Όλα στη φόρα | Η ερμηνεία της ευθύνης ως ατομικής, αντικατέστησε την ηθική ευθύνη της αλληλεγγύης

2:02 μ.μ. - Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020
02:12 μ.μ. - Δευ, 07/02/2020
Image: Όλα στη φόρα | Η ερμηνεία της ευθύνης ως ατομικής, αντικατέστησε την ηθική ευθύνη της αλληλεγγύης

Ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρος του ιδρύματος "Νίκος Πουλαντζάς" καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Δασκαλάκη

Στην πανδημία του covid 19 οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει στους πολίτες μέτρα ποικίλης αυστηρότητας.

Όλα αποσκοπούν σε ριζικές αλλαγές και χειραγώγηση της συνηθισμένης συμπεριφοράς των πολιτών.

Η διαχείριση της ατομικής συμπεριφοράς για την αποτροπή της διάδοσης μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις.

Κ κυβέρνηση πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, με κύρια την προετοιμασία του συστήματος υγείας. Οι πολίτες πρέπει να έχουν σαφή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τους υπαρκτούς κινδύνους και τα μέτρα προστασίας.

Τα αποτρεπτικά μέτρα δεν πρέπει να εκθέτουν τα άτομα σ' άλλους μεγαλύτερους κινδύνους ή ανεπιθύμητες συνέπειες.

Οι προϋποθέσεις επιτυχίας συνέπεσαν στην πρώτη περίοδο και λείπουν σήμερα. Ο πολίτης δεν ευθύνεται για τις ατυχίες της ζωής, την ασθένεια, την αναπηρία, τη φτώχεια, το εργατικό ατύχημα.

Η αδυναμία ατομικής αντιμετώπισης των δεινών της ζωής και η άγνοια του μέλλοντος βρίσκονται πίσω από τη λογική της κοινωνικής αλληλεγγύης που εκφράζεις το κοινωνικό κράτος. Η ευθύνη της αλληλεγγύης είναι ηθική και αμοιβαία. Η ερμηνεία της ευθύνης ως ατομικής και οικονομικής αντικατέστησε την ηθική ευθύνη της αλληλεγγύης. Η "ατομική ευθύνη" αδιαφορεί για τις ανισότητες που παραμορφώνουν την κοινωνία είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι έχουμε όλοι την ίδια δυνατότητα να αποφασίζουμε για τη ζωή και τις περιστάσεις.