Σκληρό lockdown στον Άγιο Νικόλαο - Ανησυχία για το Ρέθυμνο: Όλα τα νέα μέτρα

8:16 π.μ. - Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021
08:02 π.μ. - Σάβ, 06/16/2021
Image: Σκληρό lockdown στον Άγιο Νικόλαο - Ανησυχία για το Ρέθυμνο: Όλα τα νέα μέτρα

Τι ισχύει μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων

Στο “κόκκινο” εντάσσεται από σήμερα ο δήμος Ρεθύμνου, ενώ η αυξητική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται και στον δήμο Αγίου Νικολάου οδήγησε στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, να καταλήγει σε νέες αποφάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συνεπώς, σύμφωνα με το neakriti.gr, από σήμερα το πρωί στον δήμο Αγίου Νικολάου: Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ-μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας. Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων. Δεν επιτρέπεται, εξάλλου, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και την ατομική προσευχή.

- Στο Ρέθυμνο (που ανήκει στις “κόκκινες” περιοχές) από σήμερα στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής, πέρα από τα υπάρχοντα οριζόντια μέτρα: α) Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, β) τηλεκπαίδευση για τα λύκεια, γ) πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, δ) λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ε) κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για ρεκόρ αριθμών τεστ έφτασαν τις 46 χιλιάδες, ενώ παράλληλα, όπως τόνισε, ο μέσος όρος θετικότητας διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 8,5 χιλιάδες στην επικράτεια, με την ίδια να επισημαίνει πως βρισκόμαστε σε κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στην επικράτεια, ενώ η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε.

Ανοδικά τα κρούσματα

Τα 1.195 έφτασαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα από τις 3 προχθές Πέμπτη το μεσημέρι έως και χθες στις 3 το μεσημέρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σε 45.888 τεστ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων το 51,9% αφορά άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.010 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 246 άτομα, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 70 έτη. Εξ αυτών οι 179 (72,8%) είναι άνδρες, ενώ το 86,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 1.155 ασθενείς από την αρχή της πανδημίας. Επίσης έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 5.922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.485 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στην Κρήτη τα κρούσματα είναι 41, με τα περισσότερα να καταγράφονται στο Ρέθυμνο. Ειδικότερα, 9 κρούσματα εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 12 στο Λασίθι, 18 στο Ρέθυμνο και 2 στα Χανιά. Τα παραπάνω προκύπτουν, όπως προαναφέρθηκε, από τα (συνολικά) 45.888 τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν 21.328 μοριακά και 24.560 rapid tests. Παράλληλα, εντοπίστηκαν 23 μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Γέννησε αγοράκι μαμά θετική στον κορωνοϊό

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκε ένα νεογνό που γεννήθηκε από μαμά θετική στον κορωνοϊό. Η μητέρα, η οποία πριν τον τοκετό νοσηλευόταν στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, γέννησε χθες ξημερώματα με φυσιολογικό τοκετό, όπως ανέφερε ο διοικητής του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, κ. Μ. Ανδρεαδάκης, υπογραμμίζοντας ότι το αγοράκι που υποβλήθηκε σε rapid test είναι αρνητικό σε COVID-19. Ωστόσο λόγω προωρότητας μεταφέρθηκε στο τμήμα πρόωρων του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, όπου και νοσηλεύεται.

Αυξάνονται οι ασθενείς

Αρκετά αυξημένος είναι ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης σε σχέση με τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς 39 συμπολίτες μας (σε σχέση με τους 29 την περασμένη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου) νοσηλεύονται στις κλινικές COVID και τις κλίνες ΜΕΘ. Από τους 39 ασθενείς, οι 30 (ήταν 23 τη Δευτέρα) νοσηλεύονται σε κλινικές COVID και οι 9 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ήταν 6), εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι (ήταν 4). Στα επιμέρους στοιχεία παρατηρείται αυξητική τάση των νοσηλειών σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο, ενώ τα Χανιά παρουσιάζουν πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ειδικότερα:

* Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στην Κλινική COVID και 4 στη ΜΕΘ (και οι 4 διασωληνωμένοι).

* Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 3 ασθενείς στην Κλινική COVID και 3 στη ΜΕΘ (δεν είναι διασωληνωμένοι).

* Στα Χανιά νοσηλεύονται 2 ασθενείς στην Κλινική COVID και 1 ασθενής στη ΜΕΘ, που δεν είναι διασωληνωμένος.

* Στο Ρέθυμνο νοσηλεύονται 10 ασθενείς στην Κλινική COVID.

* Στον Άγιο Νικόλαο νοσηλεύονται 5 ασθενείς στην Κλινική COVID και 1 ασθενής στη ΜΕΘ (διασωληνωμένος).

* Στη Νεάπολη νοσηλεύεται 1 ασθενής στην Κλινική COVID.

* Τέλος, σε Σητεία και Ιεράπετρα δεν υπάρχει καμία νοσηλεία COVID.

