Ο Ορειβατικός Αγίου Νικολάου πάει στη Χρυσή

5:23 μ.μ. - Τρίτη, 31 Μαΐου 2016
05:05 μ.μ. - Τρί, 31/23/2016
Image: Ο Ορειβατικός Αγίου Νικολάου πάει στη Χρυσή

Την Κυριακή 5 Ιουνίου

Την Κυριακή 5 Ιουνίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στη Χρυσή, το μικροσκοπικό ακατοίκητο νησάκι νότια της Ιεράπετρας, με το δάσος από κέδρους, τα αμέτρητα κοχύλια, τις τροπικές παραλίες και τις απέραντες αμμουδιές.
 
Η καλοκαιρινή μας εξόρμηση συνδυάζει θαλασσινό ταξίδι στα καταγάλανα νερά του Λιβυκού, πεζοπορία πάνω στο κατάφυτο από κέδρους νησί με το παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον και μπάνιο στην κρυστάλλινη γαλαζοπράσινη θάλασσα με τις γεμάτες από αμέτρητα κογχύλια παραλίες.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
* Αναχώρηση από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 08:30. Η μετάβαση στο λιμάνι θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα. Άφιξη στην Ιεράπετρα στις 9:15 και σύντομο διάλλειμα για βόλτα και καφέ.
 
* Τιμές εισιττηρίων-ταξίδι:
 
– παιδιά μέχρι 3 ετών ταξιδεύουν δωρεάν.
 
– παιδιά ηλικίας από 3-12 ετών 12€,
 
– ενήλικες 15€ (έκπτωση 60% στην κανονική τιμή του εισιτηρίου)
 
Αναχώρηση πλοίου στις 10:00 και άφιξη/αποβίβαση στο νησί στις 11:00 (διάρκεια ταξιδιού περίπου 45΄). Αναχώρηση πλοίου από Χρυσή μετά από 6 ώρες στις 17:00 και επιστροφή στον ΄Αγιο Νικόλαο περίπου στις 19:00.
 
* Πεζοπορία 2 ωρών, από το χώρο αποβίβασης (Βουγιού Μάτι) μέχρι τον όρμο Μπελεγρίνα. Περπατούμε σε δρόμο και μονοπάτι ανάμεσα στους κέδρους μέχρι το γραφικό βυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, όπου κάνουμε σύντομη στάση για ξεκούραση. Σε κοντινή απόσταση μπορούμε να δούμε την Ροζ λίμνη (παλιά αλυκή που ακόμη συγκεντρώνει αλάτι), λαξευτούς τάφους της Ρωμαϊκής περιόδου, τον παλιό λιμενοβραχίονα και τον φάρο. Συνεχίζουμε προς στην βόρεια πλευρά του νησιού στον όρμο Μπελεγρίνα, όπου απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στην φημισμένη εξωτική παραλία, με τα πολύχρωμα κογχύλια και τον εκπληκτικής ομορφιάς βυθό. ΄Οσοι θέλουν μπορούν να συνεχίζουν την περιπλάνηση τους στο σπάνιο οικοσύστημα του νησιού, πεζοπορώντας από μονοπάτι ανάμεσα στο κεδροδάσος. Στην ανατολική πλευρά του νησιού θα ανακαλύψουν απολιθώματα κογχυλιών και το Μικρονήσι (βραχονησίδα που φιλοξενεί τις φωλιές πολυάριθμων γλάρων).
 
Εναλλακτικά όσοι δεν θέλουν να περπατήσουν μπορούν να πάνε κατ΄ ευθείαν στην παραλία για μπάνιο και χαλάρωση, μετά από ολιγόλεπτο περπάτημα πάνω σε ευδιάκριτο διαμορφωμένο μονοπάτι.
 
* Απαραίτητη κράτηση θέσης, μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουνίου.
 
* ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: ΄Αγιος Νικόλαος τηλ. 6946160654 (9:00-13:00) & 6948040401 (18:00-20:00) και Ιεράπετρα τηλ. 6934244155 (9:00-13:00)
 
* Αρχηγός: Θεοδωράκη Μαρίνα
 
* Περισσότερες πληροφορίες στο blog του Συλλόγου (http://pezopories.blogspot.gr/p/blog-page_63.html) και στο facebook
 
Χρηστικές πληροφορίες: στο νησί υπάρχει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες/ξαπλώστρες για ενοικίαση και μπαρ για νερό/καφέ/αναψυκτικά/σνάκ. Ακόμη υπάρχει δημοτική ταβέρνα για φαγητό και επίσης οι επισκέπτες μπορούν να εξυπηρετηθούν στο μπαρ των πλοίων που παραμένουν στο λιμάνι. Καπέλο, αντηλιακό, νερό, άνετα ρούχα και κατάλληλα για πεζοπορία παπούτσια (αθλητικά και όχι αναγκαστικά μπότες ορειβασίας) είναι απαραίτητα.
 
Η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι ή απλά το «νησί» για τους ντόπιους έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη (έκτασης 350 στρεμμάτων) με τα περισσότερα δέντρα να έχουν μέση ηλικία 200 χρόνια. Επίσης είναι καταφύγιο για θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και μεσογειακές φώκες και φημίζεται για τον μεγάλο θαλάσσιο του πλούτο. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα έχουν ηλικία εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Το νησί είναι σχεδόν επίπεδο, με μέγιστο μήκος 5χλμ και πλάτος 1χλμ και είναι ξακουστό για τον τεράστιο αριθμό κογχυλιών που βρίσκονται διάσπαρτα κυρίως στην βόρεια παραλία (Μπελεγρίνα).
 
Η πλανεύτρα ομορφιά του νησιού, ο χαλαρός ρυθμός της φύσης, η απαλή μυρωδιά του κέδρου και η ζεστή θάλασσα του νότου, καταφέρνουν να κλέψουν την καρδιά και του πιο απαιτητικού επισκέπτη και θα χαρίσουν σε όλους μας μια αλησμόνητη εμπειρία!