Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης πριν από τον Ιούνιο

9:49 π.μ. - Τρίτη, 12 Μαΐου 2020
09:05 π.μ. - Τρί, 12/49/2020
Image: Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης πριν από τον Ιούνιο

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο του ανοίγματος των χώρων εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές φωνές

Ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί θέλει την εστίαση να ανοίγει την 1η Ιουνίου, ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στις πλατείες φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στις σκέψεις της κυβέρνησης επί του ζητήματος, σημειώνοντας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα συγχρωτισμού πολιτών, σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.

«Έχει τεθεί αυτός ο προβληματισμός εδώ κι αρκετές ημέρες. Επειδή είναι κλειστά τα καταστήματα εστίασης, είναι λίγος ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους και συνωστίζονται όλοι μαζί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα αυτά και έχει τεθεί στην επιτροπή ειδικών», σημείωσε μιλώντας στο Star.

Όπως τόνισε όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα κρίνει τελικά το πότε θα ανοίξουν.

Παράλληλα, και μετά την έναρξη των δρομολογίων στα νησιά, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε πως ενδέχεται να «ανοίξουν» νωρίτερα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος με το βλέμμα στον τουρισμό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα του πρόωρου ανοίγματος της εστίασης, σημειώνοντας πως θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα.

«Θα δούμε τα κρούσματα και συζητάμε για ταχύτερο άνοιγμα» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ίδιο μέσο σημείωσε πως τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες ενδέχεται να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα από τον προγραμματισμό.

Όπως είπε, στην επιτροπή έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, σημειώνοντας πως οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Βασικός στόχος ο τουρισμός

Οπωσδήποτε, πάντως, μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει ο τουρισμός, ο οποίος που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί.

Ορόσημο για την κυβέρνηση είναι αυριανή ημέρα, η 13η Μαΐου, οπότε η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων και το σχέδιο για τις πτήσεις.

Την ίδια ημέρα θα συγκληθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ώστε να «κλειδώσουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις επιχειρήσεις του κλάδου και να γνωρίζουν πότε θα μπορούν να δέχονται Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Ταυτόχρονα, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συντονισμένη δράση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με σειρά χωρών, με στόχο να ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου η σεζόν και να επιμηκυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που θα συμπαρασύρει θετικά και την εστίαση, η οποία πιθανώς να ανοίξει νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή την 1η Ιουνίου.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις όπως για το άνοιγμα του τουρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την επιτροπή των λοιμοξιωλόγων του υπουργείου Υγείας.

«Οι δικές σας κατευθύνσεις και οι προτάσεις τις οποίες διαμορφώνετε, εξακολουθούν να μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την αλληλουχία των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε καθώς και για το αν κάπου κρίνουμε ότι πρέπει να πατήσουμε αντί για το γκάζι το φρένο...», ανέφερε.

cnn.gr