Ομιλία για το Συνοδικό σύστημα και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Ι. Κ. Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

10:17 π.μ. - Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017
10:03 π.μ. - Δευ, 13/17/2017
Image: Ομιλία για το Συνοδικό σύστημα και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Ι. Κ. Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Προηγήθηκε ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος

Με ομιλητή τον Σχολικό Σύμβουλο των Θεολόγων Κρήτης κ. Γεώργιο Στριλιγκά συνεχίστηκαν την Κυριακή 12 Μαρτίου οι καθιερωμένες ομιλίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
Προηγήθηκε ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.
Ο  Σεβ. κ. Κύριλλος προλόγισε το επίκαιρο θέμα της ομιλίας: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», υπογραμμίζοντας ότι μία εβδομάδα μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας τιμά τον Όσιο Γρηγόριο τον Παλαμά για να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στη θεωρία της Ορθοδοξίας αλλά να πράττουμε και ορθά, όπως ο τιμώμενος την Β΄ Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος έδωσε σκληρές μάχες για την επικράτηση της ορθοδόξου διδασκαλίας κατά τις Ησυχαστικές έριδες του 14ου αι.
 
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Στριλιγκάς, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρόσωπο του Οσίου Γρηγορίου ως «Ορθοδοξίας οδηγού», Ομολογητού της πίστεως, υπερασπιστή της Ησυχαστικής παράδοσης, πολυγραφότατου συγγραφέως και Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που έζησε και έδρασε. Όπως σημείωσε, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, με την αντιμετώπιση των κακοδοξιών του μοναχού Βαρλαάμ του Καλαβρού κατά τις Συνόδους που συγκλήθηκαν για την αντιμετώπιση της ησυχαστικής έριδας, ανακεφαλαίωσε τη διδασκαλία των μεγάλων Πατέρων, όπως του Μεγ. Βασιλείου, του Μεγάλου Φωτίου και του Αγ. Μάρκου του Ευγενικού, ενώ  η προσευχητική και ησυχαστική παράδοση που κατέλιπε συνέβαλε τα μέγιστα για να διατηρηθεί η πίστη, η ορθόδοξη παράδοση και τα εκκλησιαστικά γράμματα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας που ακολούθησε.     
Έπειτα αναφέρθηκε στην σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας την Πεντηκοστή του προηγούμενου έτους 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι αυτή οφείλεται στο συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας, ο οποίος ξεκίνησε από την κλήση των Δώδεκα Μαθητών και θεμελιώθηκε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν οι Απόστολοι σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου «ήσαν άπαντες ομοθυμαδόν επί το αυτό» (Πραξ. 2, 1), αναμένοντες την έλευση του Παναγίου Πνεύματος. Αυτή η παρακαταθήκη επιβεβαιώθηκε και αναδείχθηκε κατά την Αποστολική Σύνοδο στα τέλη του έτους 48 μ.Χ. και στη συνέχεια καθιερώθηκε με τις επτά μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους της πρώτης χιλιετίας. Ο κ. Στριλιγκάς υπογράμμισε ότι «Η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία της συνοδικότητος», καθώς το Συνοδικό Πολίτευμα της, εκτός από την αντιμετώπιση των αναφυομένων ζητημάτων κάθε εποχής, επιβεβαιώνει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αν και στις Συνόδους μετέχουν και λαμβάνουν τις αποφάσεις οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ως προεστώτες της Θείας Ευχαριστίας και επί κεφαλής των Τοπικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων, την ορθότητα των αποφάσεων τους επικυρώνει ο λαός με την τήρησή τους. 
Ειδικότερα, ο κ. Στριλιγκάς αναφέρθηκε στα κείμενα των Αποφάσεων για τα έξι θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, β) Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματά του, γ) Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του, δ) Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, και στ) Η Ορθόδοξη διασπορά, για την οποία αποφασίσθηκε η διατήρηση των Επισκοπικών Συνελεύσεων, δηλ. της σύναξης των Ορθοδόξων Επισκόπων κάθε περιοχής υπό την προεδρία  Αρχιερέως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Όπως τόνισε ασφαλώς υπάρχουν και άλλα θέματα πιο σημαντικά όπως τα σύγχρονα προβλήματα, κυρίως στο χώρο της βιοτεχνολογίας, όπου υπάρχουν μεγάλα βιοηθικά διλήμματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροπής του σύγχρονου ανθρώπου, όμως δεν περιελήφθησαν στον κατάλογο των θεμάτων, επειδή απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, μέσα από πανορθόδοξη συνεργασία και διάλογο, ώστε να γίνει εφικτή η αντιμετώπισή τους στο μέλλον.
 
