Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ζητά επίσπευση διαδικασιών για δημοπράτηση της προσαγωγού Διώρυγας Μύθων

1:20 μ.μ. - Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019
01:05 μ.μ. - Πέμ, 02/20/2019
Image: Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ζητά επίσπευση διαδικασιών για δημοπράτηση της προσαγωγού Διώρυγας Μύθων

Επιστολή προς Α. Ψαθά, Επιστημονικό Συνεργάτη Αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη

Κύριε Ψαθά.
Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας συστήθηκε το έτος 1984 και λειτούργησε το έτος 1986. Δεν χρωστάει σε κανέναν, παρά το γεγονός ότι συντηρεί 140 χιλιόμετρα υπόγειου δικτύου και 50 χιλιόμετρα επιφανειακού, διατομής από Φ110 έως Φ800. Συντηρεί επίσης 140.000 μέτρα δρόμων, από τα οποία τα 80 χιλιόμετρα τα έχουμε ασφαλτοστρώσει και 20 χιλιόμετρα τα έχουμε τσιμεντοστρώσει με δαπάνη μας, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη δαπάνη από ένα τέλος 0,03 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο καταναλισκόμενου νερού, που έχουμε θεσπίσει για το σκοπό αυτό ήτοι συντήρηση - βελτίωση δρόμων.
Διαθέτουμε 6 αντλιοστάσια συνολικής ισχύος 4.500 ΚW και καταβάλλουμε ετησίως δαπάνη 1.100.000 ΕΥΡΩ για Ηλεκτρικό Ρεύμα, δεδομένου ότι όλη η ποσότητα νερού που διαθέτουμε, αντλείται τουλάχιστον δύο φορές.
 Απασχολεί προσωπικό που απαρτίζεται από 19 υπαλλήλους (14 Τακτικούς και 5 εποχικούς).   Αμέσως από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας δεδομένου ότι η περιοχή μας είναι η πλέον ξηροθερμική περιοχή της χώρας μας.
Προκειμένου να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών της περιοχής μας, θεσπίσαμε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης του νερού από το έτος 1990 τα οποία εφαρμόζονται ανελλοιπώς μέχρι σήμερα, αλλά και αυστηρούς κανόνες για την  ορθολογική χρήση των υδάτων, καθιστώντας υποχρεωτική την κατασκευή δεξαμενής συλλογής ομβρίων (χαβούζα) για όλα τα θερμοκήπια και την εγκατάσταση στάγδην άρδευσης σε όλες τις δενδροκαλλιέργειες. 
Αποτέλεσμα είναι να αρδεύουμε 15.000 στρέμματα θερμοκήπια με συνεχώς αυξητική τάση και 650.000 διάφορα δένδρα, αρδεύονται δηλαδή συνολικά 45.000 στρέμματα, αντί 22.000 στρέμματα που προέβλεπε η Μελέτη του Φράγματος, με πρόβλεψη την άρδευση 60.000 στρεμμάτων μετά την ολοκλήρωση των έργων.
Για την άρδευση των παραπάνω καλλιεργειών απαιτούνται ετησίως περίπου 11.500.000 κυβικά μέτρα νερού, τα οποία ο Οργανισμός μας δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάθε χρόνο, αφενός λόγω της έλλειψης έργων και αφετέρου λόγω της λειψυδρίας. 
Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθέματα στο Φράγμα 2.500.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ οι ετήσιες απαιτήσεις μας ανέρχονται σε 11.500.000 κυβικά μέτρα όπως αναφέρουμε παραπάνω.
Επισημαίνουμε ότι εάν η περιοχή μας μείνει χωρίς νερό έστω και για τρείς ημέρες, αυτό θα σημάνει την καταστροφή της για πολλά χρόνια. Η οικονομική καταστροφή θα είναι τέτοια που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψει. 
Και εάν αυτή η καταστροφή δεν έχει επέλθει ακόμη, οφείλεται σε δύο γεωτρήσεις που ανοίξαμε το έτος 2016 και 2017 με συνολικό κόστος 350.000 ΕΥΡΩ, με αποκλειστική δικιά μας χρηματοδότηση.    Εάν δεν είχαν ανοιχτεί έγκαιρα οι δύο Γεωτρήσεις, δεν θα είχαμε ούτε σταγόνα νερό ήδη από τα μέσα του έτους 2017 με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο συνολικός τζίρος από τις αγροτικές καλλιέργειες που εξυπηρετούνται από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ανέρχεται σε 350.000.000 ΕΥΡΩ, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής για όλους μας, εάν η ανομβρία συνεχιστεί. 
Προκειμένου να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να εκτελεστούν διάφορα έργα άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης απόδοσης, με κυριότερο και πλέον αναγκαίο τη νέα προσαγωγό Διώρυγα Μύθων.
 Το τραγικό είναι ότι μετά από την κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω, ήρθαν οι πολυπόθητες βροχές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα δεδομένου ότι λόγω σπασίματος της υφιστάμενης Προσαγωγού Διώρυγας, τα 2/3 του νερού των βροχών κατέληξαν στη θάλασσα.  
Παρακαλούμε λοιπόν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης του έργου <<Νέα Προσαγωγός Διώρυγα Μύθων>>, προκειμένου να αποφύγουμε το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει και ήδη αρχίζει και εμφανίζεται, το οποίο μην σας φανεί παράξενο να οδηγήσει ακόμη και σε μετανάστευση ανθρώπων από την περιοχή μας.
Στον αγροτικό τομέα απασχολούνται 6.000 οικογένειες, 20.000 οικονομικοί μετανάστες, μεταφορικές εταιρείες, εξαγωγές κηπευτικών κλπ.
Όπως αντιλαμβάνεστε το 70% της δραστηριότητας της περιοχής μας κινείται γύρω από τον αγροτικό τομέα.
Επίσπευση λοιπόν των διαδικασιών για την κατασκευή της νέας Προσαγωγού Διώρυγας Μύθων, δεδομένου ότι όπως γνωρίζουμε η απαιτούμενη χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη.
Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.
Θεωρούμε δεδομένη τη βοήθειά σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 
  
                                                                         Με τιμή
 
                                                                                       Εμμ.Νικ.Παπαδάκης
                                                                        Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας