Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για το περιστατικό covid-19 που μεταφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο

11:04 π.μ. - Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020
11:07 π.μ. - Δευ, 27/04/2020
Image: Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για το περιστατικό covid-19 που μεταφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο

Τι απαντούν στον Γιώργο Μανουσάκη, πρόεδρο της Ένωσης Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Γιώργου Μανουσάκη, προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου, σχετικά με το θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Ιεράπετρα, αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε κάποιες ανακρίβειες και να αναστρέψουμε την παραπληροφόρηση που έχει προκληθεί.

Κατ’ αρχήν το περιστατικό ελέγχθηκε, την Παρασκευή 17/7, στα πλαίσια του δειγματοληπτικού ελέγχου εισερχομένων πτήσεων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και όχι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Η ασυμπτωματική γυναίκα συνεπής στις οδηγίες, εν αναμονή του αποτελέσματος της εξέτασης, παρέμεινε στο σπίτι της στην Ιεράπετρα και το Σάββατο 18/7 όταν ενημερώθηκε ότι ήταν θετικό, όλη η οικογένεια ξεκίνησε κατ’ οίκο περιορισμό για 2 εβδομάδες.

Την Τρίτη 21/7 επικοινώνησε με το νοσοκομείο Ιεράπετρας ο σύζυγος της για να αναφέρει ότι η πάσχουσα παρουσίασε αδυναμία, πονοκέφαλο, εμετούς και ήπια δυσκολία στην αναπνοή. Λόγω του συμπτώματος της δύσπνοιας άρχισε να θεωρείται πιθανή η εισαγωγή της για παρακολούθηση.

Αναρωτιόμαστε, πως βρήκε το συμπέρασμα ότι πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου;

Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας Ιεράπετρας (ο οποίος ήταν και αυτός που δέχτηκε την τηλεφωνική κλήση του συζύγου της πάσχουσας ),του διευθυντή της παθολογικής κλινικής Ιεράπετρας, του υποδιοικητή Ιεράπετρας, του διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων, του υπευθύνου Covid Λασιθίου, την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, και με τη στάθμιση των διαφόρων παραμέτρων και τη σύμφωνη γνώμη όλων πάρθηκε η κοινή απόφαση να νοσηλευτεί η ασθενής στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Διερωτάται ο κος Μανουσάκης γιατί δεν εξετάστηκε καν στην Ιεράπετρα και μάλιστα αναφέρει ότι στην Ιεράπετρα δεν δέχτηκαν να την εξετάσουν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το ζητούμενο είναι το κρούσμα να έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αφού λοιπόν ήδη είχε παρθεί η κοινή απόφαση όλων για μεταφορά του περιστατικού στον Άγιο Νικόλαο, και δη λόγω της δύσπνοιας να χρειαζόταν αξονική τομογραφία, η οποία είναι και η μόνη εξέταση που θα δείξει ευρήματα ακόμα και σε πρώιμα στάδια της νόσου, για ποιο λόγο να εξεταζόταν και στην Ιεράπετρα; Για σπατάλη πολύτιμου εξοπλισμού;

Το νοσοκομείο Ιεράπετρας σαφώς και είναι σε θέση να περιθάλψει ήπια περιστατικά κορονοϊού, μετά την ανακαίνιση και διεύρυνση της παθολογικής κλινικής η οποία έγινε ταχύτατα την περίοδο του αποκλεισμού, υπό την απειλή ενδεχόμενου μεγάλου κύματος κρουσμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν νοσηλεύει άλλα παθολογικά περιστατικά στον ίδιο χώρο. Στην περίοδο της καραντίνας ή σε όποια άλλη ανάλογη περίσταση προκύψει, και εν’ όσο δεν εισέρχονται στο νοσοκομείο ( όπως και στα νοσοκομεία όλης της χώρας) παρά μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά, η παθολογική κλινική θα μπορούσε να λειτουργήσει αμιγώς ως κλινική κορονοϊού. Διότι τότε οι λιγοστοί παθολογικοί ασθενείς είναι δυνατόν να μεταφέρονται και να φιλοξενούνται σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου όπως η Χειρουργική κλινική, όπου εφόσον δεν γίνονται χειρουργεία θα νοσηλεύει μικρό αριθμό ασθενών.

