Πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών οι Κρητικοί - Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

12:30 π.μ. - Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
12:11 π.μ. - Τρί, 20/30/2018
Image: Πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών οι Κρητικοί - Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Αλόγιστα καταναλώνουν αντιβιοτικά οι Κρητικοί, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Λιαπάκη

Αλόγιστα καταναλώνουν αντιβιοτικά οι Κρητικοί, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Λιαπάκη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, το Ηράκλειο, κατέχει θλιβερή πρωτιά, μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.
Ο κ. Λιαπάκης αναφέρθηκε εκτενώς στους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η υγεία των πολιτών, όταν χωρίς γνωμάτευση γιατρού, παίρνουν αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και τον θάνατο.
Τα μικρόβια τείνουν να μεταλλάσσονται για να αποκτήσουν ανοσία στα αντιβιοτικά, αλλά η κατάχρηση των εν λόγω φαρμάκων – εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησής τους από τη μία μεριά και της κακής συμμόρφωσης των ασθενών με τις οδηγίες λήψης τους από την άλλη – έχουν οδηγήσει πολύ νωρίτερα στην ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή,η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την δημιουργία της μικροβιακής αντοχής. Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αλλά και επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα ανθεκτικών μικροβίων.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ευάλωτοι στο να αποικιστούν ή να εμφανίσουν λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα. Επίσης αποτελούν την δεξαμενή από την οποία πιθανότατα θα μεταδοθούν ανθεκτικά μικρόβια στο οικείο περιβάλλον.
Ο κ.Λιαπάκης ανέφερε επιπλέον παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.
 
Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στη λήψη μέτρων κατά της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών που έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τη διασφάλιση ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού.
 
 
ekriti.gr