Οροπέδιο Λασιθίου: Δήμαρχος προς υπουργούς - Υγειονομική «βόμβα» οι αλλοδαποί εργάτες γης

10:40 π.μ. - Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020
10:03 π.μ. - Δευ, 16/40/2020
Image: Οροπέδιο Λασιθίου: Δήμαρχος προς υπουργούς - Υγειονομική «βόμβα» οι αλλοδαποί εργάτες γης

Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασφάλιση της υγείας των μόνιμων κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω κορωνοϊού και όχι μόνο, κρούει προς τα αρμόδια υπουργεία ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης

Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασφάλιση της υγείας των μόνιμων κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω κορωνοϊού και όχι μόνο, κρούει προς τα αρμόδια υπουργεία ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης με αφορμή τη διαμονή και εργασία στην περιοχή αλλοδαπών εργατών γης.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο κ. Στεφανάκης επεσήμανε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου έχουν ήδη αφιχθεί εργάτες γης από την αλλοδαπή οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Οι περισσότεροι εξ’ αυτών βρίσκονται ήδη στην Κρήτη και έχουν εισέλθει στην χώρα εκτός ελέγχων, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα χίλια άτομα για τον Δήμο μας βάσει ασφαλών εκτιμήσεων, την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι όλων των οικισμών του Οροπεδίου δεν ξεπερνούν τους 2500

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων,επισημαίνει ο δήμαρχος, δεν πληρούνται ούτε οι στοιχειώδεις υγειονομικές διατάξεις, στους χώρους διαμονής των εν λόγω εργατών γης της αλλοδαπής.

Υπάρχει,ανέφερε, αντικειμενική δυσκολία επικοινωνίας – συνεννόησης λόγω γλώσσας και λόγω εκμετάλλευσής τους από τρίτα πρόσωπα ίδιας εθνικότητας, με αποτέλεσμα να μην επισκέπτονται τις δομές υγείας σε περίπτωση ασθένειας και να μην είναι σε θέση να υπακούουν στις οδηγίες και συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού δημόσιας Υγείας κλπ φορέων και αρχών.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς υγείας,προστασίας του πολίτη και εσωτερικών ο κ. Στεφανάκης τονίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται στην αρχή της εκδήλωσης του φαινομένου της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 ενώ η θνησιμότητα στους υπερήλικες προσεγγίζει το 14,8%. 2.

Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου αποτελείται από υπερήλικες κατά 49,6% (άνω των 75 ετών) βάσει των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. 3. Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί τον ορεινότερο Δήμο της Κρήτης έχοντας ελάχιστο υψόμετρο 800 μέτρα και μέγιστο 2.148. 4. Το πλησιέστερο νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων, στον Δήμο Αγίου Νικολάου Ν. Λασιθίου.

Ο δήμαρχος ζητά να επιβληθούν μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου και βάσει των ακόλουθων διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και ειδικότερα στην προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου.

Ληφθούν οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας των πολιτών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, όπου το 49,6% των μονίμων κατοίκων είναι άνω των 75 ετών βάσει των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

ekriti.gr