Τώρα που το νοσοκομείο μας λειτουργεί ξανά με κανονικούς ρυθμούς, παρέχοντας υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε κάθε πάσχοντα, δεν είναι ανά πάσα στιγμή εφικτό να μεταφέρονται οι ασθενείς από το ένα τμήμα στο άλλο.

Την Τρίτη 21/7 η παθολογική κλινική Ιεράπετρας είχε 12 ασθενείς.

Που θα μεταφέρονταν οι 12 παθολογικοί ασθενείς αφού και η χειρουργική κλινική ήταν πλήρης;

Το νοσοκομείο μας διαθέτει επίσης 2 γειτονικούς απομονωμένους θαλάμους για εξέταση υπόπτων κρουσμάτων και παραμονή τους εκεί μέχρι την έκβαση του αποτελέσματος της εξέτασης. Εκείνη τη μέρα ο ένας θάλαμος ήταν κατειλλημένος από ένα ύποπτο κρούσμα, το οποίο σημειωτέον ήταν ασθενής με non Hodgkin λέμφωμα και το αποτέλεσμα της εξέτασης του αναμενόταν την επόμενη μέρα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο ή σε παράπλευρους χώρους ένα ύποπτο κρούσμα (το οποίο ενδέχεται να είναι τελικά αρνητικό, άρα μη μολυσμένο) με ένα επιβεβαιωμένο θετικό.

Δεν γνώριζε ο κος Μανουσακης όλες αυτές τις παραμέτρους , τις οποίες ζύγισαν οι αρμόδιοι για να αποφασίσουν;

Ακόμη κάνει νύξη για παρόμοια περιστατικά αναφερόμενος σε ασθενείς από κρουαζιερόπλοιο που έπλεε ανοιχτά της Ιεράπετρας την περίοδο της καραντίνας. Προφανώς αναφέρεται σε 3 εργαζόμενους του εν λόγω πλοίου οι οποίοι παρ’ όλο που εμφάνισαν γαστρεντερολογικές διαταραχές θεωρούνταν ύποπτα κρούσματα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Από αυτούς το πρώτο περιστατικό θεωρήθηκε ότι χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης και γι’ αυτό μεταφέρθηκε κατ’ ευθείαν στον Άγιο Νικόλαο, το δεύτερο εξετάστηκε και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στην Ιεράπετρα και το τρίτο εξετάστηκε στην Ιεράπετρα και μεταφέρθηκε στον Άγιο Νικόλαο προκειμένου να χειρουργηθεί, αφού μόνο στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου προβλέπεται με βάση το σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας να χειρουργούνται ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του νομού Λασιθίου.

Γιατί λοιπόν τόση λασπολογία εναντίον του νοσοκομείου Ιεράπετρας και των εργαζομένων του; Και μάλιστα από κάποιον που επί χρόνια υπηρετεί όργανα υπεράσπισης των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας γενικότερα και μέχρι πρότινος ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των διασυνδεομένων νοσοκομείων.

Δεν δεχόμαστε να παρουσιάζεται και να αντιμετωπίζεται το νοσοκομείο Ιεράπετρας και οι λειτουργοί του σαν το «φτωχό συγγενή»που συνεχώς πιέζει για στήριξη κι ελεημοσύνη. Το νοσοκομείο Ιεράπετρας χτίστηκε με τον ιδρώτα και κρατήθηκε σε λειτουργία με τους αγώνες του περήφανου γεραπετρίτικου λαού και είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας υψηλής ποιότητας.

Όσον αφορά την ενίσχυση των νοσοκομείων, με ποια αρμοδιότητα θα κρίνει και θα διαλαλεί ο κος Μανουσακης ποιο νοσοκομείο δικαιούται περισσότερη ή λιγότερη; Υπάρχουν αρμόδια όργανα που θέτουν τα αιτήματα βάσει των αναγκών του κάθε ιδρύματος και υπάρχουν άλλα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν πως θα τα στελεχώσουν.

Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η λασπολογία και η παραπληροφόρηση;

Σίγουρα το να σπείρει κανείς δαιμόνια και μάλιστα δημοσίως, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε των πολιτών ούτε των εργαζομένων των νοσοκομείων κανενός από τους 2 γείτονες δήμους, που στην ουσία δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα!

Το ΔΣ του συλλόγου