Σήμα Τσιόδρα για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

7:24 π.μ. - Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Τετ, 20/24/2020
Image: Σήμα Τσιόδρα για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων - Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Το θέμα προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι περιμένουν να περάσει και η δεύτερη εβδομάδα επιστροφής στα σχολεία, προκειμένου να βγάλουν τελικά συμπεράσματα

Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία ή μη των δημοτικών σχολείων με την πλάστιγγα αυτή τη στιγμή, λόγω και των καλών επιδημιολογικών δεδομένων, να γέρνει προς την επάνοδο των μαθητών στα θρανία την 1η Ιουνίου. .

Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού στα σχολεία, συνεκτιμώντας την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού και τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων της άρσης των μέτρων, μεταξύ αυτών και της επιστροφής στα θρανία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Τα δύο σενάρια είναι η επιστροφή την 1η Ιουνίου ή η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές των δημοτικών την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την επαναλειτουργία των δημοτικών, με όποια επιλογή προκριθεί.

Πάντως τις τελευταίες ώρες μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων  δείχνουν με τα λεγόμενά τους και την επιχειρηματολογία τους ότι μάλλον η εισήγησή της προς την κυβέρνηση θα είναι υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών την 1η Ιουνίου.

Ακόμη βέβαια και αν υπάρχει θετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων και συμφωνήσει και η κυβέρνηση, η επάνοδος των μαθητών θα είναι προαιρετική καθώς θα ισχύσει ότι έγινε και με τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων.

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

«Όλες οι αποφάσεις για τα δημοτικά θα ληφθούν προς το τέλος Μαΐου».

Η υφυπουργός υπογράμμισε πως εφόσον τα δημοτικά θα επαναλειτουργήσουν την 1η του Ιούνη, θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Είναι πολλά τα πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν».

Όσον αφορά τις απουσίες των παιδιών του δημοτικού, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι θα ισχύσει ό,τι ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το εάν είναι προς όφελος των παιδιών κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία και νέας δημοσκόπησης κατά της επιστροφής των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία τάσσεται σχεδόν το 67% των ερωτηθέντων.

Υπέρ του ανοίγματος ο Τσιόδρας

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία τάχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.

hxonews

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε παραδείγματα πρακτικής για τα σχολεία, άλλων χωρών, όπως στη Δανία όπου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι ανοιχτά περίπου ένα μήνα, ενώ επανέλαβε τις ενδείξεις που θέλουν τα παιδιά να νοσούν λιγότερο, αλλά και να μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τον ιό.

Τα 4 σημεία υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων

«Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.

– Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.

– Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί. Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.

hxonews

– Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους.

– Οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο.

«Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας», είπε ωστόσο από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως ως μέλος της επιτροπής, εκείνο που μπορούν να κάνουν οι ειδικοί είναι να υποδείξουν τα μέτρα ασφαλείας για την επαναλειτουργία των σχολείων.

in.gr