Πλεύρης – Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε νοσοκομεία και γιατρούς – Μέτρα μόνο σε μεικτούς χώρους

9:09 π.μ. - Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021
09:10 π.μ. - Παρ, 29/09/2021
Image: Πλεύρης – Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε νοσοκομεία και γιατρούς – Μέτρα μόνο σε μεικτούς χώρους

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία από ειδικούς και κυβέρνηση πως στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες

Για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και για την πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Η βασική μας διαφορά με πέρσι είναι πως η οικονομία λειτουργεί κανονικά επειδή ακριβώς έχουμε το εμβόλιο», είπε ο υπουργός.

Ανεμβολίαστοι πεθαίνουν στις ΜΕΘ

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας πως «το 86-90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή από τους 380 διασωληνωμένους, οι 340 είναι ανεμβολίαστοι.

«Εχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, παίρνουμε κι άλλες από τους ιδιώτες, έχουμε πάρει 200 κλίνες μόνο στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα έχουμε πάρει 30 κλίνες covid και 30 για έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και αντίστοιχο αριθμό στον Βόλο. Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε, όμως και νοσοκομεία και γιατρούς», είπε ο υπουργός.

Σχετικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους για την επιδημιολογική κατάσταση.

Μέτρα στους μεικτούς χώρους

«Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι σε συζήτηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν έρχονται νέα μέτρα, ενώ σε συνέχεια της κουβέντας πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια τοπικά lockdown, ούτε περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους (εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), όπως στα θέατρα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία από ειδικούς και κυβέρνηση πως στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες.

Έρχεται αύξηση κρουσμάτων

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα, είπε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις συνταγματικές ισορροπίες και πως αυτή τη στιγμή δεν σκέφτεται επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε επίσης πως θα υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον χειμώνα, ενώ ήδη υπάρχει αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξιτηρίων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Εμβολιασμός και φάρμακα

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, λέγοντας πως θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικίες του ενήλικου πληθυσμού.

«Θα υπάρξει επιπλέον καμπάνια, ενώ αναμένεται η καθημερινή αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους προκειμένου το υπουργείο Υγείας να τους υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει την τροπολογία να φέρνει φάρμακα ακόμη κι αν δεν έχει πάρει τελική έγκριση. Το ένα κομμάτι είναι τα μονοκλονικά και το άλλο τα χάπια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα από το 2022. Για τα κριτήρια έχει οριστεί επιτροπή, η οποία θα κάνει και την ανάλογη αξιολόγηση.

in.gr