Οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή τροφίμων

1:01 μ.μ. - Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018
01:07 μ.μ. - Δευ, 09/01/2018
Image: Οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή τροφίμων

Την συμμέτοχή του σε παγκόσμιο συνέδριο στο Ισραήλ συζητάει μαζί μας ο καθηγητής Παναγιώτης Σαρρής

 
Τις εμπειρίες του από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ όπου έλαβε μέρος ως προσκεκλισμένος κεντρικός ομιλητής σε παγκόσμιο συνέδριο που ως κύριο θέμα είχε τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή τροφίμων , μετέφερε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Παναγιώτης Σαρρής ερευνητής - καθηγητής στο ΙΤΕ Κρήτης . 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και πως αυτή έχει αξιοποιηθεί στη χώρα του Ισραήλ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του νερού και της διαχείρισής του. Τονίζοντας ότι υπάρχουν χώρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση το Ισραήλ, που έχουν προχωρήσει βήματα μπροστά και αξίζει κάποιος να επισκεφτεί και να για αναζήτηση τεχνογνωσίας, να γνωρίσει νέες μεθόδους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα της χώρας μας, όπως αυτό της αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Σε ότι αφορά καθαυτό το συνέδριο, το θέμα το οποίο ο ίδιος ανέπτυξε είχε να κάνει με τη βιοτεχνολογία στον τομέα της παραγωγής τροφής παρουσιάζοντας εργασίες της ομάδας του, που πριν μερικούς μήνες, τρεις εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν από ευρωπαϊκό οργανισμό ως «εργασίες αιχμής» (Breakthrough Discoveries) στον τομέα της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας ειδικότερα. Αυτό που μελετούν και εξετάζουν στην ομάδα του κ Σαρρή, είναι το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών το οποίο όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι πολύ όμοιο με αυτό των ανθρώπων και των θηλαστικών εν γένει και ότι αυτό το σύστημα στα φυτά μπορεί να επεξεργαστεί και εξελιχθεί ώστε να αναγνωρίζει τα παθογόνα που εμείς επιθυμούμε. 
 
Ακολουθεί α΄ μέρος από τη συνέντευξη του κ. Σαρρή:
 


40764685_10217359332478458_646685018076217344_n
 
Ο κ. Σαρρής κατά το δεύτερο μέρος της συνέντευξης μίλησε για ένα ακόμη από τα σημαντικότερα συμπεράσματα του συνεδρίου που δεν ήταν άλλο από το ότι η παραγωγή τροφίμων με τον τρόπο με τον οποίο τη γνωρίζουμε σήμερα θα αρχίσει σταδιακά να εκλείπει και δεν θα υπάρχει πια παραγωγή στο χώμα με αποτέλεσμα οι εισροές χημικών στοιχείων που χρειάζεται ένα φυτικό είδος για να αναπτυχθεί θα είναι περισσότερο ελεγχόμενες. 
 
Ακολουθεί το β΄ μέρος από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σαρρής στη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη: