπαίθριο χώρο από την απέναντι πλευρά του δικαστικού κτιρίου. Θεωρώ, ότι αν κάτι αφήνουμε από τη θητεία τη δική μου και των συνεργατών μου στο διοικητικό συμβούλιο, δεν θα γινόταν τίποτα απ’ όλα αυτά. Μπορέσαμε και δώσαμε στον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου, τη θέση που του άρμοζε ως ένα από τα παλαιότερα – αν όχι το παλαιότερο – επιστημονικό σωματείο του Νομού Λασιθίου.
 
Η προσπάθειά μας, την οποία κατορθώσαμε να κάνομε πράξη ήταν να του προσδώσουμε αυτό ακριβώς που προβλέπει για το ρόλο του ο Δικηγορικός Κώδικας. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι σύμβουλοι του κράτους και των διαφόρων Υπηρεσιών. Όποτε ζητήθηκε η βοήθειά μας, για συμμετοχή σε πάσης φύσεως επιτροπές ανταποκριθήκαμε και όπου ζητήθηκε γνώμη ή άποψή μας, τις δώσαμε ξεκάθαρες, τεκμηριωμένες. Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε την καθολική συμμετοχή του Συλλόγου μας στις μεγάλες περιόδους αποχής για τα ασφαλιστικά αιτήματα κλπ.», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ.
 
Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου, μας είπε ότι «ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος για την επόμενη θητεία, ο Γ. Παραουλάκης, έχει και τη γνώση και την εμπειρία, αφού ήταν μέλος σε διαδοχικά διοικητικά συμβούλια, άρα έχει επίγνωση των θεμάτων και προβλημάτων που μας απασχολούν. Πιστεύω ότι θα τα πάει καλά και πρέπει να προχωρήσει πιο πέρα τον Δικηγορικό Σύλλογο. Εμείς βάλαμε ένα λιθαράκι, πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να πετύχει περισσότερα. Εμείς κάναμε αυτό που κατά την κρίση και τη λογική μας έπρεπε να γίνει».
 
Στην ερώτηση, πώς σχολιάζει το γεγονός ότι υπήρξε ένας μόνο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, ο κ. Παπαδάκης είπε: «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν..! Δόθηκε ένας ολόκληρος μήνας για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Επιβεβαιώνεται, όμως, ό,τι συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Όποιοι είναι έξω από το «χορό» πολλά τραγούδια ξέρουν… όλοι ξέρουν να κάνουν κριτική και να απευθύνουν μομφές, αλλά όταν έλθει ώρα να πάρουν θέση ευθύνης, κανείς δεν εμφανίζεται… Εξ άλλου, όλες οι καρέκλες που συνεπάγονται εξουσία, είναι καυτές… Είτε στον μικρόκοσμό μας, είτε κάπου πιο πάνω… Όλες καίνε! Δεν είναι εύκολο. Η θέση του προέδρου πολλές φορές απαιτεί αφιέρωση όλου του χρόνου του, σαν χρέος αποκλειστικής απασχόλησης. Ένας ενεργός, ζωντανός Δικηγορικός Σύλλογος, που δεν είναι τύποις σύλλογος, έχει τέτοια θέματα και απαιτήσεις. Ο Δ.Σ. Λασιθίου είναι ζωντανός, διαχειρίζεται χρήματα, συμμετέχει σε πλήθος επιτροπών, θέλει ζωντανά τα δικαστήρια και τα θέματα αυτά σε κρατούν εκτός της δικηγορικής εργασίας, πολλές ώρες, ορισμένες δε μέρες όλες τις ώρες!»
 
 
 
Η πολύμηνη αποχή
 
Η πολύμηνη αποχή διαμαρτυρίας λόγω του ασφαλιστικού, το 2016, οπότε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου συντονίστηκε απόλυτα με τους άλλους αντίστοιχους συλλόγους της χώρας, συμβάλλοντας στην καθολικότητα της κινητοποίησης του κλάδου, ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και η πιο δύσκολη στη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου του Δ.Σ., όπως δήλωσε ο ίδιος. Οι πιέσεις και η κριτική που δέχθηκε από πολλούς ήταν ασφυκτικές, η δε πρόκληση να κρατηθούν ισορροπίες μεταξύ των μελών του Συλλόγου ήταν μεγάλη, ανέφερε, σημειώνοντας όμως ότι άξιζε η προσπάθεια, παρ’ όλο που τελικά, δεν είχε για τον κλάδο των δικηγόρων το επιθυμητό αποτέλεσμα όλη αυτή η κινητοποίηση. Το ότι όμως πέρασε μήνυμα στην κοινωνία, ότι για πρώτη φορά ο κλάδος κατάφερε ενωμένος και ότι μπορεί να διεκδικήσει, είχε και τη θετική του πλευρά. Δυστυχώς, ο αγώνας αυτός, όπως και άλλων κλάδων, δεν ευαισθητοποίησε τους κρατούντες, όπως εξ άλλου συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα.
 
Πηγή: anatolh.com