Π. Δασκαλάκης: Με ευχολόγια η Χρυσή δεν σώζεται

9:58 π.μ. - Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022
09:01 π.μ. - Δευ, 31/58/2022
Image: Π. Δασκαλάκης: Με ευχολόγια η Χρυσή δεν σώζεται

Tο μέλος Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη Χρυσή στον Ηχώ 99,8

Το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση και προστασία της Νήσου Χρυσής και η εισήγηση της Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης για το νησί η οποία έχει συσταθεί με ΦΕΚ απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας. Το μέλος της Επιτροπής κ. Παύλος Δασκαλάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναφορικά με το σχέδιο δράσης αναλύοντας κάποια βασικά σημεία . Πρόσθεσε ότι 600.000 έχουν εγκριθεί από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου προκειμένου να γίνουν κάποιες πρώτες δράσεις. Δύναται η δυνατότητα επιπλέον μελλοντικών χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια και άλλους φορείς. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το νησί δεν κλείνει. Αυτό που η Επιτροπή εισηγείται είναι ο προσωρινός αποκλεισμός αποβίβασης μαζικού τουρισμού. Δεν απαγορεύονται οι πλόες ή να βγαίνουν οι επισκέπτες στην παραλία και βέβαια οι Γεραπετρίτες . Ως προς τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η απόφαση που πάρθηκε δεν ήταν ομόφωνη , ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε και στα διαδικαστικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής , με κάθε φορέα να αναλαμβάνει συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες με βάση πάντα το ΦΕΚ και το σχέδιο δράσης. Έτσι για παράδειγμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει ανατεθεί και η θαλάσσια έρευνα. ΤΟ ΜΦΙΚ όμως έκανε γνωστό ότι δεν μπορεί και δεν έχει τα μέσα, να κάνει την έρευνα αυτή. Θα προχωρήσει λοιπόν σε συνεργασία και σε προγραμματική σύμβαση με φορέα και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα. Στις αρμοδιότητες τώρα του Δήμου Ιεράπετρας είναι ανάμεσα σε άλλα η περίφραξη ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στο δάσος και η τοποθέτηση ταμπελών. Ο Δήμος επικαλέστηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα και αρμόδιο είναι το Δασαρχείο. Θα μπορούσε λοιπόν Δήμος και Δασαρχείο να κάνουν μια προγραμματική σύμβαση για να προχωρήσει το θέμα αυτό και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Βέβαια πρέπει να επισημανθεί από πλευράς Δήμου έχουν γίνει από πριν κάποιες κινήσεις όπως η σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να εξεταστούν οι λόγοι που ξεραίνονται οι κέδροι και αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να κατατεθεί το πόρισμα. Επίσης διαχειρίζεται το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε, σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, από τα βασικά σημεία που εξετάζονται και θα γίνουν δράσεις, πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού είναι, το ιδιοκτησιακό, ο τρόπος φύλαξης του νησιού και η κατασκευή οικίσκου για τους φύλακες , η αγορά φουσκωτού σκάφους για μετακίνηση προσωπικού για τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, μια μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα επισκεψιμότητας, κλπ. Παράλληλα θα τρέχουν και άλλες δράσεις όπως το να νομιμοποιηθεί η προβλήτα αν και αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε ακόμα ότι ο τουρισμός στην Ιεράπετρα δεν εξαρτάται από τη Χρυσή. Τα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται γιατί υπάρχει η Χρυσή. Η Ιεράπετρα έχει πολλές ομορφιές και ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για να την επισκεφθεί κανείς. Ούτε άλλα επαγγέλματα , βασίζονται στη Χρυσή. Υπάρχουν όμως συμφέροντα στη Χρυσή και εάν οι αρμόδιοι δεν χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι τότε η επόμενη μέρα για το νησί θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι ώστε να μη γίνει η Χρυσή ένα αρνητικό brand name για την Ιεράπετρα. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν άμεσα δράσεις ώστε το νησί να προστατευτεί και να μπορούμε να το απολαμβάνουμε και τα επόμενα χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων.