Όλα τα πρόσωπα - κλειδιά για τον επικείμενο ανασχηματισμό

2:28 μ.μ. - Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018
02:02 μ.μ. - Τετ, 28/28/2018
Image: Όλα τα πρόσωπα - κλειδιά για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει ήδη από το βράδυ της Τρίτη να τηλεφωνεί στα στελέχη που αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση αλλά και σε όσα θα αποχωρήσουν με τον μίνι ανασχηματισμό που θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες. 
 
Η ορκωμοσία θα γίνει αύριο, Πέμπτη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρωθεί σήμερα ο κατάλογος του νέου υπουργικού συμβουλίου.
 
Πρόκειται για έναν διορθωτικό μίνι ανασχηματισμό και όχι ευρείας έκτασης που τον επίσπευσε η καρατόμηση του ζεύγους των υπουργών Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου για το επίδομα ενοικίου των 12.000 ευρώ το χρόνο που έλαβαν.
 
Ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματίσει έναν δομικό ανασχηματισμό αμέσως μετά το Πάσχα, με μια νέα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έξοδο στις αγορές. Ωστόσο τα γεγονότα τον οδήγησαν σε αυτό τον μίνι ανασχηματισμό, καθώς ανασχηματισμός χωρίς την αλλαγή των υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας δεν λογαριάζεται δομικός.
 
Λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση το ονόματα που ακούγονται ότι θα προστεθούν στο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό του Αλέξη Χαρίτση που θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ τη θέση του θα πάρει ο Δημήτρη Λιάκος, ο οποίος θα έχει την ευθύνη του ΕΣΠΑ. 
 
Για τη θέση της κ. Αντωνοπούλου ακούγεται το όνομα της κ. Μαρίας Καραμεσίνη, πρόεδρο του ΟΑΕΔ. 
 
Ως την τελευταία στιγμή ακουγόταν ότι θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα να αναλαμβάνει και τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή να μετακινείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 
 
Στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να καρατομήσει την κ. Λυδία Κονιόρδου το υπουργείο Πολιτισμού είναι το πιθανότερο να αναλάβει ο κ. Σταύρος Μπένος. 
 
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν: το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος- Χουλιαράκης) οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς (λόγω του Σκοπιανού, Αλβανικού, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού), Αμυνας Πάνος Καμμένος (λόγω συγκυβέρνησης) Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λόγω του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Εργασίας Εφη Αχτζιόγλου και πιθανότατα Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
 
 
Πηγή: in.gr