ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές στα επιδόματα - Πώς θα υποβάλλεται η αίτηση

8:11 π.μ. - Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020
08:07 π.μ. - Δευ, 27/11/2020
Image: ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές στα επιδόματα - Πώς θα υποβάλλεται η αίτηση

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την έναρξη υποβολής όλων των αιτήσεων για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ μέσω της πύλης gov.gr όπου όλοι οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν την αίτηση χωρίς περιττά δικαιολογητικά

Ειδικότερα πολύ σύντομα όλες οι κοινωνικές παροχές του ΟΠΕΚΑ θα είναι προσβάσιμες από μια πύλη του gov.gr., όπου ο πολίτης εύκολα και απλά θα μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του.

Η νέα αίτηση θα αφορά τα εξής επιδόματα:

- το Επίδομα Παιδιού

- το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

- το Επίδομα Γέννησης του νόμου 4659 /2020

- τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας

- την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες

- τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

- προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων :

α) το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες

β) η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών

γ) η Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων

δ) το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

ε) προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που του ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 116 του ν.4488/2017 (Α’ 137).

στ) η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας, εγκαταβιούν στις Ιερές Μονές ή τα εξαρτήματα αυτών και δεν συνταξιοδοτούνται από Φορέα ημεδαπής, πλην ΟΠΕΚΑ, ή αλλοδαπής. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται και στους Έλληνες το γένος, κληρικούς και μοναχούς των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και μοναχούς της Ιεράς Μονής Σινά,

ζ) κάθε άλλη παροχή που χορηγείται σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα.

- Οικονομικές ενισχύσεις σε πρόσωπα πληγέντα από φυσικές καταστροφές.

Ο πολίτης θα μπορεί πλέον ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του, με τους κωδικούς του TAXIS. Στη συνέχεια, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με μέιλ ή με sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία λαμβάνει υπόψιν της και όσους από τους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτοί θα μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα τους συνδράμουν για την υποβολή της αίτησής τους και για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την πορεία της.

Η σχεδίαση της πλατφόρμας είναι τέτοια, ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα να ανεβάζει μόνο εκείνα τα έγγραφα που χρειάζεται, καθώς προηγήθηκε μια εκτεταμένη απλοποίηση της διαδικασίας, αφαιρώντας δικαιολογητικά που είτε ήταν περιττά, είτε μπορούσαν να αντληθούν μέσω άλλου μητρώου του Δημοσίου (πχ αντίγραφο ταυτότητας). Όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr, η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του πολίτη. Οι πολλαπλές υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτούνταν αντικαθίστανται με ένα απλό checkbox, ένα «κουτάκι», δηλαδή που ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει ώστε να κάνει τη σχετική δήλωση με ένα κλικ.

Πέρα όμως από τη σημαντική διευκόλυνση του πολίτη ως προς την κατάθεση της αίτησης, αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική όσον αφορά και το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων. Πλέον οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με στοίβες χαρτιών, αλλά θα έχουν στην οθόνη του υπολογιστή τους το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας, ώστε να αξιολογούν με ταχύτητα και ακρίβεια αν ο ενδιαφερόμενος είναι πράγματι δικαιούχος του επιδόματος και αυτό να του καταβάλλεται άμεσα.

dikaiologitika.gr