Πέτσας – κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Ευρώπη – Σε καλή επιδημιολογική κατάσταση η Ελλάδα

12:56 μ.μ. - Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020
12:10 μ.μ. - Πέμ, 15/56/2020
Image: Πέτσας – κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Ευρώπη – Σε καλή επιδημιολογική κατάσταση η Ελλάδα

Την χτεσινή απόφαση του Γάλλου προέδρου να απαγορεύσει την νυχτερινή κυκλοφορία στο Παρίσι και άλλες 8 πόλεις σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

Την χτεσινή απόφαση του Γάλλου προέδρου να απαγορεύσει την νυχτερινή κυκλοφορία στο Παρίσι και άλλες 8 πόλεις σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την απόφαση ως «μία αποκαλυπτική φωτογραφία της στιγμής» που δείχνει πως η κατάσταση είναι δραματική στην Ευρώπη όσον αφορά την πορεία του κοροναϊού.

«Στην Ελλάδα μένουμε σε μία πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως αυτή η  επιτυχία πιστώνεται σε κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρεί τα μέτρα.

«Καλούμε όλους τους Έλληνες να τηρήσουν πιστά τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν νέα», κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος σε σχετική ερώτηση ο κ. Πέτσας ανέφερε πως το mini lockdown όπως έγινε χτες στο Παρίσι δεν εξετάζεται.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν εξετάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γραφήματα

Όσον αφορά τα γραφήματα που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αυτά φαίνεται πως η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα και νεκρούς σε σχέση με άλλα κράτη που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα στο γράφημα με τον αριθμό των θυμάτων η Ελλάδα είναι τελευταία με 469 θύματα. Πρώτο έρχεται το Βέλγιο με 10.244 νεκρούς και ακολουθούν Ολλανδία και Πορτογαλία. 

hxonews

Η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση και στο γράφημα με τον αριθμό των κρουσμάτων με 23.495 στο σύνολο.

Πρώτη έρχεται η Ολλανδία με 196.163 κρούσματα και στη συνέχεια το Βέλγιο και η Πορτογαλία. 

hxonews

Μέτρα αλά Γαλλία μόνο αν σημάνει συναγερμός λένε οι ειδικοί

Με αυτές τις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά απέριξε κάθε ενδεχόμενο νέων μέτρων αλά Γαλλία.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν πως αν η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα τότε δεν αποκλείεται να εξετάσουν σαν ενδεχόμενο αυτό το μέτρο.

Το ίδιο άλλωστε δήλωσε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναφερόμενος στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στη γαλλική πόλη αλλά και σε άλλες.

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Είναι σε σε όλη την Ελλάδα και υπάρχουν διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια).

Υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως Γιάννενα περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πώς θα συμπεριφερθεί ο κοροναϊός δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.

Ρεβεγιόν και Χριστούγεννα

Αναφορικά με τα ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως όπως είναι τώρα η κατάσταση πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν.

Σταθερά πάνω από 400 τα κρούσματα

Σημειώνεται ότι χτες ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23495, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3404 (14.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9525 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 22 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 245 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 469 θανάτους συνολικά στη χώρα. 179 (38.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέο συναγερμός για τα γηροκομεία

Παράλληλα συναγερμός σήμανε ξανά την Τετάρτη για τα γηροκομεία καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται με κοροναϊό μια 87χρονη από γηροκομείο στο Μεταξουργείο, ενώ στα Ιωάννινα μπήκε σε 10ημερη καραντίνα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. 

hxonews

Σε καραντίνα γηροκομείο στα Ιωάννινα με εντολή Χαρδαλιά

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά μπαίνει σε 10ημερη καραντίνα γηροκομείο στα Ιωάννινα, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας το επιδημιολογικό φορτίο στο γηροκομείο είναι υψηλό και γι΄ αυτό λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα, Τρίτη, 14 Οκτωβρίου στις 21:00 έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 21:00, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας: «Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στη Ελλάδα – Εξι θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες

Την ίδια ώρα μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από κοροναϊό στη χώρα μας καθώς έξι ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους τη τελευταίες ώρες.

Ειδικότερα, την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ένας ηλικιωμένος 87 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμη ένας ηλικιωμένος 97 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έχασε τη μάχη στο Θριάσιο.

Στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν ακόμη δυο άνδρες, 58 και 74 ετών, καθώς και δυο άνδρες 69 ετών που νοσηλευόταν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Στους 476 έφτασαν οι νεκροί από κοροναϊό στη χώρα μας.

in.gr