 Ο ομιλητής σημείωσε επίσης ότι η Σύνοδος της Κρήτης ασχολήθηκε και με άλλα επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα για τον καταναλωτικό τρόπο ζωής και την εκκοσμίκευση, την οικολογική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδιαιτέρως για τη νεολαία και τα παιδιά. Μάλιστα πρότεινε την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση και την προσφορά του «οράματος της αναστάσιμης προοπτικής» προς τους μαθητές, οι οποίοι, κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αποτελούν «φορείς και συνεχιστές μακραίωνης ορθόδοξης παράδοσης». 
Τέλος ο κ. Γ. Στριλιγκάς επεσήμανε ότι αιώνιος Κυβερνήτης της νοητής ολκάδος της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Κύριος μας Ιησούς Χριστός, γι᾿ αυτό δεν πρέπει να μας πτοούν οι κλυδωνισμοί και οι θύελλες. Από εμάς απαιτείται η καλή συνεργασία, ώστε να εξασφαλίζεται το συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας μας. Είναι θεσμός καθαγιασμένος από αγίους, μάρτυρες και ομολογητές, που συνέβαλαν  ο καθένας με τα χαρίσματά του στην πορεία της Εκκλησίας για να «μεταδίδει τη μαρτυρία του Ευαγγελίου της χάριτος και της αληθείας και προσφέρει σε όλη την οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπη, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την καταλλαγή, την δύναμη του Σταυρού και της Αναστάσεως και την προσδοκία της αιωνιότητος».
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Στριλιγκά για τον μεστό, ευσύνοπτο, καθαρό και ζωντανό θεολογικό λόγο του, συνοψίζοντας και αποσαφηνίζοντας τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης, όπως ανέφερε ο Σεβ., τίποτα δεν αλλοίωσε, τίποτα δεν πρόδωσε, ούτε το δόγμα ούτε το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά αντίθετα επιβεβαίωσε την ορθόδοξη διδασκαλία στο σύγχρονο κόσμο.

 
Στη συνέχεια συνεχάρη τον ομιλητή για το ορθόδοξο ήθος που λιτανεύει ως Σχολικός Σύμβουλος, επι πολλά χρόνια ως Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης σε Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και ως συντάκτης των νέων προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, για τα οποία δεν πρέπει να μας διακατέχει φόβος και ανησυχία, αφού σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται το ορθόδοξο πνεύμα του μαθήματος, ούτε η ιερότητά του, παρά τις αντίθετες, δυστυχώς, φωνές που ακούγονται τελευταία.  


 
Επίσης, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Αρσένιο Σαλούστρο, Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνι Ηρακλείου, ο οποίος μετέφερε από την Μονή του, το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου.


 
Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών 19/3 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρο Κουνάλη, Ιεροκήρυκα της Ι.Α.Κ., ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η αληθινή νηστεία, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας», ενώ κατά τη διάρκεια της ακολουθίας θα τεθεί σε προσκύνηση των πιστών Τίμιος Σταυρός με απότμημα του Τιμίου Ξύλου από τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρο του Κυρίου μας.
 
 
Πηγή: imis.gr