Προϋπολογισμός 2019: Πέρασε με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά (vid)

11:08 π.μ. - Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
11:12 π.μ. - Τετ, 19/08/2018
Image: Προϋπολογισμός 2019: Πέρασε με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά (vid)

Ψήφισε υπέρ και ο Γ. Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων - Άγρια κόντρα στη Βουλή με Τσίπρα, Μητσοτάκη, Βούτση

Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με 154 ψήφους έναντι 143, επί συνόλου 297 βουλευτών, μέσα σε κλίμα έντασης, υψηλών τόνων και αντιπαραθέσεων που συνέθεσαν ένα εκρηκτικό σκηνικό.
 
Το βάρος του όμως καθόρισε κυρίως το «ναι σε όλα» από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη. Ο ίδιος ο κ. Σαρίδης μπορεί να πατάει με το ένα πόδι εκτός κόμματος, για την ώρα πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, εξέλιξη που θα έρθει ως συνέπεια της αποχώρησής του. Από την άλλη, και το κόμμα των Κεντρώων είναι υποχρεωμένο να σφυρίζει – σχεδόν – αδιάφορα στην κίνηση ανταρσίας του βουλευτή του.
 
Τη δική του ξεχωριστή σημασία είχε και ο τρόπος που ψήφισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Όπως έχω δηλώσει, ψηφίζω σε όλα "ναι" στον προϋπολογισμό εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή», δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο Νίκος Κοτζιάς.


 
Ούτως ή άλλως η υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019 είχε - κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει – χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία έκανε τις εκτιμήσεις της και θεωρούσε ειδικού βάρους την πιθανή θετική ψήφο του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη, από τη στιγμή που εκείνος είπε πως δεν θα μπορούσε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
 
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Γιάννης Σαρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους: «Δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποχωρώ από την Ένωση Κεντρώων και θα καταψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
Νωρίτερα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις προηγήθηκε μια έντονη συζήτηση που κορυφώθηκε στη σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περιελάμβανε θερμό επεισόδιο μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και συρρίκνωσε την ουσία της συζήτησης σε μια σκληρή αντιπαράθεση.
 
«Είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε με το καλησπέρα προαναγγείλει κατηγορηματικά ότι η παράταξή του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και μέσω αυτού συνολικά την κυβέρνηση «του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού».
 
Στον δρόμο προς τις κάλπες, είναι, πλέον, προφανές ότι θα επικρατεί περισσότερο η οξύτητα παρά η νηφάλια πολιτική αντιπαράθεση, περισσότερο οι ατάκες παρά τα γνήσια πολιτικά επιχειρήματα, περισσότερο η επικοινωνία παρά η πολιτική. Κι αν, τελικά, αυτός ο προεκλογικός αγώνας είναι πολύμηνος, τότε σίγουρα οι αντοχές -και η αισθητική- του εκλογικού σώματος θα τεθούν σε δοκιμασία.
 
Το OPEN με έκτακτο δελτίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και την κόντρα στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του προϋπολογισμού.
 
 
ethnos.gr