Παγκόσμιος συναγερμός για τον φονικό κορωνοϊό - Πανικός στην Ιταλία

8:25 π.μ. - Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
08:02 π.μ. - Τρί, 25/25/2020
Image: Παγκόσμιος συναγερμός για τον φονικό κορωνοϊό - Πανικός στην Ιταλία

Για πανδημία προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Στο κόκκινο έχει φτάσει η κατάσταση  κατάσταση συναγερμού η Ιταλία, που σύμφωνα με το RAI καταγράφηκε και έβδομος θάνατος στη γειτονική χώρα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με την ανησυχία τόσο στην Ιταλία όσο και παγκοσμίως να εντείνεται ακόμη περισσότερο.

Χθες, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο στη γειτονική μας χώρα από κορωναϊό

Ο πανικός έχει κυριεύσει για τα καλά τους Ιταλούς, με πόλεις του βορρά να θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, γεγονός που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ορατό μόνο στην ηπειρωτική Κίνα. Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε ο έκτος θάνατος, ένας ηλικιωμένος καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, με τα κρούσματα να ανέρχονται πλέον στα 230, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση των ιταλικών αρχών.

Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία, νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο πέμπτος θάνατος από το φονικό ιό στη γείτονα χώρα, αυτός του 88χρονου ασθενή στην περιοχή Κασέλε Λάντι, έξω από το Μιλάνο.

Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο θύμα είναι ένας 84χρονος από το Μπέγκαμο, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κορωναϊό, σύμφωνα με τη Rai. Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

hxonews

Μέχρι στιγμής 230 άνθρωποι νοσούν στην Ιταλία, από την επιδημία του κορωνοϊού που ξεκίνησε από την επαρχία Ουχάν στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί ραγδαία, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να ξεπερνά τα 79.000. «Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται», σημείωσε τοπικός αξιωματούχος ο οποίος τόνισε πως πλέον «πρέπει να περιμένουν να δούμε τα αποτελέσματα των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν την Κυριακή.

Κανείς δεν περίμενε να ήταν τόσο επιθετική η εξάπλωση του ιού». Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες, που συρρέουν στα σούπερ-μάρκετ για να πάρουν τις απαραίτητες προμήθειες, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επί αυτού του ζητήματος και ζήτησε να συνεχιστεί ως συνήθως η ζωή.

hxonews

Την ίδια στιγμή, νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του CDC (Υπηρεσία Λοιμώξεων) στις Ηνωμένες Πολιτείες, 19 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 53. Στην Κίνα, άλλοι 71 άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα θανάτου, ενώ τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 509, αυξημένα μεν σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, αλλά σαφώς λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ανάλογη κατάσταση και στη Νότια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου και την επιβεβαίωση άλλων 60 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνολικά οι νεκροί σε όλον τον κόσμο ανέρχονται στους 1.701 και οι μολυσμένοι σε 80.146, ενώ 27.563 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονταν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (2.563) και ακολουθούν η επαρχία Χενάν (19 νεκροί), το Ιράν με 12 νεκρούς, η επαρχία Χελιντζιάνγκ, επίσης με 12 νεκρούς, η Νότια Κορέα με οκτώ νεκρούς και η Ιταλία με επτά νεκρούς.

hxonews

Προειδοποιεί για «ενδεχόμενο πανδημίας» ο ΠΟΥ

Σε μια δήλωση – βόμβα προχώρησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κορωναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική… η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία. «Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε. «Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

dikaiologitika.gr