Rijk Zwaan | «Συμβάλλοντας στον εφοδιασμό τροφίμων παγκοσμίως μέσω έρευνας για την υγεία των φυτών»

8:45 π.μ. - Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
08:09 π.μ. - Παρ, 25/45/2020
Image: Rijk Zwaan | «Συμβάλλοντας στον εφοδιασμό τροφίμων παγκοσμίως μέσω έρευνας για την υγεία των φυτών»

Η Joke Klap εξηγεί πώς η Rijk Zwaan συμβάλλει στην υγεία των φυτών αναπτύσσοντας ποικιλίες λαχανικών με ανθεκτικότητες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει ορίσει το 2020 ως «Διεθνές Έτος Φυτοϋγειονομικής Υγείας» προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των φυτών στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, στο περιβάλλον και στην οικονομία. Η Joke Klap εξηγεί πώς η Rijk Zwaan συμβάλλει στην υγεία των φυτών αναπτύσσοντας ποικιλίες λαχανικών με ανθεκτικότητες.

Ανθεκτικότητα

«Για μένα, "υγιή" φυτά είναι τα ανθεκτικά και εύρωστα φυτά που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες άγχους στο περιβάλλον ανάπτυξής τους. Τέτοιοι παράγοντες μπορούν να περιλαμβάνουν ξηρασία, αλατότητα εδάφους και υψηλές θερμοκρασίες, που είναι γνωστοί ως παράγοντες αβιοτικού στρες, αλλά και παράγοντες βιοτικού στρες όπως ιοί, μύκητες, βακτήρια, νηματώδεις και έντομα που προκαλούν ασθένειες », λέει η Joke. Ως επικεφαλής της ομάδας στο τμήμα φυτοπαθολογίας της Rijk Zwaan, το έργο της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ανθεκτικών και εύρωστων ποικιλιών λαχανικών.

Απώλεια τροφής

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ασθένειες των φυτών και τα παράσιτα αποτελούν συχνά μια σημαντική αιτία απώλειας τροφής. Οι πλήρεις συγκομιδές μπορεί να αποτύχουν και χωρίς συγκομιδή δεν υπάρχει τροφή. Γι' αυτό τα φυτά που είναι εύρωστα και ανθεκτικά σε ασθένειες είναι πολύ σημαντικά». 

Στην Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία, η Rijk Zwaan διαθέτει τμήματα φυτοπαθολογίας όπου η ανθεκτικότητα των ποικιλιών λαχανικών αξιολογείται σε ειδικά σχεδιασμένες εγκαταστάσεις για δοκιμές. Στην Τουρκία, την Αυστραλία και την Ινδία, οι ανθεκτικότητες των ασθενειών ελέγχονται υπό τοπικές συνθήκες. Αυτό γίνεται για έναν λόγο: «Διαφορετικές χώρες και κλιματικές ζώνες έχουν διαφορετικές ασθένειες, κλιματολογικές συνθήκες, ποιότητα εδάφους και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα ενός φυτού».

Πρόκληση

Ποιο είναι το κλειδί για να καταστεί ένα φυτό ανθεκτικό σε μια ασθένεια ή παράσιτο; «Αυτή είναι η ερώτηση που προσπαθούμε συνεχώς να απαντάμε μέσω της φυτοπαθολογίας και της γενετικής. Για να το κάνουμε αυτό, μελετάμε συχνά τα γενετικά χαρακτηριστικά των φυτών που ευδοκιμούν σε ορισμένες περιοχές. Είναι μόνο ένα γονίδιο ή ένας συνδυασμός διαφόρων μερών του γονιδίου που κάνει το φυτό ανθεκτικό; Η γενετική μελετά την ανθεκτικότητα όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Στο τμήμα Φυτοπαθολογίας, αφήνουμε την ασθένεια ή το παράσιτο ελεύθερο σε όλα τα δοκιμαστικά φυτά. Στα φυτά που παραμένουν υγιή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ανθεκτικότητα έχει περάσει το τεστ με επιτυχία. Η ανθεκτικότητα σε πολλά γονίδια είναι συνήθως το ισχυρότερο είδος ανθεκτικότητας, αλλά είναι επίσης το πιο δύσκολο να βρεθεί και να διασταυρωθεί». 

Οι ανθεκτικότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για ανθεκτικές ποικιλίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, των ολοένα και πιο ακραίων καιρικών συνθηκών και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών, που βοηθούν τις ασθένειες να εξαπλωθούν πιο γρήγορα. Εκτός αυτού, έχει σημειωθεί συνεχής μείωση στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων με την πάροδο των ετών, έτσι τα ανθεκτικά φυτά είναι πολύ απαραίτητα σε όλο τον κόσμο », συνεχίζει η Joke. Τα αγγούρια που είναι ανθεκτικά στο φουζάριο είναι ένα καλό παράδειγμα. «Και δεν έχει σημασία πόσο καλή είναι η ποικιλία μαρουλιού ή σπανακιού, για παράδειγμα. Αν δεν διαθέτουμε τις σωστές ανθεκτικότητες ενάντια στο περονόσπορο, κανένας καλλιεργητής δε θα τις θέλει». 

Εκτός από τη βελτίωση ποικιλιών με περισσότερες ανθεκτικότητες, η Rijk Zwaan δημιουργεί ποικιλίες που βοηθούν τα ωφέλιμα έντομα να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα. Οι νέες μελιτζάνες χωρίς χνούδι, με το σήμα CleanLeaf®, είναι ένα καλό παράδειγμα. Αυτές οι ποικιλίες έχουν πολύ λίγο χνούδι στα φύλλα τους, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά στον αλευρώδη και στον θρίπα. Επιπλέον, λόγω λιγότερων ασθενειών από τις ανθεκτικότητες, η χρήση ωφέλιμων εντόμων όπως τα ακάρεα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, μειώνοντας έτσι την ανάγκη των παραγωγών να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στις καλλιέργειες.

Έρευνα στα τρόφιμα

«Τα φυτά αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας μας, γι 'αυτό και χαίρομαι που ο FAO έχει την υγεία των φυτών στην κορυφή της ατζέντας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διεξάγουμε επαρκή έρευνα για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ανθεκτικές και εύρωστες ποικιλίες λαχανικών», δηλώνει.

Η Joke εργάζεται στον τομέα ανάπτυξης ανθεκτικών και εύρωστων ποικιλιών λαχανικών. Έτσι συμβάλλει στην υγεία των φυτών και στην παραγωγή τροφίμων. 

Sharing a healthy future