Ρωσικός πύραυλος S-200 από τη Συρία έπεσε στα Κατεχόμενα

1:27 μ.μ. - Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019
01:01 μ.μ. - Δευ, 07/27/2019
Image: Ρωσικός πύραυλος S-200 από τη Συρία έπεσε στα Κατεχόμενα

Για πύραυλο S 200, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, μιλά ο «υπεξ» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» για τις εκρήξεις στα Κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι

Ενας πύραυλος S 200 ήταν το αντικείμενο που προκάλεσε τις εκρήξεις στα Κατεχόμενα, σύμφωνα με τον «υπεξ» και «αναπληρωτή πρωθυπουργό» Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε χθες βράδυ είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής, τύπου S 200, που είχε πέσει στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018.
 
Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», πρόκειται για πληροφόρηση από την «γενική διεύθυνση αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου και ένα στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο.
 
Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί.
 
Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως, στην παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».
 
Η Κίπρις ποστασί ανέφερε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ότι, σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει, επίσης, ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία, ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.
 
Η πιθανή πορεία του πυραύλου σύμφωνα με τη σελίδα Geopolitical Cyprus
 
H σελίδα σημειώνει ότι η έκρηξη οφείλεται πιθανότητα σε δυσλειτουργία πυραύλου τύπου S-200 ή SA-5.Τ
 
Τατάρ: Αποτέλεσμα των εντάσεων στην περιοχή
Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως οι έρευνες συνεχίζονται και αν χρειαστεί θα έρθουν και ειδικοί από την Τουρκία. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από την έκρηξη, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές περί επικίνδυνου αερίου από την έκρηξη, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.
 
Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι το περιστατικό αυτό είναι αποτέλεσμα των εντάσεων στην περιοχή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για ατύχημα ή λάθος.
 
Aκιντζί: Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας
Σε δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πρόκειται για στρατιωτικό σκεύασμα αγνώστου προέλευσης και πως θα γίνει ενδελεχής έρευνα.
 
«Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας. Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη», σημείωσε.
 
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε συνεχή επαφή με τις «αρχές» των κατεχομένων για το περιστατικό.
 
Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί υπενθύμιση για το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας.
 
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στον «Πολίτη 107.6», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι αρχές της δημοκρατίας είναι έτοιμες να συμβάλουν στις έρευνες, εφόσον του ζητηθεί.
 
 
in.gr