Στην Ιεράπετρα οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες (video)

9:27 π.μ. - Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022
09:03 π.μ. - Τρί, 15/27/2022
Image: Στην Ιεράπετρα οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες (video)

Τι ελπίζουν, τι φοβούνται, τι είπαν στην κάμερα του hxonews.gr

Με έκδηλη την αγωνία και την ανησυχία για την επόμενη μέρα αλλά και στενάχωρα συναισθήματα για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους, την εμπόλεμη Ουκρανία , μια οικογένεια, ταξιδεύοντας επί 8 μέρες κατάφερε να φτάσει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ιεράπετρα Κρήτης. Εκεί όπου τους περίμεναν συγγενικά τους πρόσωπα να τους φιλοξενήσουν προσωρινά, περιμένοντας στη συνέχεια από την ελληνική πολιτεία να σταθεί δίπλα τους ώστε να βρουν σπίτι και εργασία.

Ο Παύλος και η Μαρίνα, με τα τρία τους παιδιά, ένα εκ των οποίων Άτομο με Ειδικές Ανάγκες, χωρίς να χάσουν το χαμόγελό τους προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όσα βίωσαν και να βρουν λίγη θαλπωρή, μακριά από τον πόλεμο. Μίλησαν στην κάμερα του hxonews.gr περιγράφοντας το πως από τη μια στιγμή στην άλλη, η ζωή τους άλλαξε. Όπως είπαν, οι μεγαλύτερες πόλεις στην Ουκρανία είναι υπό πολεμικό κλοιό και άλλες βομβαρδίζονται. Στην πόλη που ζούσαν δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη οι βομβαρδισμοί. Μπορούσαν ακόμα να βρουν τρόφιμα, όχι όμως φάρμακα. Η δουλειά του Παύλου ήταν κοντά σε στρατιωτική βάση. Ένα πρωί καθώς πήγαινε στη δουλειά είδε βαριά πυραυλικά συστήματα να καταφτάνουν. Αντιλαμβανόμενοι ότι η κατάσταση δυσκόλευε , ότι ο πόλεμος ήταν τόσο κοντά , αποφάσισαν να φύγουν.

Ξεκίνησαν λοιπόν από την πόλη που ζούσαν, στο κέντρο της χώρας, περίπου 400 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Διανύοντας την Ουκρανία, οι δρόμοι είχαν μεγάλη κίνηση. Υπήρχε δυσκολία να κινηθούν καθώς τα περισσότερα βενζινάδικα δεν είχαν καύσιμα. Ένα συμβάν που τους τάραξε ήταν όταν κάποια στιγμή και ενώ περνούσαν από κάποιο στρατιωτικό αεροδρόμιο, το είδαν να βομβαρδίζεται. Τρομοκρατήθηκαν και ο φόβος κυριάρχησε. Όπως και σε όλους όσοι περνούσαν εκείνη τη στιγμή από το σημείο. Συνέχισαν όμως, πέρασαν από ασφαλής δρόμους που είχαν παραχωρηθεί ως δίοδος διαφυγής για τους πρόσφυγες. Μετά από ταξίδι 8 ημερών έφτασαν στον τελικό προορισμός τους, την Ιεράπετρα Κρήτης, περιγράφουν.

Αυτό που τώρα επιθυμούν είναι καταρχάς να τελειώσει ο πόλεμος. Αν και δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει σύντομα ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν. Εδώ στην Ελλάδα πλέον, στην Ιεράπετρα , νιώθουν ασφαλείς, έχοντας μάλιστα τη στήριξη συγγενών τους που ήδη ζουν στην πόλη. Θέλουν ωστόσο να βρουν ένα σπίτι, να εργαστούν και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, έχοντας πάντα το μυαλό και τη σκέψη τους στη ζωή που άφησαν.

*Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Παρασκευόπουλο που βοήθησε στη μετάφραση

Στιγμιότυπα από το ταξίδι τους