ΟΣΔΕ: Ανακούφιση μεν, χαμηλή ροή δε

9:00 π.μ. - Τρίτη, 21 Μαΐου 2019
09:05 π.μ. - Τρί, 21/00/2019
Image: ΟΣΔΕ: Ανακούφιση μεν, χαμηλή ροή δε

Μόλις το 36% των δηλώσεων σε όλη τη χώρα έχει μέχρι στιγμής οριστικοποιηθεί

Η έγκριση για την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έως την Τρίτη 18 Ιουνίου μπορεί να έφερε ανακούφιση στους χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, αφού η ροή της συλλογής των δηλώσεων συνεχίζει να κινείται υποτονικά.
 
Η «ΥΧ» παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή το θέμα, και με συνεχή της ρεπορτάζ παρουσιάζει την εικόνα σε όλη τη χώρα, όπως διαμορφώνεται κάθε εβδομάδα. Εξάλλου, πρώτη αποκάλυψε ότι η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε την περασμένη Δευτέρα.
 
Η καταληκτική, λοιπόν, ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ 2019 είναι η 18η Ιουνίου 2019, που σημαίνει ότι η εκπρόθεσμη υποβολή της αίτησης θα επιφέρει:
 
Μείωση των ποσών ενίσχυσης κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.
Μείωση των ποσών κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019.
Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
 
Ροή
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΥΧ», έως την Τετάρτη 15 Μαΐου είχε οριστικοποιηθεί το 36% των δηλώσεων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, από το σύνολο των περίπου 649.000 οριστικοποιημένων δηλώσεων το 2018, μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί σε όλη τη χώρα 233.820 δηλώσεις περίπου. Αναμφισβήτητα η οριστικοποίηση των αιτήσεων προχωράει, αλλά αν σκεφτούμε ότι μέσα σε έναν μήνα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ούτε για το 40% των δικαιούχων, η ανάγκη να κινητοποιηθούν οι παραγωγοί κρίνεται επιτακτική.
 
Πιο αναλυτικά, ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η ροή στη συλλογή δηλώσεων στους νομούς Δωδεκανήσου και Χανίων, όπου έχει οριστικοποιηθεί το 64% και 61% των δηλώσεων αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Νομός Σάμου, με το ποσοστό των οριστικοποιημένων δηλώσεων να ανέρχεται στο 57%, Αργολίδας με 54% και Λέσβου με 53%.
 
Στους νομούς Λευκάδος, Λασιθίου, Χίου, Ηρακλείου και Κεφαλληνίας έχουν οριστικοποιηθεί περίπου οι μισές από τις δηλώσεις. Ανησυχητική είναι η εικόνα πάντως στη Βόρεια Ελλάδα, με τον Νομό Σερρών να παραμένει στην τελευταία θέση ως προς τη ροή, καθώς μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί μόλις το 7% των δηλώσεων. Χαμηλά τα ποσοστά στους νομούς Θεσσαλονίκης (13%), Κιλκίς (15%), Γρεβενών (16%) και Κοζάνης (18%). Σε χαμηλή κατάταξη και οι νομοί Λαρίσης και Καβάλας, όπου έχει οριστικοποιηθεί μόλις το 20% των δηλώσεων.
 
 
 
ypaithros.gr