Οροπέδιο Λασιθίου: Διαγραφή δημοτικής συμβούλου μετά από μηνύσεις και καταγγελίες

9:35 π.μ. - Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Τρί, 03/35/2020
Image: Οροπέδιο Λασιθίου: Διαγραφή δημοτικής συμβούλου μετά από μηνύσεις και καταγγελίες

Εκτός πλειοψηφούσας παράταξης τέθηκε η Ευαγγελία Ορφανού, που απάντησε με σκληρή ανακοίνωση

Αυτοδιοικητικές αναταράξεις καταγράφονται στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, όπου έχουν ήδη κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένεται να αποτελέσει προσεχώς και τυπικά... παρελθόν από την πλειοψηφούσα παράταξη δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος.

Το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το neakriti.gr, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η διαγραφή της συμβούλου Ευαγγελίας Ορφανού από την παράταξή του. Η ίδια, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της απόφασης διαγραφής της από την παράταξη Στεφανάκη, έδωσε στη δημοσιότητα δική της δήλωση-ανακοίνωση, στην οποία δίνει τις δικές της απαντήσεις.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα διάστημα τεταμένων σχέσεων και μια άκρως επεισοδιακή - την περασμένη Παρασκευή - συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας.

Στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας οι τόνοι ανέβηκαν για τα καλά και δεν έλειψαν τα επεισοδιακά σκηνικά, όπως και ορισμένες σκηνές απείρου κάλλους.

Κλήθηκε η Αστυνομία και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευαγγελία Ορφανού υπέβαλε μήνυση κατά άλλου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ο οποίος συνελήφθη από τους αστυνομικούς που ανέβηκαν στο Οροπέδιο από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ και ο ίδιος με τη σειρά του υπέβαλε μήνυση κατά της δημοτικής συμβούλου.

Η ανακοίνωση της κ. Ορφανού

Μπορεί η πλευρά της δημοτικής Αρχής να θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εντούτοις η ίδια η διαγραφείσα δημοτική σύμβουλος έβγαλε χθες σκληρή ανακοίνωση, στην οποία εξαπολύει επίθεση κατά του δημάρχου και μερίδας - όπως σημειώνει - δημοτικών συμβούλων.

«Μετά τη δημοσίευση της διαγραφής μου από τον συνδυασμό “Λασιθιώτικο Κάλεσμα - Χθες, σήμερα, αύριο”, από τον επικεφαλής του συνδυασμού και νυν δήμαρχο Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Ιωάννη Στεφανάκη, και επειδή τα ερωτήματα συσσωρεύονται αναπάντητα, επιθυμώ να ενημερώσω τους συμπολίτες μου ότι: ο δήμαρχος και μερίδα συμβούλων της παράταξης αγνοούν τον δημοκρατικό λόγο και τη διαφορετική άποψη που εξέφραζα σε ορισμένα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με γνώμονα την προκοπή του τόπου μας. Δε με ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να με διαγράψουν από την παράταξη. Δεν αιτιολόγησαν το σκεπτικό της απόφασής τους, ως όφειλαν. Δε μου κοινοποίησαν την απόφασή τους, όπως όφειλαν, αλλά ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ. Ακολουθούν πρακτικές εκτός δημοκρατικής δεοντολογίας. Καταγράφηκαν γεγονότα που θέτουν ζητήματα πολιτικής ηθικής. Προσπάθησαν να φιμώσουν τις διαφορετικές απόψεις μου, να με συκοφαντήσουν και να με δυσφημήσουν, ενώ με προπηλάκισαν, μου άσκησαν λεκτική και ψυχολογική βία, με εξύβρισαν και μου κήρυξαν εξοντωτικό πόλεμο. Δέχτηκα σφοδρές και αήθεις επιθέσεις, που ξεπέρασαν κάθε όριο και παραπέμπουν σε πρακτικές ανομίας, με προφανή στόχο την τρομοκράτησή μου. Μου προκάλεσαν αίσθημα ανασφάλειας, τρόμο και ανησυχία για τη σωματική μου ακεραιότητα.

Προσπάθησα να αποχωρήσω, αλλά δημοτικός σύμβουλος μού επιτέθηκε και σωματικά, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να με καταδιώξει και να στραφεί εναντίον μου. Αφού άσκησα τα νόμιμα δικαιώματά μου καταμηνύοντάς τον, τώρα επιδιώκουν τον διασυρμό μου κατηγορώντας με ότι τον έδειρα (πώς είναι δυνατόν, εγώ γυναίκα να δείρω αυτόν, τον σωματώδη άνδρα;).

Δε θα με φιμώσουν. Δε θα με σταματήσουν, όπως εξανάγκασαν άλλους, την προηγούμενη πενταετία. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, μετά τη διαγραφή μου από την παράταξή τους. Θα αγωνίζομαι για το Λασίθι και το μέλλον του, χωρίς να υποκύπτω, για να προστατεύσω τον τόπο μας από την κατηφόρα που έχει πάρει», αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ως ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος Οροπεδίου η Ευαγγελία Ορφανού.

Η ανακοίνωση της διαγραφής: «Συνεχίζουμε ενωμένοι και με απόλυτη συνοχή»

«Η δημοτική σύμβουλος Οροπεδίου Λασιθίου Ορφανού-Φαρσάρη (Μπαλάσκα) Ευαγγελία-Στέλλα του Γεωργίου ετέθη ομόφωνα εκτός της πλειοψηφούσας παράταξης “Λασιθιώτικο Κάλεσμα - Χθες, σήμερα, αύριο” και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαγραφής της. Η δημοτική παράταξη συνεχίζει ενωμένη με απόλυτη συνοχή και συνεργασία το δημιουργικό της έργο, υπηρετώντας τα συμφέροντα του Οροπεδίου Λασιθίου και μόνο.

Για το “Λασιθιώτικο Κάλεσμα - Χθες, σήμερα αύριο”, ο επικεφαλής της παράταξης Ιωάννης Γ. Στεφανάκης».

Με τη λιτή αυτή ανακοίνωση που έδωσε το περασμένο Σάββατο στη δημοσιότητα, ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης γνωστοποίησε τη διαγραφή της Ευαγγελίας Ορφανού από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Ο ίδιος, όπως είναι προφανές από το εξαιρετικά λιτό, προσεκτικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μένοντας απλά στο κομμάτι της εξέλιξης της διαγραφής της δημοτικής συμβούλου και πρώην - μέχρι τον Σεπτέμβριο - αντιδημάρχου Οικονομικών, Διοικητικών, Κοινωνικών και Παιδείας.