Οι σαουδαραβικές «εκκαθαρίσεις» εκτινάσσουν στα ύψη το πετρέλαιο

6:17 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017
06:07 π.μ. - Τρί, 11/17/2017
Image: Οι σαουδαραβικές «εκκαθαρίσεις» εκτινάσσουν στα ύψη το πετρέλαιο

Πρόσκαιρες πιέσεις στις μετοχές

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, ενώ ισχυρές πλην πρόσκαιρες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στα διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για το ενδεχόμενο απόσυρσης σαουδαραβικών κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές έπειτα από το κύμα συλλήψεων σαουδαράβων υπουργών, μεγαλοεπενδυτών ακόμα και μελών της βασιλικής οικογένειας από τον πρίγκιπα του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
 
Εμβληματική, κατά τους αναλυτές, θεωρείται η σύλληψη του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ (πρόκειται για τον 50ό πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη κατά το περιοδικό Forbes), ο οποίος είναι μακροσυγγενής του μπιν Σαλμάν. Οι συλλήψεις έγιναν, ως γνωστόν, στο πλαίσιο της προσπάθειας του μεταρρυθμιστή ισχυρού άνδρα του Ριάντ να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
 
Στόχος του μπιν Σαλμάν είναι η απεξάρτηση της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο από το... πετρέλαιο. Τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων επηρέασε αρνητικά τη Δευτέρα και η έκκληση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας προς την κυβέρνηση του Πεκίνου για αυστηρότερη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.
 
Το μεσημέρι στην αγορά του Λονδίνου τα συμβόλαια του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) ενισχύονταν κατά περίπου 50 σεντς και έφθασαν στα 62,49 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη ήταν την ίδια ώρα η ενίσχυση και της τιμής του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, που έφθασε στα 55,91 δολάρια το βαρέλι.
Σόκαρε η σύλληψη Αλουαλίντ
 
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI (της Morgan Stanley) που συγκεντρώνει μετοχές από 47 χώρες υποχωρούσε κατά 0,1%. Ειδικότερα οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν ισχυρές πιέσεις το πρωί, κατά τις απογευματινές συνεδριάσεις, όμως, ισορρόπησαν και ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε κατά 0,1%. Στη σαουδαραβική Κεφαλαιαγορά η πτώση του γενικού δείκτη ξεπερνούσε το 1,5%.
 
Νωρίτερα στην Ασία ο ευρύτερος δείκτης της Morgan Stanley MSCI Asia-Pacific, που συγκεντρώνει μετοχές της περιοχής πλην των ιαπωνικών, έκλεισε με πτώση 0,2%. Ο δείκτης KOSPI της αγοράς της Σεούλ έκλεισε με απώλειες 0,3%, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με απώλειες 0,2%, ενώ ο China Enterprises Index του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,9%. Ουσιαστικά αμετάβλητος, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών, έκλεισε ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ της αγοράς του Τόκιο.
 
Ο συλληφθείς ανηψιός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβία, πρίγκιπας Αλουαλίντ, που έχει προσωπική περιουσία 19 δισ. δολ. και είναι ιδιοκτήτης της γιγαντιαίας επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding, ελέγχει μεγάλα μετοχικά πακέτα στη Citigroup, στην Twitter και σε δεκάδες άλλες εταιρείες εισηγμένες στη Wall Street, στο Λονδίνο και στις ασιατικές αγορές.
 
«Οι συλλήψεις του Αλουαλίντ και άλλων 11 πριγκίπων, τεσσάρων εν ενεργεία υπουργών και δεκάδων πρώην υπουργών και άλλων αξιωματούχων γεννά φόβους ότι η σαουδαραβική ελίτ θα πάψει ή έχει ήδη πάψει να συναινεί στη μεταρρυθμιστική πολιτική του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν», δήλωσε στο Reuters ο Τζέισον Τάβι, οικονομολόγος της Capital Economics στην Ασία.
 
Μικρές είναι τη Δευτέρα οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1.1596 δολάρια.
 
 
 
Πηγή: in.gr