Προσπάθειες για κοινή διεκδίκηση για τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου

11:30 π.μ. - Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014
11:11 π.μ. - Τρί, 18/30/2014
Image: Προσπάθειες για κοινή διεκδίκηση για τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου

Το πρώτο βήμα για μια κοινή διεκδίκηση που θα ενισχύσει τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας έκαναν οι δήμαρχοι του νομού κατά τη συνάντηση που είχαν στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η συνάντηση, όπως είχε ανακοινωθεί μετά την πρώτη συνάντηση των Δημάρχων στον Άγιο Νικόλαο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Τζερμιάδων και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης. Επίσης συμμετείχαν ο Διοικητής των Νοσοκομείων κ. Μανόλης Μακρονικολάκης και οι Υποδιοικητές Ιεράπετρας κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Σητείας κα Αγγελική Λενακάκη, Νεάπολης κα Λία Μοσχοβιτάκη, καθώς και η επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Τζερμιάδων κα Έφη Γουγουρέλα.
 
 
Και στους τέσσερις δήμους
Αφετηρία για τη στάση των Δημάρχων αποτελεί η κοινή συνισταμένη της διεκδίκησης της βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν οι δομές της δημόσιας Υγείας και στους τέσσερις Δήμους του Λασιθίου.
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε από όλους η ανάγκη να δοθούν λύσεις στα άμεσα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία για να μπορούν να λειτουργήσουν με την πλήρωση των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας.
Στη λογική αυτή βασικός στόχος είναι να ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας, να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των απαραίτητων κλινικών με ιατρικό προσωπικό για κάθε νοσοκομείο και βέβαια να σταματήσει η λογική της μεταφοράς γιατρών μεταξύ των νοσοκομείων που δεν οδηγεί σε λύσεις τα προβλήματα, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία χωρίς να προσφέρει ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Ένα άμεσο παράλληλο βήμα αποτελεί το κοινό αίτημα που θα διατυπωθεί για να προχωρήσουν τα θέματα που έχουν κολλήσει στο Υπουργείο με τις απαραίτητες δομές υγείας. Θα ζητηθεί δηλαδή να δοθεί η έγκριση σκοπιμότητας που έχει κολλήσει για πολύ καιρό για το Κέντρο Αποκατάστασης στη Νεάπολη αλλά και για το Πολυιατρείο στο Μακρύ Γιαλό, που πρέπει να προχωρήσουν.
Ένα τρίτο σημείο που αποτελεί προτεραιότητα, είναι η συνάντηση με τους υπόλοιπους πολιτικούς παράγοντες του νομού και τους αιρετούς, διότι όπως τονίστηκε, θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης και συμφωνίας. Είναι δε χαρακτηριστικό πως καταγράφηκε οξεία κριτική από την πλευρά των Δημάρχων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας για την μη τήρηση υποσχέσεων δεδομένου ότι το θέμα της υγείας δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων αλλά οι δήμαρχοι πρωτοστατούν στην επίλυση των προβλημάτων επειδή απασχολεί την κοινωνία και είναι σοβαρό.
Παρά το γεγονός ότι δεν αποσαφηνίστηκε με σαφές χρονοδιάγραμμα πώς θα εξελιχθούν οι συναντήσεις με την πλευρά των κρατικών φορέων υγείας, αναμένεται να ενημερωθούν και οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα Νοσοκομεία για τις εξελίξεις και τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας για ολοκληρωμένη συνεργασία.
 
Στη Σητεία η επόμενη
Συμφωνήθηκε ακόμα πως η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία στις 28 Νοεμβρίου μετά από συνεννόηση και με τους βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους, προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω η προσπάθεια κοινής διεκδίκησης.
Οι Δήμαρχοι, τέλος, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εκπονηθεί μία μελέτη, πιθανόν με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων, με την οποία θα αναδείξουν την αναγκαιότητα της σωστής λειτουργίας των δομών υγείας του νομού εστιάζοντας στη σημασία και το ρόλο που έχουν καθώς και την αναγκαιότητα ενίσχυσης τους με βάση τη λειτουργία τους.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