Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο

7:25 π.μ. - Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021
07:07 π.μ. - Παρ, 02/25/2021
Image: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Ιουνίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Κ.Ο. Λασιθίου του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο

Τα νέα γραφεία που βρίσκονται στην οδό Αποστόλου Τίτου 12 είναι ένα νέο σπίτι για το Κόμμα μας, φιλοδοξούμε να αποτελέσει το «καταφύγιο» κάθε βιοπαλαιστή εργάτη, κάθε ξενοδοχοϋπάλληλου, αυτοαπασχολούμενου, μικρού αγρότη, της νεολαίας  στην πάλη για τα δικαιώματα, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Ο στόχος για την δημιουργία των νέων γραφείων έγινε πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, της κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών που αυτή σημαίνει για το λαό, χάρη στην συμβολή δεκάδων ενισχυτών, την εθελοντική προσφορά και την εργασία συντρόφων, οπαδών και φίλων. Το βήμα αυτό επισφραγίζει την ανοδική πορεία του Κόμματος και της ΚΝΕ στο Λασίθι, που ακολουθεί το δυνάμωμα του Κόμματος πανελλαδικά, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου το οποίο ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

hxonews

Από νωρίς το απόγευμα τα γραφεία γέμισαν από φίλους και οπαδούς του Κόμματος που ήρθαν για να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν δύο επισκέπτες, παραθεριστές στον Άγιο Νικόλαο, με καταγωγή από την Ολλανδία και το Ιράν ζήτησαν να φωτογραφηθούν με την σημαία του Κόμματος, αφού γνώριζαν την διεθνιστική δράση του ΚΚΕ, την σημαντική συμβολή του στους αγώνες της εργατικής τάξης παγκοσμίως.

Η εκδήλωση για τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε στην πάνω πλατεία της Λίμνης του Αγίου Νικολάου, λίγα μέτρα μακριά από τα νέα γραφεία, με κεντρικό ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε μία μικρή αλλά γεμάτη ζωντάνια μουσική εκδήλωση, με τον Νικόλα Ευαντινό, που με την κιθάρα του τραγούδησε τραγούδια του αγώνα που ακολουθούν την ιστορική πορεία του ΚΚΕ, τραγούδια των Λοΐζου, Μικρούτσικου, Ξυλούρη ανάμεσα σε άλλα.

hxonews

Ο Σ. Βασιλειάδης στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση των εργασιών του 21ου συνεδρίου, το οποίο σηματοδοτεί το πως οι κομμουνιστές θα γίνουμε καλύτεροι στο στόχο, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την κοινωνική συμμαχία. «Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις δυσκολίες από τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, σε συνθήκες υποχώρησης του παγκόσμιου κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, να δώσουμε το χέρι σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, στην πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, κάνοντας πραγματικότητα, τον χειρότερο φόβο των καπιταλιστών, την ανατροπή της εξουσίας τους.»

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της αστικής τάξης να αποδυναμωθεί το κίνημα, να χτυπηθεί και να ενσωματωθεί στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, είτε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις όπως αυτές τις ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα για την απεργία και τη συνδικαλιστική οργάνωση, είτε με την υιοθέτηση στόχων για κυβερνητικές εναλλαγές στη λογική του μικρότερου κακού.

hxonews

«Η συμβολή του κόμματος είναι καθοριστική ώστε να αποκαλυφθούν οι κίνδυνοι αυτοί και στον αντίποδα να αναπτύσσεται ο αγωνιστικός, αντικαπιταλιστικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός στον αγώνα. Μόνο ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, που θα έχει ισχυρή βάση σε κάθε περιοχή – και εδώ στο Λασίθι,  έχοντας ενιαία αιτήματα, απέναντι σε κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ΕΕ  μπορεί στην πράξη να κουρελιάσει και τους νόμους τους σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη αναφέρθηκε στους αστικούς σχεδιασμούς με πυλώνα τη λεγόμενη πράσινη και ψηφιακή οικονομία που στον πυρήνα τους έχουν το ξεπέρασμα της νέας κρίσης μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, την καταλήστευση των φυσικών πόρων και το φόρτωμα νέων φορολογικών και οικονομικών βαρών στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους. Τόνισε τη στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων πολιτικών κομμάτων στις βασικές αυτές επιδιώξεις του κεφαλαίου, όπως αυτή αποτυπώνεται στα προγράμματα τους. «Παρά την προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα δήθεν “γενικευμένης ευημερίας”, είναι φανερό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί πακτωλό χρήματος προς τους μονοπωλιακούς ομίλους της “Πράσινης και Ψηφιακής Οικονομίας”, που οι λαοί θα πληρώσουν πολύ ακριβά μέσω σκληρών δεσμεύσεων και “ίδιων πόρων” όπως αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.

hxonews

Τα δε εθνικά σχέδια ανάκαμψης συνοδεύονται με επώδυνα για τους λαούς μέτρα, όπως στην Ελλάδα ο νόμος για τη 10ωρη δουλειά, που αυξάνει την απλήρωτη εργασία και περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το νέο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση.

Στη Κρήτη ήδη η ανεργία χτυπάει κόκκινο. Τουριστικοί Όμιλοι που επιδοτήθηκαν με δισ. ευρώ για να βάλουν εργαζόμενους σε αναστολή για να διατηρήσουν δήθεν τις θέσεις εργασίας, τώρα τους απολύουν. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν εκτεταμένα λουκέτα βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χτυπάνε κόκκινο, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί λαϊκών περιουσιών και θα γενικευτούν με κατεύθυνση της ΕΚΤ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων.»

Ο Σ. Βασιλειάδης στηλίτευσε την περιοδεία του υπουργού υγείας Β. Κικίλια στον Άγιο Νικόλαο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των μεγαλοξενοδόχων για την διαφήμιση του «τουριστικού προϊόντος» και όχι βέβαια στην πάγια ανάγκη του λαού για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ανέφερε: «Η αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δ του κορονοϊού που χτυπά με σφοδρότητα την Κρήτη, ανάγεται ξανά από την κυβέρνηση στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων και της νεολαίας , η  οποία διατηρεί τα διάτρητα ανεπαρκή πρωτόκολλα στον τουρισμό, αρνείται να ενισχύσει με προσλήψεις προσωπικού και υποδομές το δημόσιο σύστημα Υγείας, στην ουσία συνεχίζει την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας προς όφελος του κεφαλαίου. Ενώ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, τώρα προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τη έναρξη λειτουργίας των κινητών μονάδων εμβολιασμού, 7 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Είναι προκλητική η παρουσία του υπουργού Υγείας στο Λασίθι, όταν από τα νοσοκομεία λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών και υπολειτουργούν βασικές κλινικές, πράγματα για τα οποία δεν βρήκε να πει ούτε κουβέντα. Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν ότι ΕΕ – κυβερνήσεις φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν νομιμοποιούνται στη συνείδηση των εργαζομένων. Η προσπάθεια περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος δείχνει ότι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση, διεκδικώντας τα σύγχρονα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, είναι αυτός που σας φοβίζει και είναι πραγματικά ελπιδοφόρος και αποτελεσματικός για τα λαϊκά συμφέροντα»

Παράλληλα, σε σχέση με την αναβάθμιση της χώρας μας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ συμπλήρωσε για τον επιθετικό χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης που επιβεβαιώνεται από την αύξηση των ΝΑΤΟικων δαπανών, την αποστολή αποστολών στο εξωτερικό τη συμμετοχή στη λεγόμενη περικύκλωση της Ρωσίας κ. α. και υπογράμμισε πως «στο πλαίσιο αυτό την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή επαγρύπνηση και η πάλη για αποδέσμευση, κλείσιμο των βάσεων, επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων και δυνάμεων. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στο λαό της χώρας μας και στους γειτονικούς λαούς, η κοινή πάλη απέναντι στους ιμπεριαλιστές». Στα πλαίσια αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία για το φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη 9-11 Ιούλη, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, δίνοντας ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη της κοινής πάλης των λαών απέναντι στις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Κλείνοντας ανέδειξε την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής με εργατική εξουσία και έλεγχο, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο στις οξυμένες αντιφάσεις του καπιταλισμού λέγοντας πως πρόκειται για «το πραγματικά νέο και προοδευτικό. Που μπορεί να αξιοποιήσει την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, την άνοδο της παραγωγικότητας τα επιτεύγματα ώστε να ικανοποιηθούν και να διευρυνθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να ανέβει συνολικά το βιοτικό επίπεδο του λαού, της νεολαίας.

Από το Γραφείο Τύπου