Στα μαύρα χιλιάδες οικογένειες στην Κρήτη από τα τροχαία - Στοιχεία σοκ

10:08 π.μ. - Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015
10:09 π.μ. - Τρί, 29/08/2015
Image: Στα μαύρα χιλιάδες οικογένειες στην Κρήτη από τα τροχαία - Στοιχεία σοκ

Ως αποκαρδιωτικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που φανερώνουν τον αριθμό των ανθρώπων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο της Κρήτης έπειτα από τροχαία.

Μετά τον πρόωρο χαμό του 27χρονου στην οδό Σμπώκου στο Ηράκλειο, ένας ακόμη άνθρωπος "έσβησε" στην άσφαλτο του νησιού, αυτή τη φορά επί του Βόρειου οδικού Άξονα Κρήτης.
 
Το νέο τραγικό περιστατικό έγινε ελάχιστα λεπτά μετά τις 9 το πρωί της δευτέρας.
Δύο ΙΧ αυτοκίνητα συγκρούονται μεταξύ τους στην Εθνική οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου στο ύψος της Παναγίας της Χαρακιανής. 
 
Το μοιραίο συνέβη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το ΙΧ που οδηγούσε ένας Γερμανός ξέφυγε της πορείας του με αποτέλεσμα να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα. 
 
Δυστυχώς όμως, την ώρα εκείνη στο ίδιο ρεύμα με κατεύθυνση το Ρέθυμνο βρισκόταν ένα άλλο ΙΧ. Τα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μεταξύ τους και μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες. Ο 50χρονος Γερμανός και οδηγός του ενός αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν ακόμη δύο άτομα, αφήνει επί τόπου την τελευταία του πνοή ενώ οι άλλοι δύο συνεπιβαίνοντες του τραυματίζονται σοβαρά και εγκλωβίζονται στο όχημα.
 
Σε κατάσταση σοκ ωστόσο ο οδηγός του άλλο οχήματος, ένας Ηρακλειώτης ο οποίος από τηγ μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε να είναι πρωταγωνιστής σε μία τραγωδία. Και σε αυτό το τροχαίο, η έλλειψη διαχωριστικής νησίδας κατά μήκος ενός μεγάλου μέρους του ΒΟΑΚ φαίνεται πως αποτέλεσε την αιτία για ένα κόμη θάνατο. 
 
Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία
Ο αριθμός των νεκρών στην άσφαλτο της Κρήτης όχι μόνο τρομάζει λένε όσοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τροχαία ατυχήματα αλλά απαιτεί άμεσες κινήσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του "ΕΣΥ ΠΡΟΤΑ" κ. Γιάννη Λιονάκη οι νεκροί φέτος στην Κρήτη ανέρχονται στους 54 ενώ για όλο το 2014, το νησί μέτρησε 56 νεκρούς. 
Συγκεκριμένα και όπως εξηγεί στο ekriti.gr ο κ. Λιονάκης, το 2015 τα στοιχεία δείχνουν τα εξής: 9 νεκροί στο ΒΟΑΚ, 9 μέση στην πόλη και 36 στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο.
Ο αριθμός όμως των νεκρών  που σοκάρει και γεννά δεκάδες ερωτήματα είναι εκείνος που έχει καταγραφεί από την αρχή του 200 μέχρι σήμερα. Όπως καταμαρτυρούν τα στοιχεία, 1.684 άνθρωποι έσβησαν στην άσφαλτο της Κρήτης και χιλιάδες οικογένειες έχουν ντυθεί στα μαύρα. 
Αυτό επίσης που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρουσιάζεται μία αύξηση της τάξης του 14% μόνο στην Κρήτη όταν σε πανελλαδικό επίπεδο, παρουσιάζεται μείωση 3,4%. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που δείχνει πως, πέρσι, μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου οι νεκροί ανέρχονταν στους 47 ενώ φέτος, έχουν ήδη ανέλθει στους 54.
 
Γιώργος Παπαδάκης
ekriti.gr