«Προστατεύεται» το ελαιόλαδο Σητείας και Κολυμβαρίου

2:22 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019
02:03 μ.μ. - Πέμ, 07/22/2019
Image: «Προστατεύεται» το ελαιόλαδο Σητείας και Κολυμβαρίου

Προστασία για φέτα και 20 ΠΟΠ προϊόντα

Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας µας θα αποκτήσουν όχι µόνο προστασία αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε µια τεράστια αγορά όπως αυτή των χωρών της Mercosur
 
Για πλήρη προστασία της φέτας ΠΟΠ αλλά και ακόµη 20 γεωγραφικών ενδείξεων της χώρας µας στην εµπορική συµφωνία µεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) κάνει λόγο το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συµφωνία που επετεύχθη έπειτα από διαπραγµατεύσεις διάρκειας περίπου 20 χρόνων, θα προστατευθεί πλήρως η ονοµασία «φέτα» για τη χώρα µας, ενώ µε τη συµφωνία προστατεύονται επίσης άλλες 20 σηµαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονοµασίες, όπως το ούζο, το τσίπουρο, οι οίνοι (Ρετσίνα Αττικής, Αµύνταιο, Μαντινεία, Νεµέα, Νάουσα, Σαντορίνη και Σάµος), τα ελαιόλαδα (Καλαµάτα, Σητεία, Λυγουριό, Ασκληπιείου και Κολυµβάρι Χανίων) καθώς και η µαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, η ελιά Καλαµάτας, η κονσερβολιά Αµφίσσης, η κεφαλογραβιέρα, το µανούρι και η κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα.
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι: «Αλλη µια σοβαρή διαπραγµατευτική προσπάθεια της χώρας µας καταλήγει σε µια ακόµα σηµαντική επιτυχία για τα προϊόντα της πατρίδας µας. Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας µας θα αποκτήσουν όχι µόνο προστασία αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε µια τεράστια αγορά όπως αυτή των χωρών της Mercosur».
 
Μείωση υψηλών δασµών
Σηµειώνεται ότι ο τοµέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη µείωση των υφιστάµενων υψηλών δασµών που επιβάλλει η Mercosur στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριµένα στις σοκολάτες και στα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), στους οίνους (27%), στα οινοπνευµατώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%).
 
Η συµφωνία θα προβλέπει επίσης την άνευ δασµών πρόσβαση, µε την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκοµικά προϊόντα της ΕΕ (σηµερινός δασµολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά. Η συµφωνία εκτιµάται πως θα απελευθερώσει σε µεγάλο βαθµό το εµπόριο αγαθών. Οσον αφορά ιδιαίτερα στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιµα, οι δασµοί θα εξαλειφθούν σταδιακά στο 93% των δασµολογικών κλάσεων που αφορούν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ.
 
Οι γραµµές αυτές αντιστοιχούν στο 95% της αξίας των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Η ΕΕ αντίστοιχα θα ελευθερώσει το 82% των γεωργικών εισαγωγών, ενώ οι υπόλοιπες εισαγωγές θα υπόκεινται σε µερικές δεσµεύσεις ελευθέρωσης, συµπεριλαµβανοµένων των δασµολογικών ποσοστώσεων για πιο ευαίσθητα προϊόντα µε πολύ µικρό αριθµό προϊόντων, που αποκλείονται συνολικά.
 
ethnos.gr / neakriti.gr