Ομιλία Μ. Θραψανιώτη στην 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

2:58 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021
02:03 μ.μ. - Δευ, 08/58/2021
Image: Ομιλία Μ. Θραψανιώτη στην 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δείτε εδώ αναλυτικά

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Σας καλωσορίζω στον απολογισμό της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Κατ’ αρχάς, θέλω να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στους προσκεκλημένους μας, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία , ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκληση που τους έγινε!

Φιλοδοξία μας:

Να συζητήσουμε δημόσια - έστω και με αυτόν τον τρόπο λόγω πανδημίας - τον απολογισμό της δράσης και την πορεία του κόμματός μας από το προηγούμενο συνέδριο, τη συμβολή του και την εμπειρία από την διακυβέρνηση της χώρας.

Να αποτιμήσουμε τα θετικά, να δούμε τα λάθη, τις παραλήψεις και τις αστοχίες μας, να τα διορθώσουμε, να μην τα επαναλάβουμε και φυσικά, να αντλήσουμε διδάγματα.

Επίσης, θα συζητήσουμε για το πρόγραμμα μας. Ένα πρόγραμμα , όχι θέσφατο, αλλά αντικείμενο διαβούλευσης. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Όπως ακριβώς έγινε με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Σημασία, για το Νέο ΕΣΥ, όπως ονομάστηκε και παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, σε μια πετυχημένη ομολογουμένως διαδικτυακή συζήτηση και ύστερα από την άρνηση της ΕΡΤ να την μεταδώσει ζωντανά.

Μια εκδήλωση, με την συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους, που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας ή στο εξωτερικό, σε Πανεπιστήμια και Δομές Υγείας, τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας, εκπροσώπους ασθενών χρονίως πασχόντων, κ.λ.π., με τους ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Επισημαίνω ότι: στόχος μας είναι, είτε το πρόγραμμα αφορά στην Υγεία, είτε στην Εκπαίδευση, είτε στην Παραγωγική ανασυγκρότηση, είτε οπουδήποτε, να το συν διαμορφώσουμε με την Κοινωνία .

Είναι δεδομένο ότι η επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική. Ο κορονοϊός μπήκε κυριολεκτικά στην ζωή μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ανατρέποντας τα ως χθες δεδομένα, με ισχυρές επιπτώσεις και ανατροπές στην υγεία (ψυχική και σωματική),την εργασία την οικονομία κλπ.

Το ζητούμενο είναι να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και όχι για να τις διευρύνουμε.

Επιτρέψτε μου αγαπητοί φίλοι μια αναφορά εν είδη απολογισμού την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τον νομό:

Είναι γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια σε μεγάλο βαθμό και επιτεύχθηκε η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο Κρήτης. Αυτό γίνεται φανερό, εάν συγκρίνουμε τα επίσημα στοιχεία των διαθέσιμων πόρων και την κατανομή τους, κατά την περίοδο 2010-2014 και 2015 -2019.

Την πενταετία 2010-2014, εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ συνολικά για την Κρήτη έργα 649 εκατομμυρίων ενώ την πενταετία 2015-2019, τα αντίστοιχα ποσά για νέα έργα ήταν 1.227 εκ. ευρώ. αύξηση κατά 90% . Για τον νομό μας, είχαμε αντίστοιχα για το 2010 - 2014, 10 εκατομμύρια με τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος του Λασιθίου, με ποσοστό 1,5% και λιγότερο σε βάρος του Νομού Ρεθύμνης. Τη δε περίοδο 2015-2019 διατέθηκαν 74,3 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 6,06%.

Ας δούμε όμως, την εικόνα του Νομού Λασιθίου την περίοδο 2015 – 2019:

Πρώτη προτεραιότητα ήταν να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Ένα Σύστημα υπό κατάρρευση το οποίο όχι μόνο το κρατήσαμε όρθιο, αλλά το ενισχύσαμε.

Ολοκληρώσαμε και δρομολογήσαμε έργα υποδομών: (γέφυρα Χαμέζι μετά από 16 χρόνια, προσαγωγό Μύρτους, δίκτυα οροπεδίου Λασιθίου).

