Πληρώνει σήμερα ο ΕΛΓΑ για το 2018 – Τι θα πάρουν οι αγρότες της Κρήτης

10:13 π.μ. - Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019
10:06 π.μ. - Παρ, 21/13/2019
Image: Πληρώνει σήμερα ο ΕΛΓΑ για το 2018 – Τι θα πάρουν οι αγρότες της Κρήτης

Διαβεβαίωση Στ. Αραχωβίτη στον Ν. Ηγουμενίδη για το 30% των περσινών αποζημιώσεων

Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε δώσει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Γωγώ Αποστολάκη, για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% των περυσινών αποζημιώσεων, προχώρησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.
 
Μια επιβεβαίωση που έρχεται μέσω σχετικής ανακοίνωσης που κοινοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή με τον υπουργό.
 
 
Συγκεκριμένα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες νωρίς το πρωί ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, σχετικά με την αποπληρωμή του 30% εκκρεμών αποζημιώσεων που αφορά άμεσα τον αγροτικό κόσμο.
 
Και όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων, ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στην ανάγκη να μην καθυστερήσει η άμεση αποπληρωμή του 30% για να στηριχτεί ο αγροτικός κόσμος και η ύπαιθρος. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον Νίκο Ηγουμενίδη ότι όλες οι ενέργειες έχουν δρομολογηθεί από πλευράς υπουργείου για να πληρωθούν οι αγρότες και ότι η αποπληρωμή ολοκληρώνεται άμεσα. Ο Νίκος Ηγουμενίδης ευχαρίστησε τον υπουργό για όλες τις ενέργειές του και για τις συνεχείς προσπάθειές του να στηριχτούν οι παραγωγοί».
 
Δύσκολη χρονιά για τον ΕΛΓΑ
 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ είχε βρεθεί σε σοβαρό αδιέξοδο λόγω 90.000 περιπτώσεων ζημιών που προσπαθεί από πέρυσι να καλύψει, έχοντας σε εκκρεμότητα το απλήρωτο 30% της περυσινής χρονιάς στην Κρήτη.
 
«Πλήρωσε πέρυσι το 70% στην Κρήτη. Και συνεχίζει και πληρώνει το 70% και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή του 70% παντού, τότε θα προβεί σε πληρωμή του 30%», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”, σε δημοσίευμα του περασμένου Απριλίου, ο Μύρων Χιλετζάκης για τις ζημιές του 2018.
 
«Ακριβώς το ίδιο πράγμα έκανε και πέρυσι. Πλήρωσε το 70% και έκανε μετά εκκαθάριση με δύο δόσεις. Η μία δόση ήταν σε ποσοστό 20% και η άλλη δόση ήταν 10%», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη αναφορικά με τις ζημιές του 2017.
 
Σε ό,τι αφορά το 2018, ο Μύρων Χιλετζάκης το είχε χαρακτηρίσει μάλιστα ως «μια από τις δυσκολότερες χρονιές του ΕΛΓΑ. Και αυτό γιατί οι κλιματικές συνθήκες έπληξαν βάναυσα όλους τους Έλληνες παραγωγούς. Το 2018 είναι η χρονιά που έχουν γίνει πάνω από 90.000 δηλώσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια! Έχει χτυπήσει “καμπανάκι” στον ΕΛΓΑ και για τις ζημιές του 2018, αλλά και για τις ζημιές που ξεκίνησαν να συμβαίνουν μέσα στο 2019. Η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια χώρα που έχει αλλάξει ο κλιματολογικός της χάρτης θα είναι ένα... κλιματολογικό φαινόμενο από τώρα κι έπειτα», είχε χαρακτηριστικά τονίσει, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την έντονη ανεμοθύελλα που έπληξε το νησί μας μαζί με τη χαλαζόπτωση τον μήνα Ιανουάριο. «Επομένως, ο ΕΛΓΑ με τη νέα χρονιά ξεκινάει με μια παρακαταθήκη 90.000 ζημιών για το 2018 και ξεκινάει και με ένα κακό ποδαρικό για το 2019», είχε επισημάνει ο Μύρων Χιλετζάκης σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας.
 
Επομένως, σήμερα, βλέπουμε να υπάρχει ενδιαφέρον για να “κλείσει” το ζήτημα αυτό, κάτι που περιμένουν με μεγάλη αγωνία οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσής τους.
 
Πληρώνει σήμερα ο ΕΛΓΑ για το 2018 – Τι θα πάρουν οι αγρότες της Κρήτης
 
Στο μεταξύ, σήμερα, αποζημιώσεις ύψους 5.366.500,74 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε 5.457 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018.
 
Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.
 
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, ο νομός Ηρακλείου από το συγκεκριμένο πακέτο πληρωμών θα λάβει 151.790,65 ευρώ, ο νομός Ρεθύμνου 17.167,56 ευρώ, ο νομός Χανίων 181.254,80 ευρώ και ο νομός Λασιθίου 5.533,27 ευρώ.
 
 
 
neakriti.gr