Στη Βουλή η "υποβάθμιση του τελωνείου Αγίου Νικολάου"

11:01 π.μ. - Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014
11:10 π.μ. - Παρ, 10/01/2014
Image: Στη Βουλή η "υποβάθμιση του τελωνείου Αγίου Νικολάου"

Τους κινδύνους από την προτεινόμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζει με ερώτησή του στη Βουλή και στον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής Λασιθίου Κώστας Δερμιτζάκης.

"Σύμφωνα με πρόταση της Ομάδας Εργασίας για τη «Μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Διοίκησης», το Τελωνείο Αγίου Νικολάου υποβαθμίζεται από Τελωνείο Β’ Τάξης σε Τελωνειακό Γραφείο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) υπαγόμενο στο Τελωνείο Ηρακλείου.
 
Η τυχόν υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική λειτουργία του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην εφαρμογή της νομιμότητας στην περιοχή του Λασιθίου  αλλά και στα δημόσια έσοδα.
 
Η υποβάθμιση του Τελωνείου θα εμποδίσει την ανάπτυξη της ελευθεροκοινωνίας και του εφοδιασμού των πλοίων σε μια πόλη που ο τουρισμός κρουαζιέρας αναπτύσσεται διαρκώς, έχοντας υπερβεί τις 80 αφίξεις για τη φετινή τουριστική περίοδο. Θα δημιουργήσει επίσης δυσκολίες στις εξαγωγές τοπικών προϊόντων και στην διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών.

Ήδη έχει προηγηθεί η κατάργηση του Τελωνείου Ιεράπετρας με συνέπεια συνεχείς μετακινήσεις πολιτών αλλά και προσωπικού του Τελωνείου για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
 
Η μετατροπή του Τελωνείου σε Γραφείο θα περιορίσει επίσης τις δυνατότητες ελέγχων, είτε προληπτικών είτε για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, καθώς οι υπάλληλοι δεν θα έχουν τέτοια αρμοδιότητα.

Ιδίως η περιοχή της Ιεράπετρας, είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την προστασία των συμφερόντων του κράτους από παράνομη διακίνηση αγαθών ή άλλες τελωνειακές παραβάσεις όπως έχουν δείξει πρόσφατα γεγονότα με μεταφορά λαθραίων τσιγάρων με σημαντικές αρνητικές συνέπειες και στα δημόσια έσοδα.
 
Όσον αφορά το προσωπικό του Τελωνείου, που ήδη είναι ανεπαρκές σε αριθμό, με την υπαγωγή τους σε ένα Τμήμα του Τελωνείου Ηρακλείου θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη τελωνειακή υπηρεσία σε άλλη πόλη με συνέπεια και τη δική τους οικονομική εξουθένωση και την περαιτέρω υποβάθμιση των Τελωνειακών Υπηρεσιών στον Άγιο Νικόλαο.
 
Επειδή το Τελωνείο του Αγίου Νικολάου εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του νομού Λασιθίου
 
Επειδή από την προτεινόμενη υποβάθμιση οι κάτοικοι και οι ξένοι επισκέπτες θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία
 
Επειδή η προτεινόμενη υποβάθμιση αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής απογύμνωσης του νομού Λασιθίου από δημόσιες υπηρεσίες με αρνητικές συνέπειες στην αναπτυξιακή του προοπτική
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεται να αποδεχτεί την πρόταση της Ομάδας Εργασίας και να υποβαθμίσει το Τελωνείο Αγίου Νικολάου σε Τελωνειακό Γραφείο Ε.Φ.Κ.
Προτίθεται να επανασυστήσει το Τελωνείο Ιεράπετρας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης