Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας στον Ηχώ

11:33 π.μ. - Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015
11:02 π.μ. - Παρ, 13/33/2015
Image: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας στον Ηχώ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας επικοινωνήσαμε με τον κ. Αντώνη Πετρά, γιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής, ωστέ να μας αναλύσει τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ένα από τα θέματα ήταν το ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο προκειμένου να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. 
 
Πρόκειται για μια πρόταση από το διαδημοτικό δίκτυο Υγειών Πόλεων στο οποίο μετέχουν περισσότεροι από 140 δήμοι μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ιεράπετρας. Προωθεί την υγεία, την ενημέρωση, τους προληπτικούς ελέγχους σε επτά κύρια νοσήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αφορούν τον πληθυσμό. Δεν πρόκειται για κάποιο ιατρείο. Είναι ένα συντονιστικό όργανο που συντονίζει και τα δημόσια και τα ιδιωτικά ιατρεία σε μια περιοχή παρέχοντας πληροφορίες στον πολίτη. Ουσιαστικά κατευθύνει προς το Κοινωνικό ιατρείο, το Νοσοκομείο, τις εθελοντικές δομές υγείας. Αλλά και προς ιδιωτικά ιατρεία εάν κριθεί αναγκαίο με προϋποθέσεις πχ ότι για τους οικονομικά ασθενέστερους θα παρέχεται δωρεάν εξέταση ή με ελάχιστο ποσό κόστους. 
 
Όπως μας είπε ο κ. Πετρας η Επιτροπή ήταν θετική στο θέμα αυτό και θα προταθεί στο δημοτικό συμβούλιο για τη ψήφιση του.
 
Στη συνέχεια όπως μας είπε αποφασίστηκε η συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικό ακτινολογικό εργαστήριο, το μόνο που υπάρχει στην περιοχή και διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο, για προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας με ελάχιστο κόστος προς τους παρόχους. 
 
Θα απευθύνεται σε συμπολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μια μαστογραφία. Το ποσό που θα καταβάλλεται ανέρχεται σε 10 ευρώ. Εάν κριθεί αναγκαίο κάποιοι θα εξεταστούν και δωρεάν. Η όλη διαδικασία θα επιβλέπεται από το Γραφείο Υγείας του Δήμου.
Ο επόμενος μήνας θα είναι μήνας ελέγχου Μαστού με ψηφιακή Μαστογραφία.
 
Επίσης αποφασίστηκε ο προγραμματισμός για τη διοργάνωση ημερίδων με θέμα τη δυσλεξία. Οι διαλέξει θα πραγματοποιηθούν σε Μακρύ Γιαλό και Ιεράπετρα, ξεχωριστά για την παιδική δυσλεξία και την δυσλεξία σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου
 
Αναφορικά με την κατάργηση θέσεων στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία ο κ. Πετράς μας είπε πως είναι μια κατάσταση προσωρινή και ζητάει την κατανόηση και υπομονή του κόσμου μέχρι την ολοκλήρωση των έργων
 
Τέλος στους στόχους της επιτροπής είναι η δημιουργία ενός φυλλαδίου για τα δικαιώματα των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και όπως μας είπε έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και αποτελεί καινοτομία για την περιοχή μας.

Συνέντευξη