Πρωτοβουλία και συνεχείς δράσεις ενημέρωσης των προσφύγων για τον κορωνοϊό στη Λέσβο

7:39 π.μ. - Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Τρί, 17/39/2020
Image: Πρωτοβουλία και συνεχείς δράσεις ενημέρωσης των προσφύγων για τον κορωνοϊό στη Λέσβο

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης, θέλοντας να σταθεί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που αντιμετωπίζει η Λέσβος, δραστηριοποιήθηκε στο θέμα της ενημέρωσης - πρόληψης σχετικά με τον κορωνοϊό

Σε συνεργασία με την οργάνωση «Stand by me Lesvos», αποφάσισε να αναλάβει σειρά δράσεων, σχετικά με την ενημέρωση του προσφυγικού πληθυσμού στη Λέσβο για την πανδημία. Μεταξύ άλλων, έφτιαξε ομάδα ενημερωμένων αιτούντων άσυλο, εθελοντών, οι οποίοι βρίσκονται στις αλυσίδες και ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο- καταναλωτές για το πώς πρέπει να προσεγγίζουν τους χώρους και τα ταμεία. Αλλά και στον καταυλισμό έχουν στήσει ουρά στην απαιτούμενη απόσταση για τα μέτρα πρόληψης.

Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Στο Νησί», όπως τονίζεται από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια, το πρόβλημα με τον κορονοϊό στη Λέσβο, που εδώ και πέντε χρόνια τώρα σηκώνει στις πλάτες της, μαζί με τα άλλα νησιού του βορείου Αιγαίου, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, είναι πολύ σύνθετο σε σχέση με άλλες περιοχές, λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων, (ξεπερνά πλέον τις 20.000), που στοιβάζονται στη Μόρια.

Κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες υγιεινής και με ανεπαρκή ή καθόλου ενημέρωση για την έλευση του ιού στο νησί και τις ενέργειες πρόληψης ξεκίνησε η πρωτοβουλία για την ενημέρωση αυτών των ανθρώπων από την οργάνωση «Stand by me Lesvos» η οποία:

– Έχει δημιουργήσει ήδη σελίδες στο face book με οδηγίες πρόληψης στα αραβικά, στα φαρσί, στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα ελληνικά.

– Φροντίζει για την αξιοποίηση των προσφύγων γιατρών και νοσηλευτών που ζουν στον καταυλισμό, ώστε να μην καταρρεύσει, όσο το δυνατόν, το σύστημα υγείας  στο νησί.

– Φροντίζει για την εύρεση από Ευρωπαϊκές πηγές των αναγκαίων ειδών, όπως αντισηπτικά κλπ, στα οποία παρατηρείται έλλειψη στο νησί.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης με τη σειρά του, για το σκοπό αυτό δημιούργησε στο Facebook τη σελίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ», όπου εκτός από τις οδηγίες της πρόληψης, θα κοινοποιούνται video που θα παραχθούν από τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασίας με  τους εκπαιδευόμενους.

hxonews

«Εμείς ως εκπαιδευτικοί, θεωρούμε πως πρέπει να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί.»

«Η κατάσταση που βιώνουμε ήταν πολύ δύσκολη! Από χθες γίνεται ακόμη δυσκολότερη, καθώς ένα καινούριο πρόβλημα, με μη προβλέψιμες εξελίξεις έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα. Εμείς ως εκπαιδευτικοί, θεωρούμε πως πρέπει να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί.

Καλούμε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να στηρίξουν και να προβάλουν την προσπάθειά μας, να αναμεταδώσουν τα κείμενά μας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, επειδή η κύρια αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι η αυτοπροστασία.

Αλλά η αυτοπροστασία προϋποθέτει γνώση και η γνώση προϋποθέτει ενημέρωση» σημειώνει ο Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης Μιχάλης Αιβαλιώτης.

Ομάδες ενημερωμένων αιτούντων άσυλο στα Σούπερ Μάρκετ

Σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Στο Νησί», οι εθελοντές έφτιαξαν ομάδα ενημερωμένων αιτούντων άσυλο, εθελοντών, οι οποίοι βρίσκονται στις αλυσίδες και ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο- καταναλωτές για το πώς πρέπει να προσεγγίζουν τους χώρους και τα ταμεία.

Αλλά και στον καταυλισμό έχουν στήσει ουρά στην απαιτούμενη απόσταση για τα μέτρα πρόληψης.

Παράλληλα απευθύνουν έκκληση στις Οργανώσεις και τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο ΚΥΤ Μόριας, ώστε να γίνει καλύτερη οργάνωση.

thepressproject.gr