Οι «Πολίτες εν Δράσει» για την παραχώρηση ακινήτου στο ΚΤΕΛ

9:15 π.μ. - Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014
09:12 π.μ. - Δευ, 22/15/2014
Image: Οι «Πολίτες εν Δράσει» για την παραχώρηση ακινήτου στο ΚΤΕΛ

Ο κ. Μιχάλης Μαχαιράς, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες εν δράσει», μετέφερε τις παρακάτω θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση δημοτικού ακινήτου στο ΚΤΕΛ.

«Το ερώτημα είναι εάν πραγματικά μπορεί νόμιμα να παραχωρηθεί η χρήση του συγκεκριμένου οικοπέδου. Για την παραχώρηση χρήσης το μοναδικό άρθρο του σχετικού κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων είναι το 185, όπου προϋπόθεση μπαίνει ότι για την παραχώρηση σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, θα πρέπει αποκλειστικά και μόνο η δραστηριότητα να είναι κοινωφελής. Αυτό σε καμία σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετείται για τα ΚΤΕΛ, γιατί υπάρχει το κερδοσκοπικό στοιχείο. Είναι νομικός όρος δηλαδή ο κοινωφελής χαρακτήρας και τα κριτήρια του συγκεκριμένου όρου δεν ικανοποιούνται για την λειτουργία της ΚΤΕΛ Α.Ε. Επιπλέον η λειτουργία των ΚΤΕΛ διέπεται από νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δίνεται η αποκλειστικότητα για τα τακτικά δρομολόγια μέχρι το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις ήδη έχει προσβληθεί αυτή η αποκλειστικότητα και έχουν χάσει τα ΚΤΕΛ σε ανάλογες δικαστικές διαμάχες. Που σημαίνει ότι εάν ένας ιδιώτης μετά το 2019 θέλει να κάνει τακτικά δρομολόγια και ανακαλύπτει ότι υπάρχουν όροι ανταγωνισμού δυσμενείς για την επιχειρηματική του δραστηριότητα γιατί έχει έναν ανταγωνιστή που πληρώνει για τρία στρέμματα μέσα στην Ιεράπετρα μόλις 6.000 ευρώ ετησίως και προσβάλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πάρουμε στην τωρινή συνεδρίαση, φαντάζεστε τι επιπλοκές και σε τι περιπέτεια θα μπουν και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και το ΚΤΕΛ; Και το ΚΤΕΛ θα υποστεί τεράστια ζημιά σε μια τέτοιου είδους νομική εμπλοκή. Θα είναι προς το συμφέρον όλων να είναι εντελώς ξεκαθαρισμένο το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο γίνεται η παραχώρηση και σε καμία περίπτωση δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Έχει ακυρωθεί παραχώρηση χρήσης σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων αποφάσεων.
 
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο αντικειμενική αξία του μισθίου είναι περίπου 670.000 ευρώ, δηλαδή το αντικειμενικό μίσθωμα ξεπερνά τις 23.000 ευρώ το χρόνο.
 
Όλα αυτά είναι στοιχεία που συνηγορούν στο ότι μπορεί να προσβληθεί η όποια ενδεχόμενη θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απόψε.
 
Δεν υπάρχει καμία εχθρότητα ως προς τους ανθρώπους του ΚΤΕΛ. Πραγματικά η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν θα ήταν θετικές για τον τόπο μας, αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε να εμπλακούμε και το δημοτικό συμβούλιο και το ΚΤΕΛ σε μεγάλες περιπέτειες. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να πάρουμε την απόφαση. Η κοινή λογική και η στοιχειώδης γνώση των θεμάτων υποδεικνύει ότι θα ακυρωθεί στον έλεγχο νομιμότητας η όποια θετική απόφαση απόψε και σε κάθε περίπτωση για να ήμασταν σε θέση να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να υπάρχει εμπεριστατωμένη εισήγηση από το νομικό σύμβουλο του δήμου. Εκτίθεται θεωρώ το δημοτικό συμβούλιο εάν προχωρήσει σε μια θετική απόφαση απόψε.»
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαχαιράς στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δεν έδωσε κάποια εξήγηση για το ότι επιλέχθηκε η παραχώρηση του οικοπέδου και όχι η εκμίσθωση.