Σήμερα η αποζημίωση 534 ευρώ σε 1.695 δικαιούχους - Ποιους αφορά

8:07 π.μ. - Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020
08:09 π.μ. - Παρ, 11/07/2020
Image: Σήμερα η αποζημίωση 534 ευρώ σε 1.695 δικαιούχους - Ποιους αφορά

Σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς 1.695 εργαζομένων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ

Σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς 1.695 εργαζομένων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Ειδικότερα εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης 730.248 ευρώ για την πληρωμή 1.695 δικαιούχων, που αφορούν, αναλυτικά:

α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούνιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 8.790 ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 26.

β) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 721.458,00 ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 1.669.

Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων δικαιούται τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019,σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, δωδεκάμηνης λειτουργίας, δύνανται να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα από 01/06/2020 και σε κάθε μέχρι 30/9 εφόσον:

- Δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τους ανωτέρω εργοδότες -επιχειρήσεις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη, ή - οι κατά τα ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις τους επαναπροσέλαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρησης- εργοδότη και έως 30/09/2020.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Στο μεταξύ, δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ είναι οι εποχικά εργαζόμενοι στην περίπτωση που η επιχείρηση που εργάζονται διακόψει την λειτουργία λόγω του κορωνοϊού σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως αναφέρεται, οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέχρι την περίοδο που υπολείπεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και εφόσον υποβάλλουν μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περίπτωση κατά την οποία επιχειρήσεις-εργοδότες, εποχικής λειτουργίας, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, έχοντας κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID – 19, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, οι καταγγελίες αυτές δεν θεωρούνται άκυρες.

Για την ανωτέρω περιγραφείσα περίπτωση επιχειρήσεων-εργοδοτών, δεν υφίσταται η υποχρέωση διατήρησης του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας για το χρονικό διάστημα των 30 ημερών μετά την λήξη των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι της ανωτέρω περίπτωσης δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη, την οποία μπορούν να λάβουν κατόπιν μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

dikaiologitika.gr