Κρούσμα σε παιδικό σταθμό

Νέο κρούσμα κορωνοϊού σε παιδικό σταθμό του Ηρακλείου καταγράφηκε μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας προβληματισμό στις υγειονομικές Αρχές. Πρόκειται για ένα παιδί στο Γ’ ΚΕΠΑ που διαγνώστηκε με τον ιό και φιλοξενείται στον συγκεκριμένο Παιδικό-Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Δειλινά. Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΔΟΠΑΦΜΑΗ, κ. Μαρίνο Παττακό, με δεδομένο το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενημερώθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ και δόθηκε εντολή για αναστολή λειτουργίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κλειστό θα παραμείνει ακόμη ένα τμήμα του Παιδικού, κυρίως για προληπτικούς λόγους, καθώς τα δύο τμήματα επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα 1 Φεβρουάριου κλειστό παραμένει και για 14 ημέρες το ΙΑ’ Κέντρο Προσχολικής Αγωγής (ΚΕΠΑ) του Δήμου Ηρακλείου στην περιοχή της Φορτέτσας, λόγω κρούσματος COVID-19 που εντοπίστηκε σε νήπιο.

Κλειστά σχολεία

Σε επίπεδο Κρήτης, τα τελευταία στοιχεία που αναφέρονται σε κλειστά σχολικά τμήματα αφορούν στο Ρέθυμνο, ενώ ευχάριστα νέα έρχονται από τα Χανιά, όπου εκεί πλέον δεν υπάρχουν κλειστά σχολικά τμήματα.

Πιο αναλυτικά κλειστά είναι τα παρακάτω σχολεία-τμήματα:

- Στο Ηράκλειο: Από το 2ο Γυμνάσιο το Γ5 και το Γ7 έως 17/2, από το Δημοτικό Σχολείο Χερσονήσου το Γ2 έως 12/2, από το 13o Νηπιαγωγείο Ηρακλείου το 2ο πρωινό (προνήπια-νήπια) έως 9/2, από το 70ό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου το προαιρετικό ολοήμερο 1 και το υποχρεωτικό πρωινό έως 12/2, και από το 76ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου το προαιρετικό ολοήμερο τμήμα-παράρτημα και το υποχρεωτικό-προαιρετικό πρωινής ζώνης 2 παράρτημα έως 14/2.

- Στο Λασίθι: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου για 14 μέρες, το 7ο διθέσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου έως 14/2, από το 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου το 2ο τμήμα προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος και το 3ο τμήμα υποχρεωτικού πρωινού τμήματος έως 9/2, από το 3ο Δημοτικό Σχολείου Αγίου Νικολάου το Δ2 και το Στ2 έως 14/2, καθώς και το Ε2 έως 11/2, και από το 1ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας το προαιρετικό Α και το υποχρεωτικό πρωινό Α έως 10/2.

- Στο Ρέθυμνο: Κλειστό είναι από χθες ένα τμήμα δημοτικού σχολείου στο Άδελε Ρεθύμνου, καθώς η δασκάλα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου οι μαθητές του συγκεκριμένου τμήματος μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα και με το υγειονομικό πρωτόκολλο, για διάστημα δύο εβδομάδων (14 ημέρες), ενώ θα γίνει απολύμανση του συγκεκριμένου σχολείου, με τους κατοίκους στο Άδελε, την ίδια ώρα, να ζητούν τη διενέργεια rapid tests στην περιοχή τους. Επιπλέον κλειστή ως τις 17/2 είναι η Β’ τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου Πανόρμου Ρεθύμνου. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα από το υπουργείο Παιδείας, σε επίπεδο επικράτειας οι σχολικές μονάδες που είναι σε πλήρη αναστολή ανέρχονται στο 0,5165%, και τα τμήματα σε μερική αναστολή στο 0,2836%.

Δεκάδες 300άρια στην Κρήτη

Συνολικά 2.530 έλεγχοι διενεργήθηκαν στην Κρήτη και 34 πρόστιμα βεβαιώθηκαν προχθές Πέμπτη για μη χρήση μάσκας, ενώ 78 ήταν οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις. Αναλυτικά, για μη χρήση μάσκας στο Ηράκλειο είχαμε 15 παραβάσεις, στα Χανιά 10, στο Ρέθυμνο 5, στο Λασίθι 3 και στον ΒΟΑΚ 1. Για άσκοπες μετακινήσεις στο Ηράκλειο είχαμε 53 παραβάσεις, στα Χανιά 8, στο Ρέθυμνο 12 και στο Λασίθι 5.

Κρούσμα στο Τμήμα Πρασίνου

Θετικός στη νόσο COVID-19 βρέθηκε εργαζόμενος του Τμήματος Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εργαζόταν με το καθεστώς της Κοινωνικής Εργασίας στην υπηρεσία του Δήμου. Κατόπιν αυτού, το σύνολο των εργαζομένων του τμήματος υπεβλήθη σε διαγνωστικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης (rapid test), με τα αποτελέσματα και στα 27 δείγματα που πάρθηκαν να βγαίνουν αρνητικά. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη απολύμανση σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιείται το προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος.