Πρόσφυγες πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης

10:02 π.μ. - Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017
10:12 π.μ. - Δευ, 04/02/2017
Image: Πρόσφυγες πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης

Θύματα εμπορίας, βίας, εκβιασμού και καταναγκαστικής εργασίας ανθρώπων που διέρχονται από τη Λιβύη έχουν αναφερθεί στο παρελθόν. Αλλά η νέα μαρτυρία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης δείχνει ότι η εμπορία ανθρώπων έχει γίνει «καθεστώς»

Η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει την «κανονική» και διαδεδομένη πώληση των ανθρώπων, προσφύγων από τη Δυτική Αφρική,  στη Λιβύη, η οποία έχει ολισθήσει στο χάος και τη βία μετά την ανατροπή του Καντάφι.
 
«Οι τελευταίες εκθέσεις για τα σκλαβοπάζαρα με τους πρόσφυγες μπορεί να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο με τα αίσχη στη Λιβύη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άμπνικερ, επικεφαλής του ΙΟΜ (International Organization for Migration).  «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μια κοιλάδα των δακρύων για πάρα πολλούς πρόσφυγες».
 
Η βόρεια αφρικανική χώρα είναι ένα σημαντικό σημείο εξόδου για τους πρόσφυγες από την Αφρική που προσπαθούν να φύγουν προς την Ευρώπη. Όμως, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, η μεγάλη, αραιοκατοικημένη χώρα έχει ολισθήσει σε βίαιες και χαοτικές καταστάσεις με τους πρόσφυγες να διαθέτουν λίγα μετρητά και συνήθως να μην έχουν χαρτιά, άρα να είναι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
 
Ένας 34χρονος επιζών από τη Σενεγάλη περιγράφοντας την εμπειρία του είπε πως μετά τη διέλευσή του από την έρημο στον Νίγηρα, βρέθηκε στο νότο της Λιβύης στην πόλη της Sabha, μέσα σε ένα λεωφορείο, το οποίο εν αγνοία του «καθοδηγούσαν» λαθρέμποροι. Η ομάδα επιβατών υποτίθεται ότι θα οδηγούνταν στην ακτή, όπου θα διακινδύνευαν ένα ταξίδι στην Ευρώπη, αλλά ο οδηγός τους οδήγησε τελικά προς πώληση.
 
«Οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε ένα πάρκινγκ, όπου ένα είδος δουλεμπορίου συνέβαινε. Υπήρχαν οι ντόπιοι και πολλοί πρόσφυγες για αγορά«, δήλωσε ο Livia Manante, ένας αξιωματικός του ΙΟΜ, που βοηθά τους ανθρώπους να θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
 
Ο αξιωματικός του ΙΟΜ πήρε συνεντεύξεις από τον επιζώντα αφού διέφυγε από τη Λιβύη αλλά και από πολλούς άλλους πρόσφυγες που επιβεβαίωναν τα σκλαβοπάζαρα.
 
«Αρκετοί άλλοι μετανάστες επιβεβαίωσαν την ιστορία του, με σκλαβοπάζαρα, καθώς και ιδιωτικές φυλακές σε όλη την Λιβύη», είπε.
 
Η Ιταλία έχει επιβεβαιώσει ότι αυτή η ιστορία είναι παρόμοια με πολλές ιστορίες που αναφέρθηκαν από τους πρόσφυγες που φτάνουν στη νότια Ιταλία.
 
Μετά την πώληση του, ο Σενεγαλέζος πρόφυγας μεταφέρθηκε σε αυτοσχέδια ιδιωτική φυλακή, ένα είδος φυλακής που τεκμηριωμένα υπάρχει στη Λιβύη. Εκεί αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς αμοιβή ή με πενιχρές μερίδες φαγητού ενώ οι απαγωγείς τους καλούν την οικογένειά τους, απαιτώντας λύτρα. Οι δικοί του απαγωγείς του ζήτησαν 300.000 φράγκα Δυτικής Αφρικής (περίπου £ 380), και στη συνέχεια τον πούλησαν σε μια μεγαλύτερη φυλακή όπου η ζήτηση διπλασιάστηκε χωρίς εξήγηση.
 
Οι άνδρες που μένουν εκεί πολύ καιρό χωρίς να έχουν τα λύτρα πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες, άλλοι ξαναπωλούνται ή σκοτώνονται.
 
Ο Σενεγαλέζος κατάφερε να σωθεί γιατί, καθώς μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ορισμένες τοπικές γλώσσες, μετέφραζε για τους δεσμοφύλακές του ώστε να κερδίσει χρόνο για τους συγγενείς για να συλλέξουνε τα χρήματα.
 
Πολλοί άλλοι πρόσφυγες διαφεύγουν από τη Λιβύη με παρόμοιες ιστορίες, δήλωσε ο Giuseppe Loprete, μέλος της αποστολής του ΙΟΜ Νίγηρα. «Είναι σαφές πως βλέπουν τους εαυτούς τους να αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι», είπε και δήλωσε ότι φοβάται ότι θα η φρίκη με τα σκλαβοπάζαρα θα αυξηθεί.
 
Ο ΙΟΜ εργάζεται για να διαδώσει τη συνειδητοποίηση σε όλη την Δυτική Αφρική για τη φρίκη του ταξιδιού, καταγράφοντας κι αναδεικνύοντας τις προσωπικές ιστορίες των ατόμων που τελικά επιστρέφουν. Αν και οι περισσότεροι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι το ταξίδι προς την Ευρώπη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη χειρότερους κινδύνους στη Λιβύη πριν καν φθάσουν στην ακτή.
 
«Οι πιο αξιόπιστοι αγγελιοφόροι είναι οι πρόσφυγες που επιστρέφουν σπίτι με τη βοήθεια του ΙΟΜ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Leonard Doyle. «Πολύ συχνά έχουν κακοποιηθεί και έχουν γίνει θύματα σκλαβοπάζαρων. Οι φωνές τους έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιονδήποτε άλλο». 
 
 
 
Πηγή: tvxs.gr