Όλα δείχνουν νέο μνημόνιο

9:25 π.μ. - Κυριακή, 11 Μαΐου 2014
09:05 π.μ. - Κυρ, 11/25/2014
Image: Όλα δείχνουν νέο μνημόνιο

Στο Εurogroup της Πέμπτης αναμένεται να διαφανούν οι προθέσεις των θεσμικών εταίρων και πιστωτών για την επόμενη μέρα του τέλους του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας χθες βράδυ στο Μέγκα, προδιέγραψε μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών - ενός χρόνου στη διάρκεια της οποίας η τρόικα θα υπάρχει αλλά «δεν θα μας τραβάει το αυτί», όπως χαρακτηριστικά είπε. Το σημαντικό είναι ότι δεν έκρυψε την αγωνία του να κλείσει σύντομα μια συμφωνία για την περίοδο από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα του χρέους, το οποίο πάντως χαρακτήρισε «βιώσιμο».
 
Ο υπουργός Οικονομικών προφανώς γνωρίζει ότι στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται μια συμφωνία  με καταληκτική ημερομηνία την 15η Δεκεμβρίου που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας για την προσεχή διετία έναντι συγκεκριμένων δεσμεύσεων.
 
Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε χθες ότι η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου στις αγορές» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη» και ότι η «μεταμνημονιακή εποχή» για την Ελλάδα θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση»  που θα επιτρέπει τη χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM).
 
Η Τρόικα εκτιμά ότι - πέρα από τα χρηματοδοτικά κενά - υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, κάτι που  η ελληνική πλευρά αμφισβητεί. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν Βερολίνο και Βρυξέλλες θα αποδεχτούν την απεμπλοκή του ΔΝΤ από τον ελεγκτικό μηχανισμό που θα εποπτεύει την εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος ούτε ποιο ακριβώς θα είναι αυτό.
 
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει έγκαιρα ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να επισημοποιηθεί η απόφαση για την καθιέρωση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης. Και φιλοδοξεί ότι στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για το θέμα αυτό αλλά και για το ζήτημα του χρέους, ως προς το οποίο, μέχρι στιγμής, υπάρχει αυστηρή σιωπή από την πλευρά των πιστωτών.
 
Στο μεταξύ, προηγείται η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης από την Τρόικα που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Η ελληνική πλευρά έχει στείλει επιστολή με τις θέσεις της προκειμένου να διαπιστωθεί από την πλευρά των πιστωτών αν υπάρχει έδαφος για συνολική συμφωνία. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και οι δυσκολίες συνεννόησης πολλαπλασιάζονται λόγω του εκλογικού άγχους.
 
Είναι ενδεικτικό το μπάχαλο σχετικά με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που όλο αναγγέλλεται για να διορθωθεί στη συνέχεια, μέχρι που τελικά ο «αρχιτέκτονάς» της Ν. Δένδιας άλλαξε υπουργείο (από το Ανάπτυξης στο Άμυνας) με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται «προσωπικές» οι απόψεις του από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλο.

tvxs.gr