Περιοδεία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη

2:45 μ.μ. - Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020
02:02 μ.μ. - Τρί, 04/45/2020
Image: Περιοδεία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη

Έρχεται το Σάββατο

Στην Κρήτη θα βρεθεί ο πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να κάνει περιοδεία στο νησί.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου το πρωί αναμένεται να αναχωρήσει για την Κρήτη όπου θα κάνει περιοδεία σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Καστέλι την επίσημη παραχώρηση για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου.

To επίσημο πρόγραμμά του αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ Παραχώρησης» με το ελληνικό δημόσιο, από την ημέρα που θα αρχίσει να μετράει επισήμως «το ρολόι», μέσα στον Δεκέμβριο, η ΤΕΡΝΑ (που έχει αναλάβει το έργο των 480.000.000 ευρώ) έχει πέντε χρόνια για την παράδοσή του.

Η σύμβαση προβλέπει έξι τμηματικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση του έργου και στην ουσία τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 54 μήνες, καθώς το τελευταίο εξάμηνο είναι η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας του αεροδρομίου. Εντός της ίδιας πενταετίας, η εταιρεία παραχώρησης πρέπει να έχει ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση του αεροδρομίου και την έκδοση της απαιτούμενης Άδειας Λειτουργίας Αεροδρομίου.

Κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης, διαμορφώνεται και η τελική μετοχική σύνθεση της «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ Παραχώρησης» καθώς η ΤΕΡΝΑ θα ελέγχει το 32,46%, η ινδική GMR Airports Limited το 21,64% και το Ελληνικό Δημόσιο το 45,9%. Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου θα ανέλθει σε 180.000.000 ευρώ έναντι 220.000.000 που προβλέπονταν, κατά μέγιστο ποσό, στη διακήρυξη του διαγωνισμού, καταβλητέα εντός 360 ημερών από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης.

cretapost.gr