Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μέι

4:54 μ.μ. - Τρίτη, 18 Απριλίου 2017
04:04 μ.μ. - Τρί, 18/54/2017
Image: Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μέι

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, στις 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε έκτακτο διάγγελμά της προς τον βρετανικό λαό

Όπως δήλωσε η Μέι, όταν ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. Η ίδια κατάφερε να διατηρήσει αυτή τη σταθερότητα, ισχυρίστηκε, και έφερε σε πέρας την προβλεπόμενη διαδικασία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. «Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ και δεν υπάρχει γυρισμός», τόνισε η Μέι.
Υπογράμμισε ότι θέλει νωπή εντολή προκειμένου να προχωρήσει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καθορίσουν τις συνθήκες του «διαζυγίου» και σημείωσε ότι χωρίς τις εκλογές, τα «μικροπολιτικά παιχνίδια» θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που βρίσκονται σε ένα πολύ δύσκολο στάδιο. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως επισήμανε ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο, ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση.
Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι «αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ» και ανέφερε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν «ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit».
Η Μέι κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν το αίτημα για τις πρόωρες εκλογές -καθώς η απόφασή της πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο- ώστε ο λαός να αποφασίσει για την τύχη του και ανέφερε ότι ανακοινώνει τη διεξαγωγή των εκλογών με απροθυμία, ωστόσο, θα πολεμήσει γι' αυτές με αποφασιστικότητα. «Ας απομακρύνουμε το ρίσκο της αβεβαιότητας και της έλλειψης σταθερότητας», είπε και πρόσθεσε ότι θα δώσει στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που έχει ανάγκη.
Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να προβεί εκτάκτως σε διάγγελμα προκάλεσε όργιο φημών περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που τελικά επιβεβαιώθηκαν.
Μετά την αρχική υποχώρηση, η στερλίνα τελικά ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων. Ωστόσο, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 1,08% στις 7.248 μονάδες, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι επόμενες εκλογές ήσαν προγραμματισμένες για το 2020. Ομως, η Μέι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την δημοτικότητά της, που βρίσκεται στο ζενίθ, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσει να ενισχύσει την νομιμοποίησή της και να έχει ελευθερία δράσης στην δύσκολη περίοδο των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους όρους ενός «διαζυγίου» που προδιαγράφεται επώδυνο.
Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes έδωσαν 21 εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στους συντηρητικούς, γεγονός, που όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, οδήγησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στην απόφαση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.
Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Θετική η πρώτη αντίδραση του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ανακοίνωση της Τερέζας Μέι για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.
«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τιμ Φάρρον, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού:
«Εάν θέλετε να αποφύγουμε ένα καταστροφικά σκληρό Brexit. Εάν θέλετε να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά. Εάν θέλετε μία Βρετανία ανοικτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορούν να αποτρέψουν μία πλειοψηφία των Συντηρητικών».

Η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter:

 
Ο Guardian υπενθυμίζει τις δηλώσεις της Μέι από τη στιγμή που ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα, με τις οποίες διαβεβαίωνε ότι επί θητείας της δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πρόωρες εκλογές.
Απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο στην ομιλία της στις 30 Ιουνίου με την ανάληψη της εξουσίας, όπως και στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία χρειαζόταν μία περίοδο σταθερότητας μετά το σοκ του Brexit. Ακόμη και στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της, το 2016, διαβεβαίωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στην ατζέντα της και κάλεσε για ενότητα.
 
Πηγή: ethnos.gr