Ομιλία του Υφυπουργού Εργασίας Ι. Πλακιωτάκη στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων

9:25 π.μ. - Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014
09:07 π.μ. - Παρ, 11/25/2014
Image: Ομιλία του Υφυπουργού Εργασίας Ι. Πλακιωτάκη στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων

Στις καινοτόμες πρωτοβουλίες και μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αφενός για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και αφετέρου για την καταπολέμηση της ανεργίας, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στην διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Ο κ. Πλακιωτάκης, κατέγραψε αναλυτικά τις εμπροσθοβαρείς δράσεις του υπουργείου για τις οποίες μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διατεθεί περί των 700 εκατ. Ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην κατάρτιση και στην εξειδίκευση των ανέργων ώστε να τους καταστήσουν ανταγωνιστούς σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
 
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει πλέον τα προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων, όχι με βάσει την προνοιακή πολιτική, αλλά την κατάρτιση και εξειδίκευση κυρίως σε τομείς αιχμής της εθνικής μας οικονομίας, στους οποίους οι άνεργοι εφοδιασμένοι με τις αναγκαίες δεξιότητες μπορούν να απορροφηθούν, υπογραμμίζοντας ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ανέργων που υπερβαίνει το 20%, απορροφάτε ήδη απο τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησε την πρακτική του εκπαίδευση.
 
Εξάλλου ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εργασίας, για την βελτίωση των παραμέτρων ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, όπως είναι βελτίωση του μισθολογικού κόστους, μέσο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
 
Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε τους συνέδρους ότι πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.
 
«Ο μηχανισμός αυτός», είπε, «θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων. Έτσι, η αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας θα υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα των δράσεων καταπολέμησης της διαρθρωτικής διάστασης της ανεργίας».
 
Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Πλακιωτάκη στις πρωτοβουλίες και δράσεις που σχεδιάζει να αναάβει σύντομα το Υπουργείο Εργασίας με στόχο να ανακόψει την διαρροή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain), φαινόμενο το οποίο, όπως επισήμανε, εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, συνιστά έναν πραγματικό κίνδυνο για το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της χώρας. Ένα φαινόμενο που τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει καίρια το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμισμό της χώρας μας.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΕ κ. Σ. Ρούλιας, σε παρέμβαση του ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι εταιρίες μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή του υπουργείου. Ο κ. Πλακιωτάκης, από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε τον κ. Ρούλια για την άμεση αντίδραση του, δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση και να επανέλθει σύντομα.

anatolh.com