Σταθάκης: Στο τέλος Νοεμβρίου η στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

9:53 π.μ. - Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015
09:06 π.μ. - Πέμ, 11/53/2015
Image: Σταθάκης: Στο τέλος Νοεμβρίου η στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

Στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα αποφασιστεί, σε συνεργασία με τους εταίρους, η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας το απόγευμα της Παρασκευής σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο, η αναδιάρθρωση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
 
Στο τέλος Νοεμβρίου, θα εφαρμοστεί τόσο η υπάρχουσα νομοθεσία, όσο και τα συμπληρωματικά μέτρα που θα αποφασιστούν. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, είναι απαραίτητη η ενοποίηση επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων που παρουσιάζουν χαμηλή απορροφητικότητα. Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε για την ιδέα δημιουργίας επενδυτικής τράπεζας, με την σύμφωνη γνώμη των εταίρων αλλά και για την μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε επενδυτικό φορέα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
 
Η μελέτη της PWC που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, για αντικατάσταση εξοπλισμού, επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης, συν 9 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν σταδιακά οι τράπεζες.
 
Ακόμη, η έρευνα προτείνει την δημιουργία ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων με αρχικό κεφάλαιο 200-300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, δημιουργία λευκού Τειρεσία στον οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά όσες επιχειρήσεις θέλουν να πάρουν δάνειο, συντονισμό των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, διαφορετικές διαδικασίες και απαιτήσεις.

thepressproject.gr