Θεσμοθετήθηκε ΚΑΙ στο Λασίθι Πανεπιστήμιο, διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και επαγγελματιών του Ν. Λασιθίου, στο πλαίσιο του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ένα έργο που η ΝΔ πολέμησε όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά για να δημιουργήσει χώρο στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Η εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων με των πανεπιστημίων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Με το Πρόγραμμα Φιλόδημος εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν έργα για τον νομό ύψους άνω των 25 εκ , όπως και τα ανοικτά κέντρα εμπορίου. Είναι έργα που εκτελούνται σήμερα στο Νομό (Στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία, στην Ιεράπετρα , στο Οροπέδιο Λασιθίου).

Ο ΒΟΑΚ, το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, μετά από 50 χρόνια αντιμετωπίστηκε και δρομολογήθηκε σαν ενιαίο έργο από την Σητεία μέχρι τα Χανιά. Να σημειωθεί, ότι η Ν.Δ προσπάθησε να ειρωνευτεί την προσπάθεια λέγοντας ότι βρήκε «μουντζούρες», ενώ σήμερα ακολουθεί τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό, τη στιγμή, που εκείνοι κατασκεύασαν σε διάστημα 50 χρόνων, 50 χιλιόμετρα δρόμου , χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά ρουσφετολογικά, ανάλογα με το ποιος Κυβερνούσε στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα λοιπόν, η αντιμετώπιση του ΒΟΑΚ ως ενιαίο έργο, αποτελεί την μεγαλύτερη συμβολή και προσφορά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Σημασία στην Κρήτη.

Τέλος να επισημάνω την προσπάθεια για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, τις προστατευόμενες περιοχές, τη σύσταση των φορέων διαχείρισης κ.λ.π.

Τώρα, με τους δασικούς χάρτες, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δημιουργήσει ένα «μπάχαλο» στην κυριολεξία, σε συνδυασμό με την εκτός σχεδίου δόμηση, όπου απαξιώνεται η περιουσία των πολιτών.

Σήμερα, η κυβέρνηση προχωρεί, σε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, καταργώντας στην ουσία τις προστατευόμενες περιοχές στο όνομα της «Ανάπτυξης».

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνηση παρά τις υπονομεύσεις και τους περιορισμούς, η κυβέρνηση της Αριστεράς παρέδωσε μια χώρα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, με επαρκή αποθέματα ασφαλείας 37 δις ευρώ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους - το αποκαλούμενο και μαξιλάρι - όταν ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Σημασία το 2015 βρήκε στα ταμεία του κράτους 500 εκ.

Αυτά τα χρόνια το δημόσιο χρέος - το καθαρό δημόσιο χρέος - παρά τα τεράστια ψεύδη που ελέγχθηκαν, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ, εκτός από τον δανεισμό, κι αυτό για να ενισχύσουμε το απόθεμα ασφαλείας που δημιουργήσαμε. Σήμερα αποδεικνύεται πόσο χρήσιμο υπήρξε παρά το γεγονός ότι, η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με αδιαφάνεια και σε απ' ευθείας αναθέσεις, αυξάνοντας προκλητικά τις αμοιβές των λεγόμενων golden boys, ενισχύοντας εκείνους που στην πραγματικότητα δεν έχουν ανάγκη, ενώ αδιαφορεί για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε ατομικά και συλλογικά , ποντάροντας στην ανοσία της αγοράς.

Κλείνοντας την εισήγησή μου αγαπητοί φίλοι, είμαι βέβαιος ότι: Όλοι μαζί οι πολίτες, με διάλογο, με συνεργασία, με πρόγραμμα και πάνω από όλα με πυξίδα τις αξίες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, να δώσουμε αξιοπιστία στην πολιτική φέρνοντας στο κέντρο της προσοχής μας τους πολίτες, τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους. Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, με βάση την κοινή προσπάθεια.

Φίλοι και φίλες. Απέναντι μας δεν βρίσκεται ο εαυτός μας. Βρίσκονται οι πιεστικές ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν, αξιολογώντας την περίοδο διακυβέρνησης, με βάση τα προστάγματα των εκλογών τον Σεπτέμβρη του 2015, να στηρίξουμε δηλαδή τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, είναι, εάν εκτιμούμε ως θετικό το αποτέλεσμα διακυβέρνησης και αν αυτό ήταν στο πλαίσιο αριστερής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου!