Ολοκληρώθηκε η 3η διεθνική συνάντηση που συμμετέχει το Νηπιαγωγείο Κεντριού

1:56 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019
01:05 μ.μ. - Δευ, 20/56/2019
Image: Ολοκληρώθηκε η 3η διεθνική συνάντηση που συμμετέχει το Νηπιαγωγείο Κεντριού

Για το έργο ERASMUS+ KA219 Together Everyone Achieves More (TEAM)

Στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ με τίτλο “Together Everyone Achieves More (TEAM)” που συμμετέχει το Νηπιαγωγείο Κεντριού, με συντονιστή το 110ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης διεθνικής συνάντησης (3rd Learning Training and Teaching Activities)  των εταίρων στην Ιεράπετρα Κρήτης (06-10/05/2019). 
     
Στη συνάντηση αυτή που είχε επιμορφωτικό χαρακτήρα πήραν μέρος εννιά εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Φινλανδίας, Λετονίας και Βελγίου και από το 110ο Νηπιαγωγείο Αθηνών η Βασαρμίδη Ειρήνη, Καραπατάκη Αναστασία και Μαυρομιχάλη Αντιγόνη.  
       
Με μια υπέροχη τελετή υποδοχής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», την οποία οργάνωσαν μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Κεντριού παρουσιάστηκαν ποικίλες πολιτιστικές δράσεις στα ελληνικά και αγγλικά, όπως θεατρική παράσταση, τραγούδια και χορευτικά. Η τελετή υποδοχής περιείχε στοιχεία από τον πολιτισμό και των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και προβολή των έως τώρα δράσεών μας. Στο τέλος, αφού μοιράστηκαν αναμνηστικά και καλάθια με Κρητικά γλυκά στα συνεργαζόμενα σχολεία, όλοι απόλαυσαν έναν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακά φαγητά που επιμελήθηκαν οι γονείς των μαθητών. 
       
Τη 2η μέρα συνάντησης, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Πλατάκη Δήμητρα έκανε μια εισήγηση για το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα και τη φιλοσοφία της Προσχολικής Εκπαίδευσης. Απάντησε σε ερωτήσεις των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών και συνόδεψε την ομάδα στο Νηπιαγωγείο και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Κεντριού, όπου οι συμμετέχοντες είδαν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους. 
       
Την 3η ημέρα των δράσεων, η ομάδα μας ξεναγήθηκε  στην πόλη της Ιεράπετρας κι επισκέφτηκε το Δήμαρχο κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη, ο οποίος έδωσε τις ευχές του για την επιτυχή έκβαση του Προγράμματός μας. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το εργαστήρι αγγειοπλαστικής του Δήμου και οι συνάδελφοι, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτή, δημιούργησαν με πηλό τα δικά τους έργα! Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε την Μνημειακή Ελιά Αζοριά στο χωριό Καβούσι. Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχτεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ως Μνημειακό, λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού αλλά και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς του Βροντά, του Κάστρου και του Αζοριά, όπου έχουν ανευρεθεί πολλά αγγεία και συστήματα έκθλιψης ελαιοκάρπου. Οι εκπαιδευτικοί γεύτηκαν αγνό παρθένο ελαιόλαδο, χαρούπια, γνώρισαν από κοντά την Κρητική ύπαιθρο καθώς και διάφορα είδη βοτάνων που στην συνέχεια περισυνέλεξαν. Δοκίμασαν κρητικά σκευάσματα από μούστο και πετιμέζι στο χωριό του Καβουσίου και απόλαυσαν την βόλτα τους στο παραδοσιακό χωριό Μοναστηράκι στο οποίο και γευμάτισαν. 
     
Η 4η μέρα του προγράμματος Εrasmus+ περιλάμβανε πολιτιστικές επισκέψεις στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο.  Ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και στο καταπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου. Στην επιστροφή κάναμε στάση στον Άγιο Νικόλαο για καφέ, πάνω από την γραφική λίμνη και βόλτα στα μαγαζιά της πόλης. 
     
Την τελευταία μέρα οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος παρακολουθήσαμε Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα από το Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας - Νεάπολης με τίτλο: «Πεύκα και φρύγανα μαζί» στο Δασάκι Απηγανιά στον Κουτσουρά – Φαράγγι Κόκκινων Πεταλούδων Ορεινού Μακρύ Γιαλού. Ο Χάρης Βουμβουλάκης και η Σοφία Τσαντιράκη μας μετέφεραν πολλές πληροφορίες για τις ιδιότητες και τα γνωρίσματα των κρητικών βοτάνων, φυτών και δέντρων. Μας έμαθαν να μετράμε την ηλικία των δέντρων, την καθαρότητα των νερών και μας έδειξαν μονοπάτια, τα οποία περπατήσαμε, για να απολαύσουμε τη μοναδική ομορφιά του φαραγγιού. Μας καθοδήγησαν σε  παιχνίδια προσανατολισμού και εμπιστοσύνης και μαζί τους σκάψαμε  αυλάκια γύρω από θάμνους για την συγκέντρωση του βρόχινου νερού. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που περιείχε εξαιρετικό γαμοπίλαφο και αγκινάρες αυγολέμονο από την κ. Μαρία! Η πέμπτη μέρα ήταν η τελευταία μέρα του προγράμματος και γι αυτό το λόγο ήταν γεμάτη έντονα συναισθήματα. 
       
Ως εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Κεντριού νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά:
Τους επαγγελματίες της πόλης μας για την ζεστή υποδοχή και την άψογη εξυπηρέτηση τους, καθώς αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση της Ιεράπετρας και της Κρήτης.

Τους γονείς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Κεντριού για την καταλυτική συμμετοχή - αρωγή τους σε όλες τις δράσεις της εβδομάδας.
Όσους συνέβαλαν από το δικό τους μετερίζι (Δήμος Ιεράπετρας, Σχολική Επιτροπή, Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας – Νεάπολης, κατοίκους Κεντριού κ.ά) να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η εκπαιδευτική επίσκεψή του Ευρωπαϊκού μας προγράμματος Erasmus+ Together Everyone Achieves More (TEAM.)

Η επόμενη και τελευταία συνάντηση της ομάδας μας που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διετούς αυτής προσπάθειας και συνεργασίας, θα πραγματοποιηθεί στη Λιέγη Βελγίου στις 17-19 Ιουνίου 2019, με αξιολογικό χαρακτήρα. 
                         
Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Προγράμματος Erasmus+  του Νηπιαγωγείου Κεντριού
                                                                                 
Παπουτσάκη Καλλιόπη
                                                                           
Αγγελακούδη Δήμητρα
                                                                           
Τσιαντά Μάχη