Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα φυτοφάρμακα στην Κρήτη

3:04 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017
03:03 μ.μ. - Δευ, 20/04/2017
Image: Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τα φυτοφάρμακα στην Κρήτη

Ημερίδα για τα φυτοφάρμακα και τις συνέπειές τους, πραγματοποίησε ο Ιατρικός - Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων την Κυριακή, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων

Οι διακεκριμένοι γιατροί Ανδρέας Γιαννόπουλος και Δημήτρης Πετράκης, μίλησαν για την  κατάχρηση φυτοφαρμάκων στην Κρήτη, τα οποία σχετίζονται με την πρωτόγνωρη αύξηση της νοσηρότητας στο νησί, την υπογονιμότητα και τους παιδικούς καρκίνους. 
 
Με βάση επιδημιολογικές μελέτες από τον διεθνή και ελληνικό χώρο, τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται για την κατακόρυφη αύξηση στις καρκινογεννήσεις αλλά και μεταβολικά νοσήματα όπως ζαχαρώδης διαβήτης, θηροειδής, κακοήθειες στην παιδική ηλικία και τη στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες.
 
Η πιθανότατα να νοσήσει από καρκίνο ένας άνθρωπος είναι περίπου 5% – 10%, βάσει κληρονομικότητας και DNA. Αυτή η πιθανότατα φτάνει στο 90% για κόσμο που έχει εκτεθεί σε φυτοφάρμακα. Η διαδρομή όμως για να φτάσουμε στην εκδήλωση της νόσου είναι 15 με 25 χρόνια.
 
Το ποσοστό της στείρωσης στις γυναίκες αυξήθηκε κατακόρυφα από το 1970 και μετά ενώ και το σπέρμα των ανδρών είναι περίπου ακατάλληλο για γονιμοποίηση σε ποσοστό 40% του ανδρικού πληθυσμού. Επίσης, έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος, να κρατήσει το παιδί και να το βγάλει σωστό, στοιχεία που σχετίζονται με την αλόγιστη χρήση των χημικών.
 
Τα παιδιά, είναι πολύ πιο εκτεθειμένα επειδή δεν έχουν τους μηχανισμούς άμυνας τους οποίους έχουν οι μεγάλοι και εκτίθενται και μέσω της ενδομήτριας ζωής και μέσω του θηλασμού.
 
Οι δύο γιατροί, επισήμαναν την ανάγκη να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, με αποκλειστικά βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Πετράκης:«Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές, διότι εμείς έχουμε εκτεθεί αλλά αυτό μπορεί να μεταφερθεί γονιδιακά στις επόμενες γενιές. Πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που να εγγυάται καλλιεργητικό πλάνο με περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων». Ειδικά για την Κρήτη ανέφερε πως γίνεται κατάχρηση των φυτοφαρμάκων: «Η Κρήτη είναι μια περιοχή με πολλές εντατικές χημικές καλλιέργειες. Υπάρχουν περιοχές προβληματικές με σοβαρές επιβαρύνσεις στα εδάφη, στο νερό, ακόμη και στα ιζήματα του Λιβυκού Πελάγους».
 
Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε: «Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Πρέπει να καταργηθεί δια νόμου η χημική γεωργία και να επιβληθεί η βιολογική γεωργία. Η χώρα μας, λόγω κλίματος και μικροκλιμάτων είναι η πιο ευνοημένη χώρα στον κόσμο για να παράξει βιολογικά προϊόντα σε πολύ χαμηλό κόστος έτσι ώστε οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να αποκτούν επαρκές εισόδημα. Έπειτα, πρέπει να αναδείξουμε το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Είναι τουλάχιστον ισάξιο με του φαρμακοποιού και του γιατρού διότι όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου»».
 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ FB
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ TWITTER
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Google+
ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΕ EMAIL
ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις 28 Μαρτίου η δίκη των Κρητικών «μαϊμού» επενδυτών
 
Δικαστήριο
Στις 28 Μαρτίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δύο Ηρακλειώτες, οι οποίοι κατηγορούνται για τεράστια απάτη 5 εκατομμυρίων ευρώ με δεκάδες θύματα. Η δίκη είχε οριστεί για τη Δευτέρα 20/3. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε το αίτημα αναβολής και διέκοψε για την επόμενη Τρίτη.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ - ΕΦ+ΚΡΗΤΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνήμες αντίστασης στα χωριά του Τσιλίβδικα (13:14)
Σύλληψη για θαλάσσια ρύπανση στο Ρέθυμνο (12:25)
Χανιά: Στο νοσοκομείο κοριτσάκι 2,5 ετών με μικροβιακή μηνιγγίτιδα (11:41)
Χωρίς πυροσβέστες το καλοκαίρι λόγω... Fraport (21:36)
Στην Κρήτη η Scotland Yard για τον θάνατο του Steven Cook (21:19)
Απινιδωτές σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου (18:50)
Τον καταζητούσαν στη Γερμανία, συνελήφθη στα Χανιά (17:33)
Τραυματισμός αστυνομικού της ΔΙΑΣ μετά από πτώση (10:37)
Νεκρός στο βυθισμένο του αυτοκίνητο ο Κυριάκος Μετζιδάκης (20:16)
Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Χανιά (19:59)
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΡΘΡΑ ΝΤΕΛΟΓΟ... ΒΙΝΤΕΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνήμες αντίστασης στα χωριά του Τσιλίβδικα
 
mnimeio
Το επόμενο διάστημα μπαίνει σε υλοποίηση η ανέγερση του μνημείου στον ιστορικό «Τσιλίβδικα», το Βουνό της Αντίστασης όπου στις 4 Οκτωβρίου 1943 οι άντρες του καπετάν Μπαντουβά εξολόθρεψαν τις γερμανικές δυνάμεις από το φυλάκιο Σελλιών. Επίσης θα μπουν πέτρινες πλάκες στα κτίρια τα οποία έκαψαν οι γερμανοί ως αντίποινα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυπτονομίσματα: Συζήτηση για την ανταλλακτική οικονομία
 
kryptonomismata_afisa
Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου διοργανώνει παρουσίαση, σχετικά με την «Τοπική Αλληλέγγυα Οικονομία» και ειδικότερα για τον «Κόσμο των Κρυπτονομισμάτων», την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, στις 7 το απόγευμα, στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του "Da". Θα ακολουθήσει πρακτική εφαρμογή των συγκεκριμένων εργαλείων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύλληψη για θαλάσσια ρύπανση στο Ρέθυμνο
 
Θαλάσσια ρύπανση από πετρέλαιο
Μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Σφακάκι Ρεθύμνου, το Λιμεναρχείο προέβη στην σύλληψη ενός 62χρονου, για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Οι λιμενικοί διαπίστωσαν στα νερά της περιοχής αλλοίωση του χρώματός τους σε έκταση 150 τ.μ. και μετά από έρευνα συνέλαβαν τον 62χρονο εργολήπτη σε εργασίες ανόρυξης γεώτρησης.
Το efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
 
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
 
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
 
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
 
Πηγή: efsyn.gr / Φωτογραφία: zarpanews